Connect with us
Publicitate

Doza de normalitate

DOZA DE NORMALITATE cu Claudiu Alexandru Makkai: Scandalul imobiliar Parc Residence. Ce a făcut Jidveian cu banii

Publicat

Cred că toată lumea a auzit deja despre cel mai mare scandal imobiliar petrecut în Alba Iulia în ultimii 20-30 de ani. Un scandal care este departe de a se fi încheiat, ba dimpotrivă.

Pe scurt, Ovidiu Jidveian, un fost avocat și politician provenit dintr-o familie cunoscută și respectată din Alba Iulia a pornit acum vreo 5 ani o afacere imobiliară în centrul orașului, începând să construiască pe un teren ce aparținea familiei un ansamblu de blocuri moderne și frumoase.

Video mai jos: 

Fostul subprefect de Alba, devenit dezvoltator imobiliar, poate spune că a avut și ceva ghinion pentru că a prins pandemia și apoi creșterile de prețuri nebune la materiale și la manoperă.

Ce s-a întâmplat în 5 ani cu afacerea imobiliară Parc Residence

Însă ce s-a întâmplat pe parcursul celor 5 ani de poveste Parc Residence a început recent să miroasă a înșelăciune, evaziune fiscală, nerespectarea autorizației de construcție prin ridicarea unui etaj suplimentar care nu era pe proiect, folosirea fondurilor societății în scop personal și alte inginerii financiare nu tocmai legale.

Nu o spunem noi ci ANAF în urma unui control făcut în decembrie 2023 care a descoperit că Jidveian a încasat în conturile personale banii de pe cel puțin 10 tranzacții cu apartamente sau spații din blocurile construite de firma sa făra să poată dovedi cu acte că avea dreptul să facă asta.

Și fără ca firma să înregistreze în contabilitate facturi în urma unor promisiuni de vânzare către Jidveian a imobilelor vândute mai departe de el clienților.

Jidveian nici măcar nu figurează drept client în actele contabile ale firmei deci nu avea cum să vândă unor terțe persoane apartamente sau spații comerciale în nume propriu deși bani a încasat în conturile personale. Iar firma a făcut evaziune fiscală prin neînregistrarea veniturilor. Așa zice ANAF.

Acum, nu e treaba noastră să dăm verdicte privind legalitatea lucrurilor care se întâmplă în această poveste dar am fost primii care am scris despre faptul că unii oameni au rămas fără bani și fără apartamentele sau spațiile pe care le-au cumpărat de la Jidveian.

Unii în scop speculativ, alții ca investiție și unii pur și simplu pentru a locui într-o zona frumoasă a orașului. Din păcate pentru toți, la momentul achiziției care de fapt însemnă încheierea unor „promisiuni de vânzare” în fața notarului, nu și-au prea pus problema de ce prețul era mai bun decât la clădiri similare construite în zone mai depărtate de centru.

Vânzări multiple ale acelorași spații

Dacă e prea frumos să fie adevărat, probabil că nu este. Cam târziu pentru cei aproape 200 de cumpărători care au dat banii convinși că au făcut afacerea vieții lor. Și, după cum s-a dovedit mai târziu, au făcut aceeași afacere adică s-au trezit că au cumpărat aceleași spații sau apartemente pe care le mai plătise cineva.

Deci vânzări multiple ale acelorași spații, facilitate de faptul că nu existau înregistrări în cartea funciară, clădirea nefiind recepționată.

Ca să înțelegeți mai bine, există un singur număr topografic, o singură înregistrare în cartea funciară a terenului intravilan cu construcție colectivă în curs. Ca o hală de exemplu.

Acest lucru i-a permis lui Jidveian să vândă de mai multe ori același apartament sau spațiu la mai multe persoane ba de pe firmă, ba în nume personal.

200 de potențiali păgubiți care au dat banii pe 50 de apartamente și 8 spații comerciale

Așa s-a ajuns la aproape 200 de potențiali păgubiți care au dat banii pe 50 de apartamente și 8 spații comerciale. Ca să fim corecți, o parte din ei și-au primit înapoi banii parțial sau integral însă cei mai mulți s-au trezit că au banii blocați și nu pot intra în posesia bunului cumpărat.

Mecanismul aplicat de Jidveian era destul de simplu: dacă cineva a cumpărat cu, să zicem 750 de euro metrul pătrat la începutul investiției, primea după ceva vreme o propunere de reziliere de la Jidveian care-i prezenta cumpărătorului o poveste tristă cu perspectiva falimentului și posibilitatea de a pierde atât banii cât și apartamentul.

Cumpărătorul speriat accepta varianta rezilierii promisiunii de vânzare pe care avea totuși o ipotecă însă primea la semnare numai o mică parte din bani urmând ca în termen scurt să primească și restul de bani. Iar acest lucru nu se mai întâmpla de cele mai multe ori și omul nu mai avea altă cale de a-și recupera banii decât printr-un lung proces civil împotriva societății Parc Residence Alpha care bineînțeles că nu mai avea bani.

Și, ce să vezi, același apartament la care omul renunța era imediat revândut la 1.000 de euro/mp unui alt amator de reședință în zonă exclusivistă cu vecini doctori și notabilități.

Dosarul afacerii Parc Residence mutat în alt județ

Așa s-a ajuns la un număr atât de mare de potențial păgubiți și se pare că printre ei se regăsesc persoane publice din Alba și ironia sorții, chiar unul dintre notarii la care Jidveian încheia promisiunile de vânzare.

S-a lăsat cu plângeri penale, controale de la ANAF și cu ceva dosare de cercetare penală mutate de la Alba la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru că Jidveian încă avea calitatea de avocat și pentru că prea mulți oameni importanți din Alba au calitatea de păgubiți în afacerea asta.

Iar procurorul general al României a considerat că e mai bine să scoată dosarul din județ. Cel puțin așa spun sursele noastre.

Acum întrebarea este ce s-a întâmplat cu banii oamenilor.

În primul rând e ceva ciudat în privința terenului pe care s-au construit blocurile.

Terenul de la bunica, vândut firmei, dar neachitat

În procesul verbal de la ANAF apar două terenuri. Unul în suprafață de 1.701 de mp pe care sunt ipoteci în urma promisiunilor de vânzare și datorită căruia  apare mama avocatului Jidveian în tabelul preliminar de creanțe pentru ca ea l-a vândut firmei și nu i-a fost achitat.

Drept urmare Olga Jidveian este în lista de creanțe cel mai mare creditor al societății cu suma de aproximativ 3.5 milioane de lei, adică vreo 700.000 de euro.

Cel de al doilea teren cu o suprafață aproape identică, adică 1.746 mp a făcut obiectul unui antecontract de vânzare încheiat între bunica lui Jidveian și firma Parc Residence Alpha pentru nu mai puțin de 6 milioane de euro. Adică aproximativ 3.500 de euro pe metru pătrat.

În Alba Iulia, repet. Iar ANAF zice că toți acești bani au fost plătiți în tranșe de către firma în conturile bunicii și cele personale ale moștenitorului Ovidiu Jidveian. Integral.

Parc Residence i-a plătit lui Jidveian 6 milioane de euro pentru proiectul de pe terenul bunicii

De fapt există un singur teren și se pare că tranzacția de 6 milioane de euro a fost făcută pentru proiect și avize vândut de bunică iar terenul pentru care a fost mandatată Olga Jidveian a rămas neplătit. Ceva de noaptea minții oricum.

Deși aparent legală pentru că este o înțelegere a părților care au stabilit de comun acord acest preț exorbitant, această tranzacție se pare că a lăsat de fapt firma fără banii necesari terminării construcțiilor.

Dacă a fost legală sau nu tranzacția la acest preț în condițiile în care ea este o cheltuială făcută în favoarea asociatului și a unui afiliat, autoritățile vor decide.

Ovidiu Jidveian s-a împrumutat de la firmă cu un milion de lei

Pe lângă această sumă uriașă de bani care a ajuns din conturile societății în cele personale ale lui Ovidiu Jidveian, mai există o sumă de aproximativ 1 milion de euro pe care Jidveian a luat-o cu împrumut de la firmă deși inspectorii ANAF care au constatat acest lucru nu au primit documente justificative care să stea la baza acestor împrumuturi.

Un contract sau ceva care să prevadă când și în ce condiții se restituie împrumutul.

Mai mult decât atât, Legea 441/2006 spune clar că este interzisă creditarea de către societate a administratorilor sau asociaților acesteia prin acordarea de împrumuturi și dacă suma depășește 5.000 de euro se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Unde s-au dus banii?

Problema este ce s-a întamplat cu acești bani, undeva la peste 7 milioane de euro. Poveștile cu pierdut banii la păcănele nu prea țin la o sumă ca asta în schimb, noi cei de la Alba24 am intrat în posesia unor documente care pot fi o surpriză uriașa pentru multă lume.

Ce spun aceste documente? Țineti-vă bine:

  • Ovidiu Viorel Jidvean a avut un cont la o platformă de tranzacționare pe piețe cvadruple, cu sediul în Cipru. Adică la o companie de tip CIF (Collective Investment Fund) unde fondurile nu sunt garantate iar riscurile pierderilor sunt asumate în procent de 100% de către cel care investește.
  • Suma depusă de Jidveian pe această platformă a fost de peste 8,8 milioane de euro, din care a retras aproximativ 1,3 milioane de euro. Despre restul de 7,5 milioane de euro nu se știe nimic și se pare că s-au pierdut în urma unor investiții neinspirate.
  • Din 2015 până la începutul anului 2023 administratorii platformei  nu au solicitat suficiente documente pentru a confirma sursa fondurilor. Abia de la începutul lui 2023, au început să se facă acest lucru.
  • Multe depozite au fost efectuate fără documentația necesară privind proveniența fondurilor până în 2023. Când au început să vină documentele s-a descoperit că o mare parte din banii săi proveneau din împrumuturi sau din promisiuni de vânzare a unor imobile din Parc Residence Alpha.
  • Contul a fost deschis în 2015 și a funcționat până în decembrie 2023 când a fost închis de către administratorii platformei.
  • În ianuarie 2024, Jidveian i-a contactat disperat pe ciprioți cerând restituirea banilor în urma controlului ANAF.

Păgubiții protestează în la blocul Parc Residence și în fața Parchetului

Între timp, în Alba Iulia păgubiții protestează în fața blocului și în fața Parchetului pentru, citez,

„a atrage atenția asupra modului lent și părtinitor în care sunt tratate de către justiția din România faptele penale din spatele proiectului imobiliar PARC RESIDENCE ALPHA din Alba Iulia cu prejudiciu de peste 10 milioane euro caz în care s-au făcut promisiuni de vânzare de până la 8 ori pentru același apartamente.

S-a promis vânzarea a aproximativ 200 apartamente (și înscrise în cartea funciară ca atare) în condițiile în care în autorizația de construcție sunt 50 apartamente

– au fost făcute în mod fraudulos promisiuni de vânzare de către firmă și banii au fost încasați în conturile personale ale administratorului Ovidiu Jidveian.”

Asta spun oamenii din Alba Iulia păgubiți în afacerea Jidveian într-un comunicat către noi.

Jidveian nu vrea sa vorbească: ” E prea propaspăt scandalul”

Ce spune Jidveian pe care l-am invitat în emisiune să ne explice cum stau lucrurile din punctul lui de vedere?

„Încă e prea proaspăt scandalul și orice aș zice nu ia nimeni în considerare. Eu zic să mai așteptăm puțin pentru emisiune… Lucrurile se vor clarifica din punct de vedere legal luna asta, cel puțin o mare parte”

Ce spun autoritățile din Alba? Deocamdată nimic din proprie inițiativă însă, la întrebarea Alba24 într-o conferință de presă recentă, Florin Dogaru, șeful IPJ Alba a declarat că  instituția a înregistrat câteva sesizări, fără a preciza numărul lor și a adăugat că acestea au fost transmise la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia.

Ce spune șeful IPJ Alba despre țeapa imobiliară Parc Residence

”Având în vedere calitatea acestei persoane, și de avocat, competența de urmărire penală este doar la procurorul Curții de Apel, ca atare toate aceste sesizări au fost trimise către această unitate de Parchet” a spus Dogaru.

El a adăugat că pe lângă sesizările depuse de oameni, au fost și sesizări din oficiu ale Poliției pe ”anumite fapte de natură penală”.

Aceste sesizări din oficiu amintite de șeful Poliției ar fi fost anterioare momentului în care scandalul imobiliar a devenit public.

”Informativ – operativ, Poliția a cunoscut situația și a reacționat” a adăugat șeful IPJ Alba, răspunzând întrebărilor adresate de reporterul Alba24.

Într-un caz relativ asemănător întâmplat recent la Ploiești au fost reținuți rapid pentru înșelăciune și abuz de încredere dezvoltatorii care au păgubit cu un amărât de milion de euro 16 cumpărători de bună credință. Pe lângă dezvoltatori au mai fost reținuți și 3 notari plus un avocat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. Țeapă Alba Iulia

    duminică, 18.02.2024 at 21:00

    700.000 euro era contractul cesiune(proiect) de la bunica
    300.000 terenul
    Cam acestea sunt acte oficiale!

    Orice act final anulează antecontracte făcute de D-na Olga cu tot felul de presiuni!

    Apoi, in timpul procesului, e interesant că dumneavoastră dați public ceea ce…nimeni nu are curaj să divulge!

    Povestea este incompleta, multe carențe, însă e bine si mulțumim că publicați!

    Vă rugăm, totuși, să nu duceți in eroare și să induceti pe piste false banii lui Jidveian!

    Că nu a fost chiar atât de inconștient(mai ales că a gerat aceasta frauda atât de bine), încât să depună milioane in conturi fara nicio garanție!!!

  2. Țeapă Alba Iulia

    duminică, 18.02.2024 at 21:02

    Poate ați aflat sau veți afla și de unde primește familia Jidveian(din străinătate), 50.000 euro pe lună!

    Se pare că au făcut și investiții bune, nu?

    Altfel, cum de își caută Doamna Olga să-și cumpere apartament?!

  3. Țeapă Alba Iulia

    duminică, 18.02.2024 at 21:03

    De unde are bani?

  4. pilu

    duminică, 18.02.2024 at 23:09

    Măi fraţilor, ăsta nu a fost bun de avocat şi voi credeţi că cele scrise mai sus vin din mintea lui atrofiată? Never.Dar datorită amplorii cazului s-ar putea, dar nu e sigur, ca cei din spate să cedeze. Dacă nu au redistribuit banii. Iar partea cu etajul suplimentar, este o găselniţă a legii care spune că după avizarea proiectului la cerere se mai poate construi un etaj suplimenatar

  5. Țeapă Alba Iulia

    luni, 19.02.2024 at 00:28

    Eu, as résolutions cazul așa, deoarece șanse să se primească banii înapoi nu mai sunt:

    Proprietarii construcției in totalitate sa fie toți creditorii(fără fam. Jidveian), deoarece ei și-au încasat mălaiul!!!

    Blocurile de apartamente să fie date in chirie in regim hotelier,iar spatiile comerciale de închiriat pentru cine dorește!

    Toate veniturile din chirii sa fie împărțite între acționari în funcție de cât a avut fiecare%% procentual!

    Astfel, v-a fi o societate pe acțiuni(200 de acționari) ,situația contabila ar trebui sa fie clară, astfel, se termina blocul și se închiriază spre a aduce venit….acționarilor!

    astfel, fiecare câștigă cât de cat!

  6. Panorama

    luni, 19.02.2024 at 09:08

    Ma întreb totodată cine la propus și promovat pe idiot ca subprefect ?
    Se pare că iresponsabilul încă mai promovează nulități.

  7. pilu

    luni, 19.02.2024 at 10:46

    PANORAMA
    Ehe, pe vremea aceea trăia tăticuţul, că doar banii fără număr au fost făcuţi de pe urma Gold Corpoation, şi nu era o problemă taxa la PSD şă ajungă oriunde. De fapt PSD ul numai din ăştia promova tot timpul. Şi mai promovează. Vezi Guvernul.

  8. Florin

    marți, 20.02.2024 at 12:12

    Trezeste-te Gheorghe, trezeste-te Ioane!!

  9. pilu

    miercuri, 21.02.2024 at 16:13

    FLORIN
    Gheorghe-i mort demult, iar pe Ion acum pun pământ. STTL !

  10. nicolaie apolzan

    sâmbătă, 02.03.2024 at 08:26

    A „intinat”memoria tatalui,in masura in care acesta a castigat din avocatura bani multi(cinstit) dusi pe apa sambetei de „copilas”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate