Actualitate
DUMINICĂ: Festivalul „Datină străbună pe Secașe”, la Ciugud. Spectacol folcloric, comunicări științifice și prezentarea obiceiurilor din 11 localități. PROGRAMUL
Duminică se va derula o nouă ediție a festivalului interjudețean „Datină străbună pe Secașe”. Având în vedere că evenimentul se desfăşoară pe rând în cele două județe ce au pe cuprinsul lor localități ce fac parte din zona etnografică a Podișului Secașelor, anul acesta gazda va fi comuna Ciugud.
Festivalul începe duminică, la ora 10.00, cu o sesiune de comunicări științifice susținute de prof univ. dr. Ilie Moise născut în comuna Cut (cadru didactic universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, etnograf, cercetător și membru al comisiei de salvgardare a patrimoniului imaterial, comisie patronată de Ministerul Culturii și de UNESCO), prof. univ. dr. Ioan Haplea născut în comuna Ciugud (cadru didactic universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca) și prof. Ioan Popa născut la Roșia de Secaș și inițiatorul festivalului în urmă cu mai bine de 40 de ani.
Sesiunea de comunicări va fi însoțită de prezentarea unui film documentar despre Țara Secașelor realizat în cadrul unui proiect al comunei Ciugud.
A doua parte a zilei este dedicată prezentării datinilor și obiceiurilor din localitățile Miercurea Sibiului, Loamneş, Berghin, Cergău, Mihalţ, Şpring, Păuca, Apoldul de Jos, Daia Tomână, Roşia de Secaş, Ciugud.
Festivalul se va încheia cu recitalul Ansamblului de folclor Augustin Bena și soliștii ansamblului Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Hașa, Dorina Narița și Nicolae Tuhuț, alături de care vor evolua în recital și Leontina Fărcaș și Andreea Voica.
Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba și Primăria comunei Ciugud, iar parteneri sunt Consiliul județean Sibiu și Centrul de conservare și promovare al folclorului „Cindrelul – Junii Sibiului” Sibiu.
Pentru iubitorii muzicii clasice, tot duminică 8 mai 2016 de la ora 17.00, va avea loc concertul Orchestrei de cameră „Augustin Bena”, organizat la Centrul cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud, în cadrul Colocviilor de literatură și arte.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News