Actualitate
Elevii din Alba au participat la acţiuni de ecologizare şi vizite la obiective de gospodărire a apelor, în săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun”
În săptămâna ”Să ştii mai multe să fii mai bun” s-a derulat în şcoli gimnaziale şi licee proiectul de educaţie pentru mediu „Protejăm natura pentru viaţă”, iniţiat de Ministerul Pădurilor, Apelor şi Pisciculturii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale. Elevii din Alba au luat parte la diferite acțiuni printre care ecologizarea râului Arieş, la Bistra, expoziţii de picturi şi desene.
Acest proiect a fost lansat de ministrul delegat Lucia Ana Varga şi a avut ca scop formarea şi educarea tinerilor în spiritul respectului pentru natură şi asumarea responsabilităţilor de către aceştia în ce priveşte gestionarea raţională a resurselor naturale – apa şi pădurea.
În judeţul Alba, au fost implicate Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, Şcoala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra, Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Școala cu clasele I-VIII „Mihai Eminescu” Alba Iulia, care au desfăşurat activităţi conform calendarului proiectului. Este vorba despre acţiuni de ecologizare a râului Arieş la Bistra, expoziţii de picturi, desene, afişe pe teme de protecţia mediului, vizite ale elevilor la obiective de gospodărire a apelor, laboratoare de analize fizico-chimice şi biologice, prize de apă, baraje şi lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, staţii de tratare şi epurare a apei.
Aceste activităţi au fost organizate şi desfăşurate pentru elevi, întrucât aceștia sunt iubitori de natură şi de activităţi în aer liber.
„Educaţia stă la baza dezvoltării noastre, ca indivizi şi ca societate. Este important să aflăm care este rolul şi impactul naturii în viaţa noastră şi să o tratăm cu respect şi consideraţie. Calitatea vieţii noastre depinde de cum gestionăm relaţia pe care o avem cu natură, de cât ne implicăm în protejarea ei şi de felul în care folosim resursele naturale în fiecare zi. Apa şi pădurea sunt prezente în viaţă noastră prin efectele pe care le au asupra sănătăţii şi calităţii vieţii. Copiii de astăzi sunt prezentul României şi vor crea viitorul, ei trebuie să fie informaţi şi învăţaţi să respecte natura Am avut surpriza plăcută că foarte mulţi elevi, aproximativ 17.000, din peste 180 de şcoli, coordonaţi de cadrele didactice, au îmbrăţişat acest proiect. Principalul rol în educaţia tinerilor îl are şcoala, dar cred că alături de şcoală sunt chemate şi alte instituţii, ONG-uri să sprijine demersul educaţional, pe diverse componente, iar noi, prin instituţiile subordonate, ne-am asumat acest fapt, pe care îl considerăm vital”, a declarat ministru Lucia Ana Varga.
Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba fost alături de elevi şi dascăli, au sprijinit şcolile în derularea activităţilor şi au înmânat diplome elevilor şi cadrelor didactice, la sfârşitul proiectului.
Foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News