Actualitate
DUMINICĂ: Poetul Dumitru Mălin, profesor de limba română şi limba franceză, va fi declarat cetăţean de onoare al oraşului Baia de Arieş
Duminică, 27 iulie 2014, poetul Dumitru Mălin va fi declarat cetăţean de onoare al oraşului Baia de Arieş, care este şi localitatea sa natală. Este profesor de limba română şi limba franceză, doctor în filologie şi a debutat publicistic la vârsta de 14 ani. A publicat până în prezent 12 volume de versuri şi un volum de exegeză şi istorie literară despre poezia lui Vasile Copilu-Cheatră.
Dumitru Mălin s-a născut la 22 martie 1950 în satul Muncel, sat aparţinător Băii de Arieş, pe atunci comună. A urmat şcoala primară în satul Muncel, iar gimnaziul şi liceul le-a absolvit la Baia de Arieş. Poetul Dumitru Mălin este profesor de limba română şi limba franceză (a predat în localităţile Stremţ, Baia de Arieş şi Alba Iulia), este doctor în filologie din 2007 cu o lucrare referitoare la un alt poet moţ, născut în Iara, Vasile Copilu-Cheatră. Teza sa de doctorat se numeşte „O ipostază a expresionismului poetic transilvănean – Vasile Copilu-Cheatră”.
Parcursul său profesional de dinainte de revoluţie se împarte între profesor de limba franceză, director la Biblioteca Judeţeană Alba, director la Centrul de Îndrumare a Creaţiei Populare şi a Mişcării Artistice de Masă, inspector la Comitetul Judeţean de Cultură, iar după revoluţie din nou profesor, inspector şcolar, director la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural-Naţional Alba, director la Palatul Copiilor Alba Iulia.
A debutat publicistic, la vârsta de 14 ani, a publicat apoi poezii în aproape toate revistele de cultură din ţară: Orizont, Lucefărul, Transilvania, Familia, Tribuna, Flacăra, Tomis, România literară, Convorbiri literare, Discobolul, Gând românesc, Ramuri, siteul Poemele de lângă noi de pe Bookblog, siteul Agonia.ro, siteul Reţeaua literară.
Editorial a debutat în anul 1982, cu placheta de versuri „Zodia mărturisirii”, apărută la Editura „Facla”, Timişoara, director, prozatorul şi omul de cultură, Ion Marin Almăjan.
A publicat până în prezent 12 volume de versuri şi un volum de exegeză şi istorie literară (teza de doctorat) despre poezia lui Vasile Copilu-Cheatră.
De asemenea poetul dedică Băii de Arieş poezia sa „În opinci de patru stele”, din volumul „Inventar la viaţă”:
În opinci de 4 stele
Eu am început la lampă
Să citesc şi la petrol,
M-am acoperit cu cergă
Şi m-am încălzit cu ţol.
Îmbrăcat până-ntr-a 7-a
În pănură şi-n opinci
Am ştiut târziu ce-s blugii
Pe la ani vreo 25
Mi-am trecut copilăria
Şi adolescenţa toată
Cu Joiana şi cu Băla
Între câmpuri şi poiată
Mă tundeau pe străzi şi-n clasă
Unde vrei unde nu vrei
Purtam roşia cravată
Nu tu piercing şi cercei
Şi-am fost tânăr de nădejde
Apoi membru de partid
Tocmai când la tinereţe
Dădeam uşa să o-nchid
Nu mi-au dat părinţii scuter
Nici bolizi de mii de lei
Cum îi vezi acum pe „mucea”
Şi pe ele şi pe ei
Oh, dar unde-i acea vreme,
Doar o viaţă să mai fiu
În opinci de 4 stele
Şi pe câmp până târziu,
Să n-am casă nici maşină
Nici să fiu director – iată,
Numai zilele acelea
De s-ar mai întoarce-o dată.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News