Connect with us
Publicitate

Doza de normalitate

DOZA DE NORMALITATE cu Claudiu Alexandru Makkai: De ce nu mai are Alba Iulia ștrand public de 10 ani

Publicat

Azi vorbim la Doza de normalitate despre un subiect care va fi cu certitudine pe lista de promisiuni a politicienilor din Alba Iulia în acest an. În special a candidaților la primărie. Este vorba despre odiseea ștrandului public – o poveste în care s-au înecat toți scufundătorii administrației locale din ultimii 10 ani.

Așadar, să ne ținem respirația și să plonjăm în subiect.

Vezi video mai jos:

Știu că încă e iarnă și frig, dar subiectul ăsta va deveni din nou unul fierbinte în curând, pentru că va începe campania electorală.

Ștrandul de la Schit, loc care reprezenta un punct de atracție pentru albaiulieni în zilele toride de vară, nu mai este deschis de ani buni publicului.

Ultima baie în bazinele de la Schit a fost în vara anului 2013

Ultima dată când oamenii au putut face baie în bazinele de la Schit a fost în vara anului 2013, iar începând cu anul 2014 ștrandul a fost închis din cauza costurilor mari de întreţinere și de modernizare. Cel puțin așa zicea Primăria Alba Iulia la vremea respectivă.

Deci de 10 ani Alba Iulia nu mai are un ștrand public, așa cum au orașe mult mai mici decât reședința de județ. Blaj, Zlatna, Aiud… până și în Baia de Arieș există un ștrand modern făcut de primărie.

Să nu mai vorbim de orașe din alte județe unde sunt adevărate aquaparcuri făcute și administrate de primării, unde biletele de acces sunt contra unor sume modice, pentru că nu se urmărește obținerea unui profit, ci acoperirea costurilor. Cel mai bun exemplu este complexul de la Târgu Mureș denumit de localnici Week-end, loc unde merg și mulți albaiulieni.

Sigur că există în Alba Iulia piscine private, dar nu oricine își permite să plătească taxele de intrare, iar capacitatea lor este mică.

Așadar, „Cealaltă Capitală”, campioană la atras fonduri europene pentru tot felul de chestii ”smart”, nu a reușit până acum să facă și un ştrand public, fie el și mai banal. Să fie interese, să fie nepăsare?

Cum a intrat entuziasmul autorităților la apă

Cert este că, de prin 2011, când Consiliul local Alba Iulia a aprobat un proiect pentru modernizarea ştrandului din zona ”Schit” a oraşului, autoritătile locale au intrat într-o mare dilemă, mutând locația proiectului sau plătind studii pentru alte zone de agrement din oraș.

O bâlbâială continuă la care au contribuit și mici sau poate chiar mari interese.

În 2011, ștrandul de la Schit ar fi trebuit să devină un complex modern de agrement. Administrația a alocat 2,8 milioane de lei, ce reprezenta aproximativ 20% din totalul investiţiei, dar banii respectivi nu au mai fost cheltuiți.

Ceva a schimbat între timp decizia inițială, fără nicio explicație serioasă. Dar atunci, în 2011, mai era un an până la alegeri, iar niste desene frumoase făcute de specialiști în urbanism dădeau bine la electorat și mai aduceau niște voturi candidaților partidului.

După câstigarea alegerilor, entuziasmul autorităților a intrat la apă.

Ștrandul de la bazinul Olimpic. Bani, teren, desene frumoase

După încă trei ani, în 2014, conducerea primăriei a constatat că nu merită să renoveze un ștrand existent şi a luat decizia să construiască unul nou. Terenul de la Schit care aparținea Primăriei nu a mai fost bun, dintr-o dată și s-a luat decizia achiziționării unui alt teren, în zona bazinului olimpic.

În 2014, s-a plătit pentru un nou proiect, cu trei bazine, bar și cu toate facilităţile. Pentru proiectarea noii ”oaze de relaxare” a albaiulienilor, s-a plătit pentru PUD – 58.000 de lei şi s-a cumpărat un teren de 4.200 de metri pătraţi de la un localnic, în zona din spatele bazinului olimpic. Proprietarul terenului achiziţionat de primărie a obținut 200.000 de euro.

Ca să nu existe alte suspiciuni, la Schit s-a decis să se facă o reamenajare a zonei într-o oază de verdeață, un parc pentru liniștea celor care locuiesc în zonă si care era deranjați, se pare, de vecinatatea ștrandului.

Doamne ajută, și-au spus autoritățile! Doamne ferește, și-au spus vecinii ștrandului! Ca să înțelegeți și de unde era deranjul.

Au urmat alți bani, altă distracție: Pentru PUD „Zona de Agrement Schit” – 80.138 de lei, iar, pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice, 110.137 lei. Parcul de la Schit se regăsește doar în documentații și, până la această dată, nu s-a pornit investiţia, iar zona a devenit loc de joacă pentru capre. Vorbesc serios … priviți aceste fotografii.

Aquapark-ul de la Parcul Dendrologic

Un an mai târziu, după achiziția terenului de la bazinul olimpic, conducerea primăriei s-a reorientat și a luat decizia mutării investiţiei în zona parcului dendrologic, acolo unde primăria a construit din bani publici (11 milioane de lei, din care 5 milioane de lei provin din finanţări europene) o pistă de biciclete şi un complex dotat cu restaurant şi locuri de grătar.

Restaurantul a fost concesionat, iar un ştrand modern în zona respectivă ar fi fost o veritabilă lovitură financiară pentru firma care a concesionat restaurantul.

Dar planurile Primăriei Alba Iulia pentru „Aquapark-ul de la Parcul Dendrologic” s-au blocat după ce nu s-a putut obţine un aviz pentru defrişările ce urmau să fie făcute în pădurea de pe dealul Mamut.

Astfel, a fost resuscitat proiectul de la bazinul olimpic. Reprezentanţii primăriei susţineau că s-a renunţat la ideea ştrandului de pe Mamut pentru că, pe lângă problemele privind avizul de la Romsilva, si aici atenție mare… și-au dat seama că în zonă nu există apă. Nu-i așa că-i frumos?

Astfel, s-a revenit la proiectul pentru care s-au plătit 200.000 euro pentru teren şi a fost aprobat studiul de fezabilitate, care a fost reluat şi introdus în bugetul pe anul 2017. Suma bugetată în acel an era de 335.000 de lei, din totalul de peste 1 milion de euro cât ar fi costat, la final, investiţia.

„Un lucru drăguţ, curat, cochet. Vor fi trei bazine: unul mare, unul pentru copii şi mămici, cu tot soiul de dotări şi unul pentru copii mai mari, zone unde să stai, un părculeţ de joacă pentru copii”, spunea primarul Mircea Hava, în 2014, când a anunţat demararea investiţiei. Capacitatea mini-aquapark-ului ar trebui să fie de 400 de persoane.

”În 2024 vom putea să ne scăldăm în viitorul ștrand”

Opt ani și vreo 500.000 de euro mai târziu (bani cheltuiti pe teren, studii, proiecte și descărcare arheologică), noul primar Gabriel Pleșa spunea în 2022 pentru Alba24 despre ștrandul care bântuie ca o fantomă, ba la Schit, ba în jurul bazinului olimpic, ba prin pădurile din zona parcului dendrologic, că:

„Albaiulienii se vor putea bucura de un ștrand public modern cel mai devreme în vara anului 2024. În prezent se lucrează la obținerea autorizației de construcție, pentru ca mai apoi să fie pornită achiziția lucrărilor.

E una din marile provocări ale mandatului meu, lumea așteaptă demult acest lucru. (…) Până la urmă, am hotărât foarte clar ca acest ștrand să fie în spatele bazinului olimpic, unde este acel teren cumpărat și avem teren în proprietate.

Sunt convins că în 2024 vom putea să ne scăldăm în viitorul ștrand”, a declarat Gabriel Pleșa.

Adică peste vreo 5 luni. Ce credeți, reușim? Cam așa arată acum locul respectiv.

Iar în ceea ce privește zona de la Schit, care avea toate condițiile și caracteristicile unei zone pretabile pentru un aquapark, adică utilități de capacitate mare, teren extins, pădure în apropiere, parcări, bazinele deja excavate, teren în proprietatea publică, Pleșa anunța prin 2022 că se are în vedere un parteneriat public-privat pentru construirea unei creșe și a unei grădinițe, cu spații de joacă și activități pentru copii.

Dar deocamdată parteneriatul este tot între capre și primărie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. Cornelia

    luni, 26.02.2024 at 19:04

    pentru ca am votat niste incompetenti !

  2. pilu

    luni, 26.02.2024 at 20:21

    Pentru că un primar bătrân şi fălos ne-a dus de nas cu gogomăniile lui şi când a văzut că-i fuge terenul de sub picioare s-a ascuns prin Europa. În afară de pavele prin oraş, ioc. Şi ca să-şi spele păcatele a rămas în urma lui un SF a unei băltoace minuscule pe care se laudă Pleşa că o pune în operă. Păi noi de asta avem nevoie, nu cum au alte municipii din Ardeal ? Jenant.

  3. Nicu

    marți, 27.02.2024 at 06:41

    ala de la Schit nu-l mai avem pentru ca deranja niste „simpli cetateni” care si-au făcut și ei niște căsuțe prin apropiere. cetățeni angajați la stat.
    era vorba ca se va „face” langa intersectia de la stadion, sufocata de mașini, ca sa aibă cetățeanu’ cu chef de baie un aer cu noxe și PM 2.5 . nu-i duce capu’ pe plimbatorii de hartii din „administratie”

  4. Ovidiu Muntean

    marți, 27.02.2024 at 08:56

    Ștandul de la bazinul

  5. Cornelia

    marți, 27.02.2024 at 13:22

    ne inecam amaru langa lidl, traiasca politrucii, usristi, scuze pnlisti, cum va numiti!?
    traseisti?

  6. Kiki

    duminică, 10.03.2024 at 15:50

    Nici Sebeșul nu are ștrand,a promis primarul care este prieten cu fostul de la Alba I.Iată că au trecut 8 ani și la Sebeș nu s-a întâmplat,,nimic”,dar mai vrea un mandat!

  7. Codru

    marți, 26.03.2024 at 20:44

    Cineva trebuie sa puna mana pe terenul in cauza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate