ACTUALITATE
DSVSA Alba: Controale şi program de permanenţă, în perioada sărbătorilor de iarnă. Recomandări şi sancţiuni
Comercializarea și consumul unor mari cantităţi de produse origine animală în perioada sărbatorilor de iarnă necesită intensificarea acţiunilor de supraveghere şi control, transmite DSVSA Alba.
Vor fi derulate controale la târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animala (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri etc.), precum şi în unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor, pentru verificarea respectării condiţiilor sanitar-veterinare.
Inspectorii din cadrul Directiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba vor verifica, în perioada imediat urmatoare, în baza unui program, condiţiile de producţie, depozitare, transport şi comercializare a cărnii de porc destinată consumului uman.
Controalele oficiale vor urmări, în principal, aspecte legate de:
– condiţiile sanitar-veterinare de funcţionare a uniăţilor care comercializează produse de origine animală (condiţiile de depozitare; provenienţa alimentelor de origine animală, modul în care sunt manipulate şi expuse la vânzare, prezenţa vitrinelor frigorifice care să menţină temperatura corespunzătoare şi care să evite contaminarea produselor)
– condiţiile de funcţionare a unităţilor înregistrate sanitar-veterinar din sectorul alimentaţiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum şi a pieţelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală
– interzicerea tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spații decat cele autorizate sanitar veterinar;
– modul în care sunt respectate conditiile sanitar-veterinare în târgurile organizate pentru vânzarea animalelor vii
În cazul în care, în urma controalelor oficiale, sunt identificate neconformităţi, vor fi dispuse măsuri potrivit legislaţiei în vigoare (retragere/ confiscare produse alimentare, sancţionare contravenţională, suspendarea sau interzicerea activităţii unităţilor etc), precizează DSVSA Alba.
Potrivit sursei citate, sacrificarea porcilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine și publicate pe site-ul ANSVSA.
Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar.
Pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ etc.) organizând acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate.
De asemenea, faţă de verificările dispuse, o atenţie deosebită se acorda în această perioadă asupra modului în care se efectuează examenul trichineloscopic a cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populaţiei.
DSVSA Alba a dispus următoarele măsuri:
– instruirea în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranţa Alimentelor Alba a personalului sanitar veterinar de pe raza judeţului Alba care efectuează examen pentru identificarea Trichinella spp. conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
– suplimentarea personalului sanitar veterinar din cadrul Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale cu personal de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Alba în vederea asigurarii efectuarii în bune conditii a examenului trichineloscopic;
– asigurarea unui program de permanenţă, în perioadele 4-24 decembrie 2017 şi 27 decembrie 2017 – 7 ianuarie 2018 la sediul DSVSA Alba și în cadrul LSVSA Alba, în vederea confirmării probelor pozitive la Trichinella spp.
La nivelul judetului Alba, examenul trichineloscopic se efectuează în cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din localităţile Alba Iulia, Cîmpeni, Teiuş, Aiud, Sebeş, Cugir, Ocna Mureş, Blaj având un program de lucru între orele 8.30 şi 17.00, în cursul săptâmanii (luni-vineri) şi sâmbăta între 8.30 şi 15.00, iar duminica, între orele 9.00-13.00.
Pe lângă aceste circumscripţii, în judetul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat şi în cadrul cabinetelor medicale veterinare private care funcţionează atât la nivelul orașelor, cât și la nivelul comunelor din judeţ.
Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare și evitarea posibilei infestări cu Trichinella spp., Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba recomandă tuturor cetăţenilor:
– efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populaţiei, precum şi a cumpărării de carne şi produse de origine animală obţinute numai din unităţi autorizate/ înregistrate sanitar-veterinar
– consumul de carne de porc numai după ce a fost supusă examenului trichilescopic şi rezultatul a fost negativ, evitând în acest fel riscul major de îmbolnăvire de trichineloză; pentru porcii diagnosticaţi cu trichineloză, proprietarii pot solicita despăgubirea acestora conform prevederilor HG. 1214/2009 cu condiţia sa fie identificaţi (crotaliaţi) şi înregistraţi în B.N.D. şi să deţină documente sanitar-veterinare conform legislaţiei
– comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare
– mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar; târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar
– la intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg; dacă persoana care a cumpărat porcul este verificată în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri
– este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora
– comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează conf.HG 984/2005 cu amenzi de până la 40.000 lei.
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la nr. de tel./fax 0258/835915; sau 0800.826.787, precum și la adresa de e -mail:callcenter@ansvsa.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.