Actualitate
DSVSA Alba: Amenzi de 23.000 lei, 134 unităţi verificate. Măsuri de prevenire a toxiinfecţiilor alimentare
Peste 100 de magazine, unităţi de procesare carne şi lapte, depozite, restaurante, cofetării, pieţe şi târguri au fost verificate de DSVSA Alba, de la începutul lunii martie. Inspectorii au dat amenzi de 23.400 de lei şi 10 avertismente. De asemenea, au restras de la vânzare 14,5 kilograme de carne şi lactate.
Controalele s-au desfăşurat în perioada 5-22 martie, pentru prevenirea toxinfectiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale 2018, în colaborare cu Poliţia Alba.
Au fost verificate 134 unităţi, astfel: 2 unități de procesare lapte, 5 carmangerii, 18 măcelării, 20 supermarketuri, 55 magazine alimentare, 7 depozite alimentare, 8 restaurante, 7 pieţe agroalimentare, 2 hale pentru desfacerea produselor lactate, 3 laboratoare de cofetărie patiserie, 2 magazine de legume fructe și 5 târguri de animale.
DSVSA Alba precizează că, pentru deficienţele constatate, au fost aplicate 26 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 23.400 lei şi 10 avertismente. Deasemenea a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 14,5 kg produse din carne si lactate.
Abaterile de la normele sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru care au fost aplicate aceste sancţiuni sunt: produse lactate comercilizate în vitrine frigorifice nefuncţionale, produse din carne pentru care operatorul alimentar nu a putut face dovada trasabilității, produse alimentare cu ambalaj deteriorat, cu elemente de identificare nelizibile și vânzarea/cumpărarea animalelor fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară.
Aceste actiuni de supraveghere si control vor continua împreuna cu alte instituţii competente de la nivel judeţean, ce vizează organizarea de acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează şi comercializează produse alimentare, menţionează reprezentanţii DSVSA Alba.
Până în prezent, au fost înregistrate solicitări în vederea autorizării unor centre de sacrificare a mieilor din partea primăriilor din Aiud, Abrud, Teiuș, Sebeș, Ocna Mureș, Cîmpeni şi Alba Iulia. Aceste centre vor fi evaluate în vederea autorizării sanitar veterinare, urmând a fi aprobate spațiile de sacrificare în care sunt respectate cerințele sanitar veterinare.
“Carnea de miel obținută în condiții precare de igienă, necontrolată sanitar veterinar ar putea fi un vector extrem de bun pentru câteva boli parazitare cum ar fi sarcocistoza, cisticercoza, sau boli infecțioase cum ar fi: salmoneloza, colibaciloza și campilobacterioza care pot produce la om toxiinfecţii alimentare. Aceste sunt boli se transmit la om ca urmare a sacrificărilor realizate în conditii negienice sau în spații neautorizate sanitar-veterinar. Recomandam consumatorilor să cumpere alimente numai din locuri sau spații înregistrate/autorizate sanitar veterinar, care le conferă garanția unor produse sigure și care sunt controlate sanitar veterinar”, atenţionează reprezentanţii DSVSA Alba.
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la nr. de tel. 0258/835915; 0800.826.787, fax.028/806235 precum și la adresele de e -mail: office-alba@ansvsa.ro şi callcenter@ansvsa.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News