Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Duminică, la Blaj: Parastas pentru Iuliu Maniu, la Catedrala „Sfânta Treime”. 67 de ani de la moartea marelui om politic

Publicat

iuliu maniu

La Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj se va oficia, duminică, la finalul Sfintei Liturghii, o slujbă de comemorare a marelui om politic Iuliu Maniu, la împlinirea a 67 de ani de când s-a stins din viață, în închisoarea de la Sighet.

Fiu al Bisericii Greco-Catolice, Iuliu Maniu a urmat școala primară la Blaj, tot aici începându-și activitatea juridică în calitate de avocat al Mitropoliei Greco-Catolice, fiind și profesor de drept civil la Academia Teologică Greco-Catolică.

Iuliu Maniu s-a născut la 8 ianuarie 1873 în localitatea Bădăcin (în județul Sălaj de astăzi). El a urmat școala primară la Blaj, absolvind, apoi, liceul reformat calvin din Zalău. A efectuat studii la Universitatea din Cluj (Facultatea de Drept – 1891-1896), pe care le-a continuat la Budapesta și la Viena, unde a devenit doctor în drept în anul 1896.

Iuliu Maniu s-a numărat între organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. Pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcția de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind, totodată, și funcția de ministru de interne.

Membru de onoare al Academiei Românem, Iuliu Maniu a fost, în trei rânduri, Preşedintele Consiliului de Miniştri (echivalentul funcției de prim ministru în zilele noastre). După 23 august 1944, Iuliu Maniu a luptat împotriva preluării țării de către comuniști, proces pe care a refuzat să-l accepte, încrezător în sprijinul marilor puteri occidentale.

S-a opus instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând mereu împotriva încălcării democrației, inclusiv prin memorii adresate puterilor occidentale. A obținut, alături de PNȚ, o victorie zdrobitoare în alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate nerecunoscute, după ce comuniștii au falsificat alegerile.

În urma înscenării de la Tămădău a fost arestat, la 14 iulie 1947, de autoritățile comuniste și judecat pentru „înaltă trădare” în procesul început la 29 octombrie 1947. Prin sentința dată la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu a fost condamnat la închisoare pe viață. Avea 74 de ani și a fost trimis la penitenciarul din Galați, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947. În august 1951 a fost transferat, împreună cu alți lideri țărăniști, la Sighet, acolo unde deja erau întemnițați Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Iuliu Maniu s-a stins din viață la 5 februarie 1953 la Sighet, în vârstă de 80 de ani, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.

Sursa: radioblaj.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax