Connect with us
Advertisement

Economie

Două firme din Alba pe lista societăților cu acțiuni la purtător. Legăturile dintre acționarii declarați, administratori și alte societăți

Publicat

actiuni la purtator Două societăți comerciale din Alba figurează pe lista societăților comerciale cu acțiuni la purtător, publicată de portalul romaniacurata.ro, în contextul dezvăluirilor legate de scandalul Tel Drum, în care este vizat Liviu Dragnea. Este vorba despre Phoenix Imagistic SA și Tehno Plast SA Alba. Potrivit siteului respectiv, societățile comerciale care se bazează pe sistemul acțiunilor la purtător ascund identitatea proprietarilor ”de facto” ai unei societăți comerciale.

Numele celor două societăți comerciale din Alba nu sunt legate de scandaluri sau contracte celebre cu statul. Vă prezentăm mai jos diagrama relațiilor dintre aceste firme și acționarii lor cunoscuți, administratorii și firmele care au legături cu acestea, așa cum rezultă din aplicația termene.ro.

SC PHOENIX IMAGISTIC SA:phoenix

 

 

Firma are ca obiect de activitate ”alte activități referitoare la sănătatea umană” și a avut în anul 2016 o cifră de afaceri de 647.000 de lei și o pierdere de 339.000 de lei (șase angajați). Societatea comercială are un an vechime.

SC TEHNO PLAST SA:tehnoplast

 

Firma are o vechime de 10 ani vechime, fiind înregistrată la 16.04.2007, la Cugir. În 2016 a avut venituri totale de 76860 de lei și a înregistrat un profit de 70.391 de lei. Din cei 10 ani, cel mai bun an al firmei a fost 2010, când a înregistrat venituri totale de 402.212 lei.

Legendă:

culoare albastră: societate comercială

culoare galbenă: persoană fizică

săgeată verde: asociat/acționar

săgeată roșie: administrato/persoană din conducere

săgeată neagră: cenzor

Cum funcționează sistemul

”Întotdeauna în societățile democrate există sistemul de companii anonime și în Franța și în alte state și la noi aceste companii anonime s-au realizat prin acțiuni la purtător. Acțiunile la purtător sunt același tip de acțiuni, numai că sunt sub formă scriptică și caracteristica lor e că se transmit prin simplă tradițiune, adică din mână-n mână. Dacă eu am acțiunile în mână azi, atunci eu sunt proprietar. Dacă ți le dau ție peste 10 secunde, tu ești proprietar. Dacă ți le dă ție iar în mână, tu ești proprietar. Numai că există un singur moment al anului, foarte important și anume momentul adunării generale, când la momentul adunării generale trebuie să se prezinte proprietarul cu acțiunile lui, de regulă cu un sac de acțiuni. Trebuie verificate toate acțiunile și atunci apare în acte numele proprietarului din momentul respectiv. Cel care le-a cărat cu el. Deci cineva poate fi timp de 364 de zile pe an proprietar și doar timp de o zi să le predea altcuiva, care să se prezinte la AGA cu ele, ca proprietar, iar apoi să le reprimească din nou. Iar acel proprietar care se prezintă cu ele la ședința AGA, el e cel care decide în ziua respectivă la Adunarea Generală cum se dau dividendele și bineînțeles banii ajung teoretic la el. Asta e particularitatea. Ce se întâmplă în timpul anului, asta e cu totul altă poveste” a declarat sub protecția anonimatului un fost ministru pentru jurnalistul Daniel Befu de la romaniacurata.ro.

Sebastian Bodu: nu trebuie interzise!

Același site îl citează pe Sebastian Bodu, fostul șef al ANAF, care nu are nimic împotriva acestui tip de acțiuni. ”E discuție lungă si destul de tehnică. Am scris în tratatul meu de drept societar de chestiile astea. Ele există de când lumea si pământul si vor exista, deoarece sunt reglementate inclusiv de dreptul european. Interzicerea lor ar duce la infringement. Si, oricum, ar fi inutilă pentru cei care își ascund averile. Doar i-am afecta pe cei corecți. Ideea acestui tip de societăți este de a nu se sti identitatea… De exemplu, sunt fonduri de investiții care nu au voie să investească în anumite domenii de activitate. Și atunci o fac, dar prin acțiuni la purtător. Sau sunt state care interzic cetățenilor și companiilor lor să investească în alte state. Ori invers, state care interzic investiții din alte state. Și atunci se apelează la acțiuni la purtător. Sunt legislații unde transferul acțiunilor nominative este greoi. Și atunci vrei să eviți. Sau vrei să eviti impozitul pe tranzacție. Să eviți legal plata impozitelor nu e evaziune. Chiar și a te pune la adăpost de creditori nu e per se ilegal” a spus acesta.

*Alba24 folosește informații oferite de  Termene.ro –  Portal Juridico-financiar Monitorizare firme & dosare – instrumentul de căutare și informare preferat de profesioniști. Acesta cuprinde date juridice și financiare despre toate firmele din România, informații relevante din dosarele de pe rolul instanțelor de judecată, precum și o serie de funcții menite să-ți faciliteze activitatea de zi cu zi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Om

    duminică, 16.07.2017 at 14:55

    M-am uitat si pe pe listafirme, am fost curios. Ma bucur ca ati publicat asta. 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement