Connect with us
Advertisement

Administrație

DSP Alba, vizată de sute de procese la instanțele din județ. Peste 1000 de amenzi date în 2 săptămâni pentru necompletarea PLF

dsp alba directia de sanatate publica

Publicat

Direcțiile de Sănătate Publică din țară vor fi asaltate de sute de procese în următoarea perioadă, iar DSP Alba nu face excepție. Motivul este unul pur birocratic și este legat de necompletarea formularului digital de intrare în România.

Doar în ultimele 2 săptămâni, DSP Alba a emis în jur de 1000 de amenzi către cei care nu au completat formularul în termenul stabilit de lege. 

Iar reacțiile nu au întârziat să apară: cei care au fost amendați au început să ceară anularea amenzii în instanță și, pentru fiecare amendă, a fost intentat câte un proces.

În doar o săptămână, peste 25 de procese au fost deschise pe rolul Judecătoriei Alba Iulia de către cei amendați. Însă reprezentații DSP Alba se așteaptă la sute de procese intentate împotriva instituției. 

Ce se întâmplă

În 20 decembrie 2021, Guvernul a introdus prin ordonanță de urgență obligativitatea completării unui formular de localizare de către cei care intră în țară.

Formularul poate fi completat cu 24 de ore înainte de intrarea în țară sau în maximum 24 de ore de la intrarea în țară. Însă mulți dintre cei care au intrat în perioada sărbătorilor pe teritoriul României nu au completat formularul. La nivel național, în jur de 50.000 de persoane au fost deja amendate.

Amenda variază între 2.000 și 3.000 de lei, iar, dacă este achitată în termen de 15 zile de la comunicare (prin poștă), cuantumul este de jumătate din minim, adică 1.000 de lei.

Cum au intrat DSP-urile din țară în circuitul amenzilor

De la nivel central, pe baza informațiilor furnizate de un soft, la fiecare DSP din țară ajunge un tabel cu cei care au trecut granița și nu au completat PLF (Passenger Locator Form). Amenda se emite automat, iar direcțiile de sănătate publică din țară trebuie să completeze procese verbale pentru fiecare persoană care nu a completat formularul.

Mai exact, toată responsabilitatea pentru emiterea amenzii a ajuns la DSP-uri și automat aceste instituții sunt și cele care pot fi date în judecată pentru anularea sancțiunii.

În intervalul 25 decembrie 2021 – 12 ianuarie 2022 în județul Alba s-au aplicat aproximativ 1000 de amenzi. Asta înseamnă că instituția va putea fi chemată în instanță pentru fiecare proces verbal emis.

”Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează, pe baza datelor și informațiilor furnizate de SII-FDIR (Sistemul informatic integrat Formular digital de intrare în România), de către personalul din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene, împuternicit să efectueze activități de inspecție sanitară de stat.

Dorim să precizăm că pentru cei care au trecut granița fără a completa PFL în termen legal: amenda se emite automat, iar la DSP-uri ajunge doar tabelul în care se completează procesele verbale de constatare a contravenției.

Dacă cineva trece zilnic și nu completează formularul, zilnic se va emite căte o amendă a câte 3000 de lei. Facem apel către cei care călătoresc să completeze formularul în termenul prevăzut de lege. În cazul în care amenda nu este plătită, aceasta va fi dată în debit la primăria de domiciliu”, a declarat, pentru alba24.ro, purtătorul de cuvânt al DSP Alba, Ioana Presecan.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement