Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VOT EUROPARLAMENTARE 2014 în ALBA: Ghidul alegătorului. Cum, unde şi când puteţi vota. Rezultate alegeri şi declaraţii

Publicat

Votul pentru alegerea celor 32 de europarlamentari care vor reprezenta România în Parlamentul European a început duminică, la ora 7.00. Cei care doresc să-şi exprime opţiunea pentru candidatul preferat la alegerile europarlamentare pot să se prezinte cu cartea de identitate la secţia la care sunt arondaţi în localitatea de domiciliu până la ora 21.00. Cetăţenii cu drept de vot care nu se află astăzi acasă sau românii din străinătate pot vota pe liste suplimentare în locaţiile în care se află. În judeţul Alba, sunt aşteptaţi să se prezinte la urne 318.157 de alegători, în 439 de secții de votare, potrivit statisticilor puse la dispoziţie de Instituţia Prefectului Alba.

Alba24 vă prezintă, în timpul zilei de astăzi, cum se desfăşoară alegerile europarlamentare în judeţ.

Citeşte şi EUROPARLAMENTARE 2014 în ALBA: Cum votează politicienii şi reprezentanţii autorităţilor locale. Declaraţiile alegătorilor

UPDATE, Ora 22.30: După închiderea secţiilor de vot, Biroul Electoral Central a trimis situaţia prezenţei alegătorilor la urne. În judeţul Alba, aceasta a fost de 36,46%, din care 34,28% din mediul urban şi 39,76% din mediul rural.

La nivel naţional, 32,16% dintre alegători şi-au exprimat opţiunea prin vot, 28,69% fiind din mediul urban şi 36,88% din mediul rural. Cei mai mulţi cetăţeni au mers la vot în judeţul Olt (46,57%) şi cei mai puţini în Maramureş (25,31%). Prezenţa la vot în Capitală a fost de 26,93%.

Prezenţa la vot la ora 19.00 în Alba a fost de 29,07%.

UPDATE, Ora 17.30: Biroul Electoral Central a comunicat şi datele centralizate la ora 16.00, aferente judeţului Alba în ceea ce priveşte prezenţa la vot la alegerile europarlamentare. În total, 20,13% dintre cetăţenii de pe listele electorale permanente au mers deja să-şi exprime opţiunea în cadrul acestui scrutin, peste procentul celor de la nivel naţional şi cu 4,79% mai mulţi faţă de acum cinci ani. Media naţională a prezenţei la vot, la ora 16.00, era de 18,41%. Judeţul Alba a coborât pe locul 12 din punctul de vedere al prezenţei la vot, după, ce, la ora 13.00, era pe locul 11.

UPDATE, Ora 14.30: Potrivit BEC, până la ora 13.00, 13,80% din alegătorii din judeţul Alba s-au prezentat la vot, din care 14,30% din mediul urban şi 13,04% din mediul rural. Comparativ, acum cinci ani, până la ora 13.00, se prezentaseră la vot 10,44% dintre cei 319.325 de alegători din Alba de la data respectivă. Procentul prezenţei la vot de anul acesta este cu 3,36% mai mare.

În topul judeţelor privind prezenţa la vot, judeţul Alba se află pe locul 11. La nivel naţional, procentul de prezenţă la vot este de 12,54%. Judeţul Olt rămâne pe primul loc din punctul de vedere al participării locuitorilor la scrutin (17,62%) şi Maramureş pe ultimul loc (9,02%). Prezenţa la vot în Capitală la ora 13.00 a fost de  11,30%.

UPDATE, ora 11.30: Biroul Electoral Central a comunicat, la ora 11.30, rezultatele oficiale privind prezenţa alegătorilor la vot, până la ora 10.00. Aceasta a fost de 5,14% în judeţul Alba. În topul judeţelor privind prezenţa la vot, Alba se află pe locul 13.

La nivel naţional, 4,61% dintre alegători şi-au exprimat opţiunea prin vot, până la ora 10.00, 4,30% fiind din mediul urban şi 5,03% din mediul rural. Cei mai mulţi cetăţeni au mers la vot de dimineaţă în judeţul Olt (7,80%) şi cei mai puţini în Maramureş (3,09%). Prezenţa la vot în Capitală la ora 10.00 a fost de 3,64%.

La alegerile europarlamentare anterioare, din 7 iunie 2009, până la ora 10.00, se prezentaseră la vot 3,98% dintre cei 319.325 de alegători înscrişi pe liste acum cinci ani. Comparativ, procentul prezenţei la vot de anul acesta este cu 1,16% mai mare.

UPDATE, Ora 8.00: În prima oră de la deschiderea secţiilor de vot din judeţul Alba nu s-au înregistrat incidente.

UPDATE: Biroul Electoral Central (BEC) va face anunţuri privind estimările de prezenţă la vot la europarlamentare la orele 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 şi 22.30, după o oră de la primirea informaţiilor din teritoriu, orele de referinţă fiind 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 şi 21.00.

Citeşte şi EUROPARLAMENTARE 2014: Peste 1.200 de angajaţi MAI din Alba, în acţiune. Opt persoane arestate vor vota prin urne mobile. Pedepsele pentru fraudă

Detalii despre vot

Duminică, 25 mai, între orele 7.00-21.00 puteţi vota în localitatea de domiciliu doar la secţiile de votare la care sunteţi arondat. Dacă vă aflaţi în altă localitate din ţară sau din străinătate, puteţi vota la orice secţie de votare, prin înscriere pe listă suplimentară.

Dacă vă prezentaţi la vot, însă constataţi că aţi fost omis din lista electorală permanentă sau din copia de pe lista electorală permanentă existentă la secţia de votare, faceţi dovada cu actul de identitate că domiciliaţi în raza teritorială a secţiei de votare respective.

Cetăţenii care doresc să-şi exprime votul la alegerile europarlamentare pot verifica online la ce secţie de vot sunt arondaţi. Detaliile se regăsesc pe www.registrulelectoral.ro sau pe portalul Autorităţii Electorale Permanente (www.roaep.ro), cel al Biroului Electoral Central (www.bec2014.ro), al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), site-ul instituţiilor prefectului şi al primăriilor, cele ale misiunilor diplomatice şi oficiile consulare ale României.

Actele necesare pentru vot

Cetăţenii români care votează la o secţie de votare din ţară şi au domiciliul în România prezintă oricare din actele de identitate următoare: cartea de identitate, cartea de identitate electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar (elevii din şcolile militare).

Cetăţenii români care votează la o secţie de votare din ţară şi au domiciliul în străinătate pot vota cu: paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, cartea de identitate provizorie, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic.

Serviciile de Evidenţa Persoanelor din Alba au program prelungit şi duminică, 25 mai, între orele 8.00 şi 21.00 în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş, Abrud, Baia de Arieş, Cugir, Cîmpeni, Ocna Mureş, Teiuş, Zlatna, Jidvei. AICI detalii despre actele necesare pentru preschimbarea documentelor de identitate.

Cetăţenii români care votează în străinătate şi au domiciliul în România pot vota cu: cartea de identitate, cartea de identitate electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar.

Cetăţenii români care votează în străinătate şi au domiciliul în străinătate pot vota cu: paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, cartea de identitate provizorie, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic.

Ordinea partidelor şi candidaţilor pe buletinele de vot

În urma tragerii la sorţi de la Biroul Electoral Central (BEC), PDL ocupă prima poziţie pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, iar poziţia a doua este a PMP. Urmează UDMR, PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Forţa Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PNŢCD şi PPDD.

Ultimii pe buletinele de vot, care cuprind pe fiecare pagină câte patru patrulatere cu listele de candidaţi, sunt înscrişi candidaţii independenţi, în ordine, începând cu poziţia 16, Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăeanu.

Printre numele care regăsesc pe liste, pentru judeţul Alba se află următorii candidaţi: de la PDL, Mircea Hava care ocupă locul 11 pe listă, de la PNL, Florin Roman, locul 12 pe lista liberalilor, pe locul 14 în lista PMP se află Clement Negruţ, la PSD Victor Negrescu locul 17, iar pe 32 se află Vera Cristescu, de la Forța Civică pe locul doi se află Diana Laura Pavelescu, iar de la PNȚCD pe locul 12 este Alin Ioan Popa.

Un număr de 572 de candidaţi din partea a 15 formaţiuni politice şi opt candidaţi independenţi concurează pentru a câştiga, în urma scrutinului, un mandat de eurodeputat.

Vezi Lista canditaților la Alegerile Europarlamentare

Vezi Lista sectiilor de votare din Alba

Cum votaţi?

După ce aţi intrat în secţia de votare, preşedintele biroului electoral respectiv sau un membru desemnat verifică dacă sunteţi înscris în copia de pe lista electorală permanentă. Vă identificaţi cu unul dintre documentele prezentate anterior. Dacă nu sunteţi înscris în copia de pe lista electorală permanentă, veţi fi înscrişi în lista electorală suplimentară.

În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în lista electorală suplimentară vi se vor înmâna buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea “VOTAT”.

Apoi intraţi în cabina de vot şi aplicaţi ştampila în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau prenumele şi numele candidatului independent pe care îl votaţi.

Încercaţi să nu staţionaţi prea mult timp în cabina de vot. Votaţi singur, deoarece este interzisă prezenţa oricărei alte persoane în cabina de vot.

Numai în cazul în care un alegător nu poate să voteze singur din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, acesta are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoţitorul nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare.

Dacă aţi aplicat greşit ştampila cu menţiunea “VOTAT ”, dar nu aţi introdus buletinul în urnă, puteţi solicita să vi se elibereze, dar numai o singură dată, un nou buletin de vot. Buletinul de vot greşit va fi reţinut şi anulat şi va fi făcută menţiunea corespunzătoare în procesul-verbal privind constatarea rezultatelor alegerilor.

După ce aţi votat, veţi îndoi buletinul de vot, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi îl veți introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

Apoi, restituiţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” şi primiţi actul de identitate, pe care verificaţi dacă s-a aplicat ştampila cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un timbru autocolant cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului.

Sunt considerate voturi valabil exprimate:

– voturile pe care ştampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;

– voturile pe care ştampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului, dar opțiunea alegătorului este evidentă și nu atinge laturile vreunui alt patrulater;

– voturile pe care ştampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse mențiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletin);

– voturile pe care ştampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ștampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Orice alegător prezent în secția de votare pentru exercitarea dreptului la vot poate sesiza în scris nereguli produse în timpul procesului de votare. Președintele biroului electoral al secției de votare, sau în lipsa acestuia, locțiitorul său, va primi și va înregistra sesizarea.

Votarea cu urna specială

Dacă sunteţi netransportabili din motive de boală sau invaliditate vă puteţi exercita dreptul de vot cu ajutorul urnei speciale. Însă trebuie să faceţi o cerere scrisă, depusă la secţia de votare cel mai târziu în preziua alegerilor (24 mai) la care să anexaţi copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că nu sunteţi transportabil.

Dacă sunteţi reţinuţi, deţinuţi în baza unui mandat de arestare preventivă sau dacă executaţi o pedeapsă privativă de libertate, dar nu v-aţi pierdut drepturile electorale, vă puteţi exercita dreptul de vot cu ajutorul urnei speciale. Pentru aceasta trebuie să faceţi o cerere scrisă la directorul penitenciarului sau al locurilor de deţinere, depusă la secţia de votare cel mai târziu cu două zile înainte de ziua de referinţă (23 mai).

Dacă solicitare pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale (mobile) s-a aprobat, o echipă din cel puţin 2 membri ai biroului electoral al secţiei de votare se va deplasa la locul unde vă aflaţi, cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării.

Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare.

Detalii generale despre alegerile europarlamentare, Parlamentul European şi Uniunea Europeană

Alegerile europarlamentare din mai 2014 se desfășoară în toate cele 28 de state membre ale UE, în perioada 22-25 mai 2014. Norme comune ale UE prevăd că alegerile trebuie să se desfășoare prin vot universal direct, în mod liber și confidențial.

Din 1979, deputații europeni sunt aleși prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani. Din iulie 2013, de la aderarea Croației la UE, în iulie 2013, Parlamentul European numără 766 de deputați. Cu toate acestea, numărul deputaților a fost redus la 751 pentru alegerile din 2014 și va rămâne constant în viitor.

Locurile în Parlament sunt repartizate între diferitele state, în temeiul tratatelor UE, pe baza principiului “proporționalității degresive” (statele cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri decât statele mai mici, dar acestora din urmă le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional.

Începând de anul acesta, România va fi reprezentată de 32 de deputați europeni.

Uniunea Europeană este o structură economică și politică unică în lume, care reunește 28 de țări europene și acoperă aproape tot continentul. Baza legală a funcționării Uniunii Europene (UE) este Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.

Organul parlamentar al Uniunii Europene este reprezentat de Parlamentul European (PE), care este singura adunare parlamentară multinațională din lume și singura instituție a Uniunii Europene aleasă în mod direct de cetățeni. Acesta reprezintă aproximativ 500 de milioane de cetățeni din cele 28 de state membre ale UE.

Președintele Parlamentului este ales din rândul celor 751 de deputați pe o perioadă de doi ani și jumătate și reprezintă Parlamentul în relațiile cu exteriorul, prezidează ședințele plenare și coordonează întreaga activitate a Parlamentului. Este asistat de 14 vicepreședinți.

Gestionarea internă a Parlamentului European: Conferința președinților, alcătuită din Președintele Parlamentului și liderii grupurilor politice, adoptă deciziile politice; Biroul, format din Președinte și vicepreședinți, abordează chestiunile financiare, organizaționale și administrative; problemele administrative și financiare ale deputaților sunt responsabilitatea Colegiului chestorilor (un organism compus din cinci deputați în Parlamentul European, aleși de către instituție).

De luni, 26 mai, de la ora 21.00, până miercuri, 28 mai, ora 21.00 se pot depune cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală.

În anul 2009, prezența la vot pentru alegerile europarlamentare în România a fost de 27%.

Numărul de alegători înscriși pe listele din Alba și numărul de secții de votare pe raza unității administrativ-teritoriale stabilite prin dispoziția primarului:

Total 318.157 alegători și 439 secții de vot:

Abrud – 4816 alegători – 4 secții de vot

Aiud – 22.608 alegători – 24 secții de vot

Alba Iulia – 61.802 alegători – 50 secții de vot

Albac – 1.762 alegători – 5 secții de vot

Almașu Mare – 1.106 alegători – 5 secții de vot

Arieșeni – 1.446 alegători – 4 secții de vot

Avram Iancu – 1.339 alegători – 2 secții de vot

Baia de Arieș – 3.591 alegători – 7 secții de vot

Berghin – 1.747 alegători – 4 secții de vot

Bistra – 4.041 alegători – 5 secții de vot

Blaj – 17.171 alegători – 17 secții de vot

Blandiana – 846 alegători – 3 secții de vot

Bucerdea Grânoasă – 1.899 alegători – 2 secții de vot

Bucium – 1.390 alegători – 4 secții de vot

Câlnic – 1.367 alegători – 2 secții de vot

Cîmpeni – 6.592 alegători – 9 secții de vot

Cenade – 780 alegători – 1 secție de vot

Cergău – 1.297 alegători – 3 secții de vot

Ceru Băcăinți – 233 alegători – 1 secție de vot

Cetatea de Baltă – 2.436 alegători – 5 secții de vot

Ciugud – 2.480 alegători – 6 secții de vot

Ciuruleasa – 1.017 alegători – 2 secții de vot

Crăciunelu de Jos – 1.710 alegători – 2 secții de vot

Cricău – 1.730 alegători – 3 secții de vot

Cugir – 23.470 alegători – 22 secții de vot

Cut – 1.067 alegători – 1 secție de vot

Daia Română – 2.520 alegători – 2 secții de vot

Doștat – 751 alegători – 2 secții de vot

Fărău – 1.351 alegători – 5 secții de vot

Galda de Jos – 3.762 alegători – 7 secții de vot

Gîrbova – 1.649 alegători – 3 secții de vot

Gîrda de Sus – 1.458 alegători – 3 secții de vot

Hopîrta – 936 alegători – 5 secții de vot

Horea – 1.717 alegători – 6 secții de vot

Ighiu – 5.542 alegători – 6 secții de vot

Întregalde – 595 alegători – 4 secții de vot

Jidvei – 4.197 alegători – 5 secții de vot

Livezile – 1.181 alegători – 4 secții de vot

Lopadea Nouă – 2.338 alegători – 6 secții de vot

Lunca Mureșului – 2.066 alegători – 3 secții de vot

Lupșa – 2.785 alegători – 4 secții de vot

Meteș – 2.494 alegători – 6 secții de vot

Mihalț – 2.829 alegători – 4 secții de vot

Mirăslău – 1.843 alegători – 5 secții de vot

Mogoș – 761 alegători – 3 secții de vot

Noșlac – 1.505 alegători – 3 secții de vot

Ocna Mureș – 12.431 alegători – 11 secții de vot

Ocoliș – 554 alegători – 4 secții de vot

Ohaba – 653 alegători – 3 secții de vot

Pianu – 2.941 alegători – 5 secții de vot

Poiana Vadului – 922 alegători – 1 secție de vot

Ponor – 505 alegători – 2 secții de vot

Poșaga – 950 alegători – 5 secții de vot

Rădești – 1.121 alegători – 3 secții de vot

Rîmeț – 524 alegători – 4 secții de vot

Rimetea – 964 alegători – 2 secții de vot

Roșia de Secaș – 1.232 alegători – 3 secții de vot

Roșia Montană – 2.431 alegători – 5 secții de vot

Sălciua – 1.381 alegători – 2 secții de vot

Săliștea – 1.894 alegători – 4 secții de vot

Sîncel – 2.194 alegători – 3 secții de vot

Sîntimbru – 2.487 alegători – 4 secții de vot

Săsciori – 1.379 alegători – 6 secții de vot

Scărișoara – 1.379 alegători – 7 secții de vot

Sebeș – 26.012 alegători – 20 secții de vot

Șibot – 2.145 alegători – 4 secții de vot

Sohodol – 1.541 alegători – 4 secții de vot

Șona – 3.631 alegători – 5 secții de vot

Șpring – 2.122 alegători – 4 secții de vot

Stremț – 2.130 alegători – 3 secții de vot

Șugag – 2.357 alegători – 3 secții de vot

Teiuș – 6.199 alegători – 7 secții de vot

Unirea – 4.209 alegători – 8 secții de vot

Vadu Moților – 1.136 alegători – 1 secție de vot

Valea Lungă – 2.526 alegători – 6 secții de vot

Vidra – 1.430 alegători – 3 secții de vot

Vințu de Jos – 4.480 alegători – 7 secții de vot

Zlatna – 6.922 alegători – 11 secții de vot.


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax