Economie
Două fabrici noi vor fi inaugurate anul acesta, la Ciugud. Zona de dezvoltare economică a comunei va fi dotată și cu o creșă
Două noi fabrici vor fi inaugurate, până la sfârșitul anului, în zona de dezvoltare economică a comunei Ciugud. Este vorba despre Transilvania Nuts (industria alimentară), deja finalizată și care în curând va fi inaugurată și despre Thermoform Getronic SRL, o firmă care va produce componente pentru mașinile frigorifice și care ar trebui să înceapă activitatea până la sărbătorile de iarnă.
Primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, a spus că în prezent, acolo își desfășoară activitatea peste 30 de firme, care aduc la bugetul local mai mult de un milion de euro anual, cam jumătate din bugetul comunei. O sumă foarte mare, spune edilul, având în vedere că în 2000, veniturile proprii anuale ale administrației publice locale erau de 15.000 de euro.
În zona de dezvoltare lucrează în prezent aproximativ 1.000 de oameni, din care aproximativ jumătate provin din cele șase sate ale comunei, iar restul din Alba Iulia.
Administrația locală a decis construcția unei creșe în apropierea fabricilor, tocmai pentru ca părinții să își poată lua sau aduce copiii aproape de locul lor de muncă, fără a pierde prea mult timp pe drum.
În total, 100 de hectare de teren au fost puse la dispoziţia celor care doresc să-şi dezvolte o afacere la doi paşi de autostrada Sebeş – Turda. Odată cu începerea construcţiei autostrăzii, intereseul investitorilor a crescut şi mai mult.
Așa au apărut mai multe noi investiții în zonă. Printre investitorii care au ales să îşi dezvolte afacerile la Ciugud, în zona industrială Drâmbar, sunt firme din domeniul alimentar, producţia de cablaje pentru cele mai mari macarale din lume, firme de construcţii, servicii auto, societăţi de transport și de curierat.
Zona industrială a comunei a apărut în anul 2005, după patru ani în care reprezentanţii primăriei au căutat soluţii pentru rezolvarea problemelor financiare ale comunităţii.
„Am identificat locul de atunci, avem cele 100 de hectare de păşune pe care cheltuiam 50.000 de lei ca să tăiem spinii şi nu câştigam nimic. Având în vedere poziţia geografică a terenului, lângă municipiul Alba Iulia, aproape de o cale ferată, era clar că se preta pentru aşa ceva“, declara în urmă cu doi ani, primarul Gheorghe Damian.
Acesta a declarat că, pe lângă problemele politice pe care le întâmpina în consiliul local, unde nu avea susţinerea în primul mandat, au existat şi nemulţumiri în rândul cetăţenilor. „Am creat o mică revoluţie. Oamenii nu înţelegeau la vremea respectivă ce poate însemna o zonă industrială, erau alimentaţi de poveşti că zona aia îi poluează, că pleacă Drâmbarul în Mureş sau chestii de genul asta“, spune primarul.
Pe lângă locuitori, acesta a trebuit să îi convingă şi pe procurorii DNA de utilitatea zonei industriale. „Atunci când faci ceva bun, se găseşte sigur cineva care să îţi pună beţe în roate. A fost o persoană care a sesizat atunci de la preşedinte şi premier până la DNA sau Poliţie. În final, cazul a ajuns la DNA. Le-am demonstrat acelor oameni ce vrem să facem, cu cifre, şi am explicat că nu vrem să favorizăm pe nimeni, ci vrem o dezvoltare sănătoasă. Şi în final nu a fost nimic, au înţeles că totul era legal“, adaugă primarul.
Iniţiativa s-a dovedit, în final, un mare succes şi a cotribuit decisiv la scoaterea comunei din sărăcie.
Să nu polueze, condiție obligatorie pentru firme
Primăria primeşte în fiecare an circa de foarte multe cereri din partea investitorilor. Multe dintre acestea sunt însă refuzate, un lux pe care puține administrații din România și-l permit.
Principalul motiv pentru refuz este acela că activitatea are fost potenţial poluator.
De altfel, criteriul de protecţie a mediului este decisiv atunci când primăria concesionează un teren pentru o investiţie, spune primarul.
Concesionarea se face pe o perioadă de 49 de ani cu posibilitatea de cumpărare la finalizarea investiţiei, cu condiţia ca sediul social să fie pe raza comunei Ciugud.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
dan
joi, 02.01.2020 at 19:58
Felicitari! Deci se poate face ceva si fara spaga, sau sa fim rampa de gunoi a Europei.