Eveniment
Dosarul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum. Instanța a admis propunerea de specialiști care să traducă testamentul contelui Ignatius
Profesori Universitari dr. Ioan Aurel Pop şi dr. Buzogany Desideriu sunt specialiștii propuși și acceptați de Curtea de Apel Alba Iulia pentru a traduce testamentul scris de contele Ignatius Batthyany în anul 1798. Biblioteca şi colecţiile acesteia fac obiectul unui proces civil, lung de 18 ani, deschis de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, care solicită în justiţie retrocedarea acestora.
La termenul din 13 septembrie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia a solicitat părţilor din proces să propună specialişti care să poată realiza traducerea documentului vechi de aproape 200 de ani din limba latină, în limba română. Aceasta în condiţiile în care pe lista Ministerului Justiţiei nu există traducători autorizaţi de limba latină.
La termenul din 4 octombrie Curtea de Apel Alba a admis propunerea de specialiști dar și cererea de intervenţie formulată de către Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens cu „Hramul Sfântul Ştefan Primul Martir” din Promontoriul Oradea.
„Admite cererea reclamantei cât şi a intervenientei Biblioteca Naţională a Românei privind numirea în calitate de specialişti a domnului Profesor Universitar dr. Ioan Aurel Pop şi a domnului Profesor Universitar dr. Buzogany Desideriu în vederea traducerii testamentului episcopului Batthyani, din limba latină în limba română, sens în care se va efectua adresă acestora. Stabileşte termen de judecată la data de 25 octombrie 2016. În temeiul art. 64 CPC se comunică cererea de intervenţie formulată de către Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens cu „Hramul Sfântul Ştefan Primul Martir” din Promontoriul Oradea cu părţile lipsă la acest termen de judecată. Instanţa prorogă pentru următorul termen de judecată discutarea admisibilităţii în principiu a cererii de intervenţie formulată. Se efectuează adresă intervenientei Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens cu „Hramul Sfântul Ştefan Primul Martir” din Promontoriul Oradea să precizeze care este temeiul juridic al cererii de intervenţie raportat la ipotezele reglementate de art. 61 alin 2 şi respectiv al art. 3 CPC Document: Încheiere de şedinţă 04.10.2016”
Reprezentanţii Bibliotecii Bathyaneum din Alba Iulia au depus la dosar o copie după testamentul contelui Ignatius Batthyany în limba latină, documentul fiind proba principală pe baza căreia instanţa va decide cu privire la proprietatea instituţiei din Alba Iulia, motiv pentru care s-au solicitat specialiști în limba latină. Instanţa a mai cerut Bibliotecii Naţionale depunerea la dosar şi a unei copii după inventarul bunurilor mobile care au fost preluate de Statul Român de la Fundaţia Batthyaneum.
Arhiepiscopia Romano-Catolică solicită anularea unei hotărâri din septembrie 2015 a Comisiei Speciale de Retrocedare din subordinea Guvernului, prin care s-a respins cererea de retrocedare a bibliotecii. Comisia guvernamentală a motivat decizia de respingere prin faptul că ”solicitanta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului în cauză la data preluării de către stat. Cele două instituţii sunt părţi principale în dosar, iar ca intervenienţi sunt Biblioteca Naţională prin filiala Bathayaneum din Alba Iulia, Ministerul Culturii şi Ministerul Public.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News