Actualitate
Inițiativă legislativă: Elevii care împlinesc 14 ani ar putea decide singuri dacă vor să se înscrie la ora de religie
Elevii care împlinesc 14 ani ar putea decide singuri dacă vor să se înscrie la ora de religie. Un deputat a depus la Parlament un proiect de lege în acest sens.
În varianta actuală a Legii educaţiei, doar elevii majori au dreptul la opţiune personală. Pentru elevii minori, această opţiune este asigurată de către părinţi.
„Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină”, prevăd reglementările în vigoare.
Inițiatorul, deputatul Remus Cernea, susține că prevederile adoptat de către Parlament nu sunt corelate cu Codul Civil, iar astfel elevii, părinții și profesorii „vor fi puși în situații dificile care predispun la abuzuri și încălcări grave ale drepturilor copilului”. Potrivit acestuia, articolul 491 din Codul Civil reglementează religia copilului:
„(1) Părinții îndrumă copilul, potrivit propriilor convingeri, în alegerea unei religii, în condițiile legii, ținând seama de opinia, vârsta și de gradul de maturitate ale acestuia, fără a-l putea obliga să adere la o anumită religie sau la un anumit cult religios.
(2) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să își aleagă liber confesiunea religioasă”.
Deputatul a precizat că înscrierea la ora de religie poate fi un act juridic de conservare sau de administrare, în niciun caz de dispoziție.
„În cazul în care un copil de 14 ani are o religie diferită față de părinții săi, copilul are dreptul să studieze conform credinței proprii. Dacă părinții sunt atei și copilul de 14 ani este credincios, oare îl vor înscrie părinții la ora de religie? Dacă părinții sunt credincioși și copilul de 14 ani este ateu, este posibil ca părinții să îl oblige pe copil să se înscrie la ora de religie?”, a mai transmis inițiatorul în expunerea de motive a propunerii legislative, depusă la Camera Deputaților.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News