Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Cetatea Trascăului din Colțești și Conacul Thoroczkay-Rudnyánszky vor fi reabilitate și puse în valoare. Cum vor arăta

Publicat

Cetatea nobiliară din Colțești – Cetatea Trascăului și Conacul Thorotzkay-Rudnyanszky din localitate vor fi reabilitate și puse în valoare printr-o investiție de peste 9,6 milioane de lei, finanțată prin PNRR.

Proiectul urmărește punerea în siguranță a cetății și realizarea de accese și trasee interioare de vizitare, cu scări și platforme metalice, dar și amenajarea Conacului Thorotzkay-Rudnyánszky ca punct de informare turistică cu spațiu de expozițional.

De asemenea, drumul de acces spre cetate urmează să fie modernizat pe o lungime de 350 de metri. 

Vezi și FOTO-VIDEO: Cetatea Trascăului de lângă Colțești, un loc feeric învăluit în mister. Povestea fortăreței construite pe o stâncă

Primăria comunei Rimetea a lansat marți, 27 decembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru proiectare (fazele PTAC, PT+DE), asistența tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru obiectivul de investiții: „Reabilitare și punere în valoare a cetății nobiliare Colțești (Sângeorgiu – Trascău)”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 9.638.000 de lei, fără TVA. 

Administrația locală din Rimetea doreşte reabilitarea şi punerea în valoare a Cetății Colțești.

Acest lucru implică îndepărtarea selectivă a vegetaţiei existente care s-a extins peste obiectiv, punerea în siguranţă, reabilitarea şi protejarea ruinelor existente în stadiul în care sunt, amenajarea accesului și a traseelor interioare de vizitare.

Cu ocazia acestei revitalizări, cetatea va fi pusă în siguranţă şi curăţată și va deveni accesibilă într-un mod civilizat.

În cadrul proiectului de punere în valoare a obiectivului o componentă importantă este reprezentată de infrastructura de promovare și informare.

Astfel, se propune amenajarea Conacului Thorotzkay – Rudnyanszky din Colțești ca punct de informare turistică – centru de informare și spații expoziționale.

Prin reabilitarea și punerea în valoare a clădirii conacului ca parte integrantă a investiției de bază se va salva încă o componentă importantă a patrimoniului construit din județul Alba, fapt pentru care s-a ales această oportunitate în locul propunerii unei investiții noi în imediata vecinătate a cetății.

În al treilea rând se dorește reabilitarea infrastructurii de acces respectiv drumul care este situat in zona de protectie a rezervatiei de arhitectura si urbanism Rimetea Turism.

Punere în siguranță, accesibilizare cetatea nobiliară Colțești (Sângeorgiu-Trascău)

Cercetare arheologică

Potrivit documentației, este nevoie de săpături arheologice sistematice în zonele de intervenție necercetate respective în donjonul cetăţii de jos şi în zona de palat şi bastion a cetăţii de sus.

În afară de această cercetare este nevoie de supraveghere arheologică pentru operaţiunile de săpături şi îndepărtare a resturilor de dărâmătură.

Conservare / punere în siguranţă / protejare material litic din alcătuirea elementelor de zidărie. Consolidare structură portantă ruinată

Soluții constructive și operațiuni propuse:

  • Completări ale lacunelor şi surpărilor cu material litic recuperat din dărâmătură
  • Eliminarea fisurilor prin întreţeseri, injectări, împănări
  • Realizarea unor completări din zidărie care au ca scop protecţia materialului original şi eliminarea riscului de stagnare a apelor pluviale (aceste completări se vor face în contrast faţă de materialul litic original din cărămidă arsă sau calupi de piatră fasonată)
  • Realizarea unei protecţii a coronamentului prin metoda wall soft capping (din cauza condiţiilor climatice austere pentru realizarea îmbrăcăminţii vegetale se va folosi sedum)

Accesibilizare / asigurarea siguranţei în exploatare

Soluții constructive și operațiuni propuse:

  • Se propune construirea unor scări şi platforme de acces cu structura din otel laminat la cald vopsit în câmp electrostatic cu pardoseală din gratar din platbenzi sudate galvanizate
  • Structura din elemente laminate va fi pozată pe cât posibil în fostele locaşuri ale grinzilor păstrate în parament
  • Suplimentar această structură se va solidariza cu ancore chimice de zidărie
  • Pentru siguranţa deplasării vizitatorilor se propune un sistem de parapeţi şi balustrade. Acestea vor fi realizate din profile metalice vopsite în câmp electrostatic

Dotarea cu elemente de mobilier urban, panouri informative

Se propune dotarea cu elemente de mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi) şi cu panouri informative care să ilustreye istoria cetăţii şi principalele etape de construire.

Realizarea unei aplicații prin care să prezinte reconstituirea virtuală a cetăţii

Potrivit documentației, se propune dezvoltarea unei aplicatii smartphone care sa insoteasca vizitatorii în sit.

Această aplicație va conține elemente 3D precum obiecte de patrimoniu, reconstituiri virtuale ale cetăţii, fragmente video narative și va funcționa ca un ghid pentru vizitatori.

Caracteristicile tehnice și parametrii specifici:

  • Suprafaţa terenului – 77.741 mp
  • Aria construită existentă – 1.265 mp
  • Suprafață ziduri – 322 mp
  • Înălțime maximă – 17,53 m

Reabilitare drum de acces

Reabilitarea suprafeței de rulare și a rigolei din beton

Principala intervenție asupra drumului este regularizarea laturilor lui, în special a celei sudice. Această regularizare va permite o lățime mai mare care face mai ușoară o parcare longitudinală. În acelaşi timp e propune reabilitarea suprafeței de rulare prin compactarea suprafeței existente și așternerea unui strat suplimentar de macadam compactat. Rigola de beton situate pe latura nordică a drumului va fi decolmatată și va suferi reparații locale acolo unde este deteriorată.

Dotarea cu elemente de mobilier urban, semnalizare și vegetație arboricolă

Proiectul propune dotarea cu elemente de mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi) a unor alveole distribuite pe latura nordică a drumului. Acestea vor fi locuri de regrupare şi odihnă. Se impune şi o semnalizare adecvată care să indice zonele unde se poate parca, zonele de regrupare. Tot pe latura nordică, în preajma locurilor de regrupare se vor planta arbori.

Caracteristicile tehnice și parametrii specifici:

  • Suprafaţa totală a terenului – 10.786 mp
  • Suprafața drumului propus pentru reabilitare – 2.882 mp
  • Lungimea drumului propus pentru reabilitare – 350 m

Amenajare punct info – Conacul Thorotzkay-Rudnyánszky din Colţeşti

Îndepărtare elemente parazitare / reabilitare / restaurare/ corp principal – Corp C1

Se propune îndepărtarea elementelor parazitare pentru a reveni la forma iniţială a conacului. Aceste elemente sunt extinderile realizate în anii ’60 de pe laturile nord-vestice, respective sud-vestice. Se va îndepărta şi zidăria de umplutură care acoperă tâmplăria verandei care adăposteşte intrarea secundară.

Utilizarea în conformitate cu noile funcțiuni impune eliminarea parțială a unui perete pentru a crea un spațiu suficient de generos pentru a adăposti un grup mai mare de vizitatori cărora să li se prezinte detalii despre istoricul cetății și a zonei de înfluență a ei.

Totodată se vor reamenaja grupuri sanitare moderne, un birou, spații de primire/odihnă și un spațiu expozițional.

La subsol va fi amplasat cazanul unei centrale termice și depozitul de lemne.

Soluții constructive și operațiuni propuse:

  • Consolidări structurale la nivelul zidăriilor, bolților, planșeelor și a șarpantei
  • Refacerea tencuielilor exterioare/interioare cu operațiuni de conservare a materialului original (cu mortare din var hidraulic)
  • Refacerea zugravelilor și a vopsitoriilor exterioare și interioare (cu vopseluri pe bază de var, solubile în apă, pigmenți naturali și materiale compatibile)
  • Desfacerea tencuielilor de pe paramentul și bolțile subsolului
  • Refacerea pardoselilor parterului
  • Refacerea tăvănuirilor
  • Restaurarea/înlocuirea cu elemente identice cu originalul a tâmplăriilor exterioare/interioare inclusiv vopsitorii pe bază de apă
  • Reabilitarea învelitorii din țiglă solzi cu recuperarea și refolosirea pe cât posibil a materialului existent
  • Înlocuirea învelitorii din tablă cu o învelitoare nouă din tablă de zinc
  • Înlocuirea sistemului de evacuare a apelor meteorice (jgheaburi, burlane) cu un sistem nou din tablă de zinc cu piesele de legătură cu rețeaua de canalizare pluvială din fontă.
  • Înlocuirea completă a instalațiilor sanitare, termice de iluminat și forță. Aceste instalații vor avea performanțe care să permită un consum cât mai redus de energie.

Desfiinţare corp secundar – central termică – Corp C3

Pentru a facilita vizibilitatea către cetate de pe terenul aferent conacului se propune desființarea corpului C3, o clădire modestă de factură modernă care adăpostea centrala termică. Desființarea se va face prin demolare mecanizată și manual cu respectarea tuturor prevederilor  legale in vigoare.

Amenajări exterioare

Amenajările exterioare sunt minimale. Este vorba de amenajarea unei căi de acces carosabilă realizată minimal prin pozarea unui strat de pietriș peste o bază de macadam. Această alee va fi bordurată cu o confecție metalică tratată anticoroziv.

Un alt element al menajării exterioare este realizarea unei porți de acces și reparații și înlocuiri la împrejmire.

Realizare spaţiu expoziţional

Spațiu expozițional se va amenaja pe o suprafață de cca. 50 mp și va conșine planșe, vitrine și expozitoare unde vor fi prezentate date istorice despre cetate, despre zona ei de influență, despre familiile care au locuit-o și despre rolul pe care l-au avut în evoluția comunității care locuiește în acest areal .

Caracteristicile tehnice și parametrii specifici:

  • Suprafața terenului – 6.238 mp
  • Suprafața construită (după reabilitare) – 343 mp
  • Suprafața construită desfășurată- 604 mp
  • Înălțime la cornișă – 5,27 m
  • Înălțime la coamă – 10,88 m

Potrivit caietului de sarcini, realizarea investiției se va desfășura pe durata a 33 de luni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement