Administrație
Echivalarea studiilor pentru 631 de învățători și educatori din Alba blocată la minister. Vezi lista acestora și câţi bani ar fi primit în plus
Peste 600 de învăţători şi educatori din Alba care îndeplinesc condiţiile pentru echivalarea competenţelor şi încadrarea ca profesori în învăţământul primar şi preşcolar nu-și pot primi salariile pentru că procedura s-a blocat la Ministerul Educației. Cadrele didactice respective pe lângă faptul că astfel ar scăpa de obligaţia de a urma studii superioare potrivit OUG 92/2012, ar fi trebui să beneficieze și de o creştere salarială importantă.
Reamintim că persoanele încadrate în sistemul de învăţământ ca educatori ori învăţători, indiferent de vechimea în muncă, trebuie să fie absolvenţi de facultate, potrivit unei Ordonanţe de Guvern intrate în vigoare la sfârşitul anului trecut. Absolvirea studiilor cu licenţă în următorii 6 ani este o condiţie pentru păstrarea postului, în contextul în care procedura de echivalare cu experienţa şi rezultatele de la catedră este în desfăşurare, însă s-a blocat la minister.
Potrivit OUG 92/18.12.2012, articolul IV, „Absolvenţilor liceelor pedagogice, filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţător-educatoare, ai şcolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor şcoli echivalente, încadraţi în învăţământul preşcolar şi primar, li se recunoaşte îndeplinită condiţia pentru ocuparea funcţiilor didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pe baza diplomei de licenţă„.
La articolul VI, se arată că „Educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă„.
Potrivit metodologiei aprobate, procedura de echivalare trebuia să se desfăşoare în perioada ianuarie – noiembrie 2012, iar atestatele de recunoaştere a competentelor urmau să fie eliberate la data de 1 noiembrie, anul trecut. Condiţia pentru echivalarea competenţelor era adunarea de către cadrul didactic a minimum 100 de credite. Prin încadrarea ca profesor de învăţământ primar şi preşcolar, acesta primea şi mărire de salariu.
Spre exemplu, în prezent, un învăţător cu vechime 35-40 de ani primeşte 1.650 de lei, plus 25% vechime şi 10% dirigenţie, iar salariul final ajunge la 2.269 de lei. În noua categorie, salariul ar începe de la 2.095 lei, la care se adaugă cele două sporuri, deci în total 2.881 de lei. Adică o creştere de 27%.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News