Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: Controale şi program de permanenţă, în perioada sărbătorilor de iarnă. Recomandări şi sancţiuni


Publicat

Comercializarea și consumul unor mari cantităţi de produse origine animală în perioada sărbatorilor de iarnă necesită intensificarea acţiunilor de supraveghere şi control, transmite DSVSA Alba.

Vor fi derulate controale la târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animala (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri etc.), precum şi în unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor, pentru verificarea respectării condiţiilor sanitar-veterinare.

Inspectorii din cadrul Directiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba vor verifica, în perioada imediat urmatoare, în baza unui program, condiţiile de producţie, depozitare, transport şi comercializare a cărnii de porc destinată consumului uman.

Controalele oficiale vor urmări, în principal, aspecte legate de:

– condiţiile sanitar-veterinare de funcţionare a uniăţilor care comercializează produse de origine animală (condiţiile de depozitare; provenienţa alimentelor de origine animală, modul în care sunt manipulate şi expuse la vânzare, prezenţa vitrinelor frigorifice care să menţină temperatura corespunzătoare şi care să evite contaminarea produselor)

– condiţiile de funcţionare a unităţilor înregistrate sanitar-veterinar din sectorul alimentaţiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum şi a pieţelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală

– interzicerea tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spații decat cele autorizate sanitar veterinar;

– modul în care sunt respectate conditiile sanitar-veterinare în târgurile organizate pentru vânzarea animalelor vii

În cazul în care, în urma controalelor oficiale, sunt identificate neconformităţi, vor fi dispuse măsuri potrivit legislaţiei în vigoare (retragere/ confiscare produse alimentare, sancţionare contravenţională, suspendarea sau interzicerea activităţii unităţilor etc), precizează DSVSA Alba.

Potrivit sursei citate, sacrificarea porcilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine și publicate pe site-ul ANSVSA.

Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar.

Pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ etc.) organizând acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate.

De asemenea, faţă de verificările dispuse, o atenţie deosebită se acorda în această perioadă asupra modului în care se efectuează examenul trichineloscopic a cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populaţiei.

DSVSA Alba a dispus următoarele măsuri:

– instruirea în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranţa Alimentelor Alba a  personalului sanitar veterinar de pe raza judeţului Alba care efectuează examen pentru identificarea Trichinella spp. conform prevederilor legislaţiei în vigoare;

– suplimentarea personalului sanitar veterinar din cadrul Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale cu personal de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Alba  în vederea asigurarii efectuarii în bune conditii a examenului trichineloscopic;

– asigurarea unui program de permanenţă, în perioadele 4-24 decembrie 2017 şi 27 decembrie 2017 – 7 ianuarie 2018 la sediul DSVSA Alba și în cadrul LSVSA Alba, în vederea confirmării probelor pozitive la Trichinella spp.

La nivelul judetului Alba, examenul trichineloscopic se efectuează în cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din localităţile Alba Iulia, Cîmpeni, Teiuş, Aiud, Sebeş, Cugir, Ocna Mureş, Blaj având un program de lucru între orele 8.30 şi 17.00, în cursul săptâmanii (luni-vineri) şi sâmbăta între 8.30 şi 15.00, iar duminica, între orele 9.00-13.00.

Pe lângă aceste circumscripţii, în judetul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat şi în cadrul cabinetelor medicale veterinare private care funcţionează atât la nivelul orașelor, cât și la nivelul comunelor din judeţ.

Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare și evitarea posibilei infestări cu Trichinella spp., Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba recomandă tuturor cetăţenilor:

– efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populaţiei, precum şi a cumpărării de carne şi produse de origine animală obţinute numai din unităţi autorizate/ înregistrate sanitar-veterinar

– consumul de carne de porc numai după ce a fost supusă examenului trichilescopic şi rezultatul a fost negativ, evitând în acest fel riscul major de îmbolnăvire de trichineloză; pentru porcii diagnosticaţi cu trichineloză, proprietarii pot solicita despăgubirea acestora conform prevederilor HG. 1214/2009 cu condiţia sa fie identificaţi (crotaliaţi) şi înregistraţi în B.N.D. şi să deţină documente sanitar-veterinare conform legislaţiei

– comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare

– mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar; târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar

– la intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg; dacă persoana care a cumpărat porcul este verificată în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri

– este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora

– comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează conf.HG 984/2005 cu amenzi de până la 40.000 lei.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la nr. de tel./fax  0258/835915; sau 0800.826.787, precum și la adresa de e -mail:callcenter@ansvsa.ro.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT GRAV la Șugag: Un camion cu lemne s-a răsturnat. O persoană încarcerată

Publicat

Un accident grav s-a petrecut vineri seara, în jurul orei 22.30, în localitatea Șugag din județul Alba. 

Potrivit primelor informații de la fața locului, transmise de salvatorii de la ISU Alba, un camion cu lemne s-a răsturnat.

La fața locului au intervenit pompierii militari din Sebeș. În urma accidentului o persoană a rămas încarcerată între fiarele camionului. De asemenea, alte două persoane au fost rănite.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ajutor de stat pentru hoteluri, restaurante și agenții de turism. Cum se calculează suma aprobată de Guvern

Publicat

Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa a fost adoptată în şedinţa de guvern de vineri, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost adoptate câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă şi hotărâri foarte aşteptate în domeniul economic, mai ales în ceea ce priveşte persoanele afectate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost prelungită măsura şomajului tehnic şi a fost flexibilizat programul de muncă numit Kurzarbeit, până la 30 iunie 2021.

Cum se calculează ajutorul pentru compensarea pierderilor

De asemenea a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa, în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 faţă de cea înregistrată în 2019″, a arătat Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

Actul normativ privind ajutorul de stat pentru HoReCa a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, după ce în şedinţa din 28 noiembrie a fost analizat în primă lectură

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a solicitat la începutul şedinţei de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a actului normativ cu privire la acest ajutor de stat pentru HoReCa.

„Vreau să cer pe lista suplimentară pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă care se referă la HoReCa şi la agenţiile de turism. Le vom da printr-o schemă de ajutor 20% din pierderea pe care au avut-o, diferenţa între cifra de afaceri 2020-2019. Am avut-o în primă lectură, acum am avizele”, a spus Nicolescu.

Ea a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind acordarea unui ajutor de stat din fonduri naţionale pentru întreprinderi a căror activitate a fost suspendată temporar şi a unei hotărâri pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes local. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii vor putea dobândi competențe de cultură media în liceu. Proiect în unitățile-pilot din învățământ anunțat de MEC

Publicat

Liceeni vor putea dobândi competențe media din școală. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță un proiect ce va fi aplicat din 2021 și presupune introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”.

Cel puțin 480 de cadre didactice de Limba și literatura română vor fi formate pentru a preda competențe media și va fi deschisă o platformă de educație media pentru profesori și elevi.

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au anunțat vineri parteneriatul prin care elevii de liceu din România vor dobândi competențe media, ”indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația, și, implicit, cu dezinformarea, a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”, potrivit MEC.

Ministerul Educației transmite că un prim pas al acestei colaborări îl reprezintă introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de CJI, în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare, în cadrul unităților de învățământ liceal cu statut de școală-pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

Protocolul presupune:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții CJI”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii dobândesc abilități de gândire critică, care le permit să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe persoane înșelate prin metoda ”șmen” la Alba Iulia. Cum poți să rămâi fără bani în cateva secunde

Publicat

bani inselaciune

Un bărbat a fost trimis în judecată după ce a înșelat mai multe persoane, în Alba Iulia, prin metoda ”șmen”. Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată s-au petrecut pe 3 martie și pe 16 septembrie 2020.

Metoda șemn este o forma de înșelătorie practicata pe stradă și deși în teorie pare simplă, în practică necesită foarte multă desxteritate. 

Ce s-a întâmplat

Potrivit procurorilor, la data de 03 martie, în jurul orei 15:30, în timp ce se afla în apropierea unei bănci de pe bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, bărbatul în cauză  a indus în eroare persoana vătămată prin aceea că i-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei și, profitând de neatenția acesteia, și-a însușit suma de 190 de lei.

De asemenea, la data de 16 septembrie, tot în Alba Iulia bărbatul a indus în eroare alte două persoane.Mai exact le-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei, ocazie cu care, profitând de neatenția acestora, și-a însușit o parte din bani (190 de lei de la prima persoană și 210 de la cea de a doua, au mai transmis anchetatorii pentru alba24.ro

Ce este metoda ”șmen”

Metoda este folosită de zeci de ani pe teritoriul României, chiar din timpul perioadei comuniste, pe atunci fiind practicată de cei care schimbau valută.

Metoda presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, folosindu-se de diferite pretexte, făpturitorul solicită suma de bani înapoi, distrage atenția victimei, sustrage („rupe”) o parte din bancnote și restituie restul sumei de bani persoanei vătămate, care nu o mai verifică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate