Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Drumul de acces spre Cetatea nobiliară din Colțești va fi reabilitat. În zonă vor fi amenajate locuri de odihnă și regrupare

Publicat

Drumul de acces spre Cetatea nobiliară Colțești urmează să fie reabilitat, în cadrul proiectului de punere în valoare a cetății. În zonă vor fi amenajate locuri de regrupare și odihnă, dotate cu mobilier urban. 

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat pe 15 martie depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Reabilitare drum de acces în cadrul proiectului <Punere în valoare a Cetății nobiliare Colțești>”, propus a fi amplasat în satul Colțești din comuna Rimetea.

Vezi și FOTO: Cetatea Trascăului din Colțești și Conacul Thoroczkay-Rudnyánszky vor fi reabilitate și puse în valoare. Cum vor arăta

Potrivit memoriului tehnic, în cadrul proiectului „Punere în valoare a Cetății nobiliare Colțești” sunt prevăzute trei obiective:

  • Punerea în siguranță, accesibilizare Cetatea nobiliară Colțești (Sângeorgiu – Trascău)
  • Reabilitare drum acces
  • Amenajare punct info – Conacul Thoroczkay – Rundnyanszky din Colțești

Valoarea totală este estimată la 12.604.490 lei, cu TVA inclus, proiectul fiind propus spre finanțare prin PNRR.

Lucrările de reabilitare a drumului se vor realiza pe un tronson în lungime de 350 m. Porțiunea de drum este racordată la DJ 107 M și reprezintă principalul drum de acces la Cetatea nobiliară Colțești.

În prezent, suprafața de rulare a drumului este din macadam. Pietruirea existentă s-a deteriorat și mai mult din cauza lipsei de întreținere. Partea carosabilă a drumului nu este constantă, ea variază între 5,4 și 8,5 metri.

Conform proiectului, se propune reabilitarea primei porțiuni a drumului, singura porțiune care este în prezent accesibilă cu autoturismul. Lungimea propusă spre reabilitare este de 350 m. Se va păstra rigola din beton care însoțește drumul și se va repara stratul de uzură pe toată această zonă.

Principala intervenție asupra drumului este regularizarea laturilor lui, în special a celei sudice. Această regularizare va permite o lățime mai mare care face mai ușoară o parcare longitudinală.

În același timp se propune reabilitarea suprafeței de rulare prin compactarea suprafeței existente și așternerea unui strat suplimentar de macadam compactat.

Rigola de beton situată pe latura nordică a drumului va fi decolmatată și va suferi reparații locale acolo unde este deteriorată.

Proiectul propune dotarea cu elemente de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi) a unor alveole distribuite pe latura nordică a drumului. Acestea vor fi locuri de regrupare și odihnă. De asemenea, se impune o semnalizare adecvată care să indice locurile unde se poate parca, zonele de regrupare. Tot pe latura nordică, în preajma locurilor de regrupare se vor planta arbori.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax