Blaj
Două școli din Blaj, extinse, reabilitate și dotate. Peste 450 de elevi vor învăța în săli de clasă și laboratoare noi
Două școli gimnaziale din municipiul Blaj, cu un efectiv de peste 450 de elevi, majoritatea dintre aceștia aparținând unei categorii dezavantajate, vor fi extinse, reabilitate și dotate, printr-o investiție de peste 160.000 de lei.
Primăria municipiului Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație privind achiziția de servicii de proiectare pentru obiectivul de investiție „Extindere, reabilitare și dotare Școala Gimnazială Simion Bărnuțiu, structura I.M. Moldova și structura P.P.Aaron”.
Valoarea totală estimată a investiției este de 163.000 de lei.
Potrivit caietului de sarcini, proiectul urmărește creșterea calității educației, atractivității și a gradului de participare pentru 452 de elevi, din care 224 de gen feminin, 228 de gen masculin, 437 aparținând unei categorii dezavantajate (elevii de etnie romă) și 59 cu cerințe educaționale speciale din municipiul Blaj, prin extinderea, reabilitarea, modernizarea și dotarea structurilor Școlilor Gimnaziale „Petru Pavel Aaron” și „Ion Micu Moldovan”.
Potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică, în anul scolar 2017-2018, la nivelul municipiului Blaj existau 5 unități de învățământ la nivel primar și gimnazial, dintre care și Școala Gimnazială „Petru Pavel Aaron” și Scoala Gimnazială „Ion Micu Moldovan”, ambele fiind arondate Școlii Gimnaziale Simion Barnuțiu cu personalitate juridică.
În ceea ce privește profilul social al beneficiarilor direcți, elevii care aparțin celor două unități de învățământ arondate, sunt majoritari de etnie romă. Astfel, potrivit adresei nr. 374/16.02.2018, la Școala Gimnazială ,,Ion Micu Moldovan”, din cei 187 de elevi, toți aparțin acestei minorități, iar 36 sunt elevi cu cerinte educaționale speciale (CES).
În ceea ce privește Școala Gimnazială „Petru Pavel Aaron”, conform adresei nr. 366/5.02.2017, dintr-un total de 265 de elevi, 250 sunt de etnie romă și 23 sunt elevi cu CES.
Obiectivele investiției sunt:
- îmbunătățirea calității infrastructurilor de educație, a dotării școlilor, pentru asigurarea unui proces educațional la standarde europene și a creșterii participării populației școlare la procesul educațional
- se realizează prin dotarea la standarde europene a școlilor: mobilier nou, table, videoproiectoare, echipamente IT, dotări noi în laboratoare
- atingerea obiectivelor orizontale în domeniul egalității de șanse, protejarea mediului și dezvoltare durabilă
- se realizează prin mobilizarea resurselor informaționale, umane și materiale la nivelul școlilor
- școlile vor fi dotate cu planșe de cunoaștere a mediului și se va impune colectarea selectivă
- se vor planta spații verzi, arbori și arbuști, gazon și flori ornamentale
- creșterea nivelului educațional prin reabilitarea spațiilor pentru activitățile desfășurate
- prin proiect se propune reabilitarea integrală a claselor: tencuieli, zugrăveli, atât interioare cât și exterioare, schimbarea pardoselii în clase precum și a instalațiilor
- asigurarea orientării profesionale a elevului prin amenajarea unor spații destinate anumitor discipline (laboratoare, ateliere, cabinete, sală de sport, etc.)
- se propune reabilitarea integrală a laboratoarelor și dotarea acestora cu planșe, truse fizică/chimie, balanță, microscop
- sala de sport va fi dotată cu echipamente: mingi, echipamente de gimnastică, bandă alergat, stepper
- creșterea gradului de confort al spațiilor școlare, administrative și auxiliare
- se vor reabilita energetic ambele clădiri prin termoizolarea integrală a acestora
- asigurarea accesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la mediul fizic, informațional și comunicațional
- școlile vor fi prevăzute cu rampe pentru persoanele cu handicap, toalete pentru persoane cu handicap
- în laboratoarele reabilitate vor avea acces neîngrădit persoanele cu dizabilități
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News