Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VOT EUROPARLAMENTARE 2014 în ALBA: Ghidul alegătorului. Cum, unde şi când puteţi vota. Rezultate alegeri şi declaraţii


Publicat

Votul pentru alegerea celor 32 de europarlamentari care vor reprezenta România în Parlamentul European a început duminică, la ora 7.00. Cei care doresc să-şi exprime opţiunea pentru candidatul preferat la alegerile europarlamentare pot să se prezinte cu cartea de identitate la secţia la care sunt arondaţi în localitatea de domiciliu până la ora 21.00. Cetăţenii cu drept de vot care nu se află astăzi acasă sau românii din străinătate pot vota pe liste suplimentare în locaţiile în care se află. În judeţul Alba, sunt aşteptaţi să se prezinte la urne 318.157 de alegători, în 439 de secții de votare, potrivit statisticilor puse la dispoziţie de Instituţia Prefectului Alba.

Alba24 vă prezintă, în timpul zilei de astăzi, cum se desfăşoară alegerile europarlamentare în judeţ.

Citeşte şi EUROPARLAMENTARE 2014 în ALBA: Cum votează politicienii şi reprezentanţii autorităţilor locale. Declaraţiile alegătorilor

UPDATE, Ora 22.30: După închiderea secţiilor de vot, Biroul Electoral Central a trimis situaţia prezenţei alegătorilor la urne. În judeţul Alba, aceasta a fost de 36,46%, din care 34,28% din mediul urban şi 39,76% din mediul rural.

La nivel naţional, 32,16% dintre alegători şi-au exprimat opţiunea prin vot, 28,69% fiind din mediul urban şi 36,88% din mediul rural. Cei mai mulţi cetăţeni au mers la vot în judeţul Olt (46,57%) şi cei mai puţini în Maramureş (25,31%). Prezenţa la vot în Capitală a fost de 26,93%.

Prezenţa la vot la ora 19.00 în Alba a fost de 29,07%.

UPDATE, Ora 17.30: Biroul Electoral Central a comunicat şi datele centralizate la ora 16.00, aferente judeţului Alba în ceea ce priveşte prezenţa la vot la alegerile europarlamentare. În total, 20,13% dintre cetăţenii de pe listele electorale permanente au mers deja să-şi exprime opţiunea în cadrul acestui scrutin, peste procentul celor de la nivel naţional şi cu 4,79% mai mulţi faţă de acum cinci ani. Media naţională a prezenţei la vot, la ora 16.00, era de 18,41%. Judeţul Alba a coborât pe locul 12 din punctul de vedere al prezenţei la vot, după, ce, la ora 13.00, era pe locul 11.

UPDATE, Ora 14.30: Potrivit BEC, până la ora 13.00, 13,80% din alegătorii din judeţul Alba s-au prezentat la vot, din care 14,30% din mediul urban şi 13,04% din mediul rural. Comparativ, acum cinci ani, până la ora 13.00, se prezentaseră la vot 10,44% dintre cei 319.325 de alegători din Alba de la data respectivă. Procentul prezenţei la vot de anul acesta este cu 3,36% mai mare.

În topul judeţelor privind prezenţa la vot, judeţul Alba se află pe locul 11. La nivel naţional, procentul de prezenţă la vot este de 12,54%. Judeţul Olt rămâne pe primul loc din punctul de vedere al participării locuitorilor la scrutin (17,62%) şi Maramureş pe ultimul loc (9,02%). Prezenţa la vot în Capitală la ora 13.00 a fost de  11,30%.

UPDATE, ora 11.30: Biroul Electoral Central a comunicat, la ora 11.30, rezultatele oficiale privind prezenţa alegătorilor la vot, până la ora 10.00. Aceasta a fost de 5,14% în judeţul Alba. În topul judeţelor privind prezenţa la vot, Alba se află pe locul 13.

La nivel naţional, 4,61% dintre alegători şi-au exprimat opţiunea prin vot, până la ora 10.00, 4,30% fiind din mediul urban şi 5,03% din mediul rural. Cei mai mulţi cetăţeni au mers la vot de dimineaţă în judeţul Olt (7,80%) şi cei mai puţini în Maramureş (3,09%). Prezenţa la vot în Capitală la ora 10.00 a fost de 3,64%.

La alegerile europarlamentare anterioare, din 7 iunie 2009, până la ora 10.00, se prezentaseră la vot 3,98% dintre cei 319.325 de alegători înscrişi pe liste acum cinci ani. Comparativ, procentul prezenţei la vot de anul acesta este cu 1,16% mai mare.

UPDATE, Ora 8.00: În prima oră de la deschiderea secţiilor de vot din judeţul Alba nu s-au înregistrat incidente.

UPDATE: Biroul Electoral Central (BEC) va face anunţuri privind estimările de prezenţă la vot la europarlamentare la orele 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 şi 22.30, după o oră de la primirea informaţiilor din teritoriu, orele de referinţă fiind 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 şi 21.00.

Citeşte şi EUROPARLAMENTARE 2014: Peste 1.200 de angajaţi MAI din Alba, în acţiune. Opt persoane arestate vor vota prin urne mobile. Pedepsele pentru fraudă

Detalii despre vot

Duminică, 25 mai, între orele 7.00-21.00 puteţi vota în localitatea de domiciliu doar la secţiile de votare la care sunteţi arondat. Dacă vă aflaţi în altă localitate din ţară sau din străinătate, puteţi vota la orice secţie de votare, prin înscriere pe listă suplimentară.

Dacă vă prezentaţi la vot, însă constataţi că aţi fost omis din lista electorală permanentă sau din copia de pe lista electorală permanentă existentă la secţia de votare, faceţi dovada cu actul de identitate că domiciliaţi în raza teritorială a secţiei de votare respective.

Cetăţenii care doresc să-şi exprime votul la alegerile europarlamentare pot verifica online la ce secţie de vot sunt arondaţi. Detaliile se regăsesc pe www.registrulelectoral.ro sau pe portalul Autorităţii Electorale Permanente (www.roaep.ro), cel al Biroului Electoral Central (www.bec2014.ro), al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), site-ul instituţiilor prefectului şi al primăriilor, cele ale misiunilor diplomatice şi oficiile consulare ale României.

Actele necesare pentru vot

Cetăţenii români care votează la o secţie de votare din ţară şi au domiciliul în România prezintă oricare din actele de identitate următoare: cartea de identitate, cartea de identitate electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar (elevii din şcolile militare).

Cetăţenii români care votează la o secţie de votare din ţară şi au domiciliul în străinătate pot vota cu: paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, cartea de identitate provizorie, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic.

Serviciile de Evidenţa Persoanelor din Alba au program prelungit şi duminică, 25 mai, între orele 8.00 şi 21.00 în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş, Abrud, Baia de Arieş, Cugir, Cîmpeni, Ocna Mureş, Teiuş, Zlatna, Jidvei. AICI detalii despre actele necesare pentru preschimbarea documentelor de identitate.

Cetăţenii români care votează în străinătate şi au domiciliul în România pot vota cu: cartea de identitate, cartea de identitate electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar.

Cetăţenii români care votează în străinătate şi au domiciliul în străinătate pot vota cu: paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, cartea de identitate provizorie, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic.

Ordinea partidelor şi candidaţilor pe buletinele de vot

În urma tragerii la sorţi de la Biroul Electoral Central (BEC), PDL ocupă prima poziţie pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, iar poziţia a doua este a PMP. Urmează UDMR, PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Forţa Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PNŢCD şi PPDD.

Ultimii pe buletinele de vot, care cuprind pe fiecare pagină câte patru patrulatere cu listele de candidaţi, sunt înscrişi candidaţii independenţi, în ordine, începând cu poziţia 16, Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăeanu.

Printre numele care regăsesc pe liste, pentru judeţul Alba se află următorii candidaţi: de la PDL, Mircea Hava care ocupă locul 11 pe listă, de la PNL, Florin Roman, locul 12 pe lista liberalilor, pe locul 14 în lista PMP se află Clement Negruţ, la PSD Victor Negrescu locul 17, iar pe 32 se află Vera Cristescu, de la Forța Civică pe locul doi se află Diana Laura Pavelescu, iar de la PNȚCD pe locul 12 este Alin Ioan Popa.

Un număr de 572 de candidaţi din partea a 15 formaţiuni politice şi opt candidaţi independenţi concurează pentru a câştiga, în urma scrutinului, un mandat de eurodeputat.

Vezi Lista canditaților la Alegerile Europarlamentare

Vezi Lista sectiilor de votare din Alba

Cum votaţi?

După ce aţi intrat în secţia de votare, preşedintele biroului electoral respectiv sau un membru desemnat verifică dacă sunteţi înscris în copia de pe lista electorală permanentă. Vă identificaţi cu unul dintre documentele prezentate anterior. Dacă nu sunteţi înscris în copia de pe lista electorală permanentă, veţi fi înscrişi în lista electorală suplimentară.

În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în lista electorală suplimentară vi se vor înmâna buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea “VOTAT”.

Apoi intraţi în cabina de vot şi aplicaţi ştampila în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau prenumele şi numele candidatului independent pe care îl votaţi.

Încercaţi să nu staţionaţi prea mult timp în cabina de vot. Votaţi singur, deoarece este interzisă prezenţa oricărei alte persoane în cabina de vot.

Numai în cazul în care un alegător nu poate să voteze singur din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, acesta are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoţitorul nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare.

Dacă aţi aplicat greşit ştampila cu menţiunea “VOTAT ”, dar nu aţi introdus buletinul în urnă, puteţi solicita să vi se elibereze, dar numai o singură dată, un nou buletin de vot. Buletinul de vot greşit va fi reţinut şi anulat şi va fi făcută menţiunea corespunzătoare în procesul-verbal privind constatarea rezultatelor alegerilor.

După ce aţi votat, veţi îndoi buletinul de vot, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi îl veți introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

Apoi, restituiţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” şi primiţi actul de identitate, pe care verificaţi dacă s-a aplicat ştampila cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un timbru autocolant cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului.

Sunt considerate voturi valabil exprimate:

– voturile pe care ştampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;

– voturile pe care ştampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului, dar opțiunea alegătorului este evidentă și nu atinge laturile vreunui alt patrulater;

– voturile pe care ştampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse mențiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletin);

– voturile pe care ştampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ștampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Orice alegător prezent în secția de votare pentru exercitarea dreptului la vot poate sesiza în scris nereguli produse în timpul procesului de votare. Președintele biroului electoral al secției de votare, sau în lipsa acestuia, locțiitorul său, va primi și va înregistra sesizarea.

Votarea cu urna specială

Dacă sunteţi netransportabili din motive de boală sau invaliditate vă puteţi exercita dreptul de vot cu ajutorul urnei speciale. Însă trebuie să faceţi o cerere scrisă, depusă la secţia de votare cel mai târziu în preziua alegerilor (24 mai) la care să anexaţi copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că nu sunteţi transportabil.

Dacă sunteţi reţinuţi, deţinuţi în baza unui mandat de arestare preventivă sau dacă executaţi o pedeapsă privativă de libertate, dar nu v-aţi pierdut drepturile electorale, vă puteţi exercita dreptul de vot cu ajutorul urnei speciale. Pentru aceasta trebuie să faceţi o cerere scrisă la directorul penitenciarului sau al locurilor de deţinere, depusă la secţia de votare cel mai târziu cu două zile înainte de ziua de referinţă (23 mai).

Dacă solicitare pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale (mobile) s-a aprobat, o echipă din cel puţin 2 membri ai biroului electoral al secţiei de votare se va deplasa la locul unde vă aflaţi, cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării.

Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare.

Detalii generale despre alegerile europarlamentare, Parlamentul European şi Uniunea Europeană

Alegerile europarlamentare din mai 2014 se desfășoară în toate cele 28 de state membre ale UE, în perioada 22-25 mai 2014. Norme comune ale UE prevăd că alegerile trebuie să se desfășoare prin vot universal direct, în mod liber și confidențial.

Din 1979, deputații europeni sunt aleși prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani. Din iulie 2013, de la aderarea Croației la UE, în iulie 2013, Parlamentul European numără 766 de deputați. Cu toate acestea, numărul deputaților a fost redus la 751 pentru alegerile din 2014 și va rămâne constant în viitor.

Locurile în Parlament sunt repartizate între diferitele state, în temeiul tratatelor UE, pe baza principiului “proporționalității degresive” (statele cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri decât statele mai mici, dar acestora din urmă le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional.

Începând de anul acesta, România va fi reprezentată de 32 de deputați europeni.

Uniunea Europeană este o structură economică și politică unică în lume, care reunește 28 de țări europene și acoperă aproape tot continentul. Baza legală a funcționării Uniunii Europene (UE) este Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.

Organul parlamentar al Uniunii Europene este reprezentat de Parlamentul European (PE), care este singura adunare parlamentară multinațională din lume și singura instituție a Uniunii Europene aleasă în mod direct de cetățeni. Acesta reprezintă aproximativ 500 de milioane de cetățeni din cele 28 de state membre ale UE.

Președintele Parlamentului este ales din rândul celor 751 de deputați pe o perioadă de doi ani și jumătate și reprezintă Parlamentul în relațiile cu exteriorul, prezidează ședințele plenare și coordonează întreaga activitate a Parlamentului. Este asistat de 14 vicepreședinți.

Gestionarea internă a Parlamentului European: Conferința președinților, alcătuită din Președintele Parlamentului și liderii grupurilor politice, adoptă deciziile politice; Biroul, format din Președinte și vicepreședinți, abordează chestiunile financiare, organizaționale și administrative; problemele administrative și financiare ale deputaților sunt responsabilitatea Colegiului chestorilor (un organism compus din cinci deputați în Parlamentul European, aleși de către instituție).

De luni, 26 mai, de la ora 21.00, până miercuri, 28 mai, ora 21.00 se pot depune cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală.

În anul 2009, prezența la vot pentru alegerile europarlamentare în România a fost de 27%.

Numărul de alegători înscriși pe listele din Alba și numărul de secții de votare pe raza unității administrativ-teritoriale stabilite prin dispoziția primarului:

Total 318.157 alegători și 439 secții de vot:

Abrud – 4816 alegători – 4 secții de vot

Aiud – 22.608 alegători – 24 secții de vot

Alba Iulia – 61.802 alegători – 50 secții de vot

Albac – 1.762 alegători – 5 secții de vot

Almașu Mare – 1.106 alegători – 5 secții de vot

Arieșeni – 1.446 alegători – 4 secții de vot

Avram Iancu – 1.339 alegători – 2 secții de vot

Baia de Arieș – 3.591 alegători – 7 secții de vot

Berghin – 1.747 alegători – 4 secții de vot

Bistra – 4.041 alegători – 5 secții de vot

Blaj – 17.171 alegători – 17 secții de vot

Blandiana – 846 alegători – 3 secții de vot

Bucerdea Grânoasă – 1.899 alegători – 2 secții de vot

Bucium – 1.390 alegători – 4 secții de vot

Câlnic – 1.367 alegători – 2 secții de vot

Cîmpeni – 6.592 alegători – 9 secții de vot

Cenade – 780 alegători – 1 secție de vot

Cergău – 1.297 alegători – 3 secții de vot

Ceru Băcăinți – 233 alegători – 1 secție de vot

Cetatea de Baltă – 2.436 alegători – 5 secții de vot

Ciugud – 2.480 alegători – 6 secții de vot

Ciuruleasa – 1.017 alegători – 2 secții de vot

Crăciunelu de Jos – 1.710 alegători – 2 secții de vot

Cricău – 1.730 alegători – 3 secții de vot

Cugir – 23.470 alegători – 22 secții de vot

Cut – 1.067 alegători – 1 secție de vot

Daia Română – 2.520 alegători – 2 secții de vot

Doștat – 751 alegători – 2 secții de vot

Fărău – 1.351 alegători – 5 secții de vot

Galda de Jos – 3.762 alegători – 7 secții de vot

Gîrbova – 1.649 alegători – 3 secții de vot

Gîrda de Sus – 1.458 alegători – 3 secții de vot

Hopîrta – 936 alegători – 5 secții de vot

Horea – 1.717 alegători – 6 secții de vot

Ighiu – 5.542 alegători – 6 secții de vot

Întregalde – 595 alegători – 4 secții de vot

Jidvei – 4.197 alegători – 5 secții de vot

Livezile – 1.181 alegători – 4 secții de vot

Lopadea Nouă – 2.338 alegători – 6 secții de vot

Lunca Mureșului – 2.066 alegători – 3 secții de vot

Lupșa – 2.785 alegători – 4 secții de vot

Meteș – 2.494 alegători – 6 secții de vot

Mihalț – 2.829 alegători – 4 secții de vot

Mirăslău – 1.843 alegători – 5 secții de vot

Mogoș – 761 alegători – 3 secții de vot

Noșlac – 1.505 alegători – 3 secții de vot

Ocna Mureș – 12.431 alegători – 11 secții de vot

Ocoliș – 554 alegători – 4 secții de vot

Ohaba – 653 alegători – 3 secții de vot

Pianu – 2.941 alegători – 5 secții de vot

Poiana Vadului – 922 alegători – 1 secție de vot

Ponor – 505 alegători – 2 secții de vot

Poșaga – 950 alegători – 5 secții de vot

Rădești – 1.121 alegători – 3 secții de vot

Rîmeț – 524 alegători – 4 secții de vot

Rimetea – 964 alegători – 2 secții de vot

Roșia de Secaș – 1.232 alegători – 3 secții de vot

Roșia Montană – 2.431 alegători – 5 secții de vot

Sălciua – 1.381 alegători – 2 secții de vot

Săliștea – 1.894 alegători – 4 secții de vot

Sîncel – 2.194 alegători – 3 secții de vot

Sîntimbru – 2.487 alegători – 4 secții de vot

Săsciori – 1.379 alegători – 6 secții de vot

Scărișoara – 1.379 alegători – 7 secții de vot

Sebeș – 26.012 alegători – 20 secții de vot

Șibot – 2.145 alegători – 4 secții de vot

Sohodol – 1.541 alegători – 4 secții de vot

Șona – 3.631 alegători – 5 secții de vot

Șpring – 2.122 alegători – 4 secții de vot

Stremț – 2.130 alegători – 3 secții de vot

Șugag – 2.357 alegători – 3 secții de vot

Teiuș – 6.199 alegători – 7 secții de vot

Unirea – 4.209 alegători – 8 secții de vot

Vadu Moților – 1.136 alegători – 1 secție de vot

Valea Lungă – 2.526 alegători – 6 secții de vot

Vidra – 1.430 alegători – 3 secții de vot

Vințu de Jos – 4.480 alegători – 7 secții de vot

Zlatna – 6.922 alegători – 11 secții de vot.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cinci oameni de fotbal din Alba au obținut o performanță istorică pentru o echipă din Sibiu. Campionii noștri de la Șelimbăr

Publicat

Performanta importanta realizata de cinci oameni de fotbal din Alba la echipa Viitorul Șelimbăr din județul Sibiu. Au reușit să o promoveze în Liga a II-a.

Viitorul Șelimbăr, una dintre echipele care a scris o fila importanta de istorie în sezonul de Liga a III-a recent încheiat, a avut în componenta echipei și cinci membrii în staff din județul Alba.

Pe lângă faptul că au reușit sa promoveze în Liga a II-a cei de la Viitorul Șelimbăr au încheiat sezonul fără înfrângere, fiind singura formație din România cu 16 victorii și doua remize.

Campionii noștri de la Șelimbăr

Cei cinci membrii din staff-ul nou-promovatei în Liga a II-a sunt președintele Claudiu Furdui, implicat și el în trecut în fotbalul județean la ASC Pianu și Mureșul Vintu de Jos, acesta fiind alaturi de Viitorul Șelimbăr încă din Liga a IV-a.

Ofițerul de presă Cătălin Crăciun (fost jurnalist de sport la Alba 24, director sportiv la Mureșul Vintu de Jos, Performanța Ighiu sau ofițer de presa la FC Unirea Alba Iulia).

Mijlocașul Daniel Tătar, originar din Blaj, fostul jucător al Unirii Alba Iulia s-a stabilit la Sibiu de câțiva ani și a pus umărul serios la performanța izbutita de echipa din Șelimbăr.

Andrei Roșu, jucătorul crescut de Alexandru Kalanyos, trecut și prin curtea celor de la FCSB a fost om de baza la echipa antrenata de fostul fundaș stânga al Unirii Alba Iulia, Florin Maxim.

Fundașul stânga Daniel Groza, este originar din Daia Română.

Fotbalistul, trecut prin curtea celor de la Dinamo București a pus și el umărul la performanta grupării din Șelimbăr în special în prima parte a sezonului.

În retur o accidentare l-a ținut departe de dreptunghiul verde.

Viitorul Șelimbăr a promovat în Liga a II-a după meciurile de baraj cu Crișul Chișineu-Criș și Măgura Cisnădiei.

Acum formația de lângă Sibiu se pregătește de meciuri cu echipele de tradiție a țării noastre.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Date oficiale: 69 cazuri COVID în România, în ultimele 24 de ore. 30 decese, 229 pacienți la ATI. Situația din 13 iunie

Publicat

Au fost raportate 69 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise duminică, 13 iunie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 30 decese noi, 21 dintre aceste decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății. 229 de pacienți sunt internați la ATI.

Citește și ALBA: Șase cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Grupul de Comunicare Strategică:

Până astăzi, 13 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.079.726 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.044.237 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 69 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

JudețNumăr de cazuri confirmate(total)Număr de cazuri nou confirmateIncidența  înregistrată la 14 zile
Alba2125770,22
Arad2365200,13
Argeș2741050,17
Bacău2604810,06
Bihor2926410,17
Bistrița-Năsăud1186810,05
Botoșani1416730,07
Brașov4366900,12
Brăila1328300,1
Buzău1257700,07
Caraș-Severin1147100,17
Călărași1005130,05
Cluj5751460,14
Constanța4292820,09
Covasna854920,11
Dâmbovița2248630,1
Dolj2661420,08
Galați2762600,14
Giurgiu1101500,07
Gorj9206-1**0,02
Harghita827620,08
Hunedoara2286300,06
Ialomița1077810,11
Iași4238230,08
Ilfov4507850,12
Maramureș2038220,06
Mehedinți833200,07
Mureș2394410,11
Neamț1895310,13
Olt1459610,09
Prahova3532050,25
Satu Mare1297800,05
Sălaj1094120,08
Sibiu2649300,15
Suceava2420110,07
Teleorman1370810,11
Timiș5430950,11
Tulcea843100,05
Vaslui1597400,08
Vâlcea1642750,12
Vrancea1068510,07
Mun. București18356640,14

Până astăzi, 31.834 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 12.06.2021 (10:00) – 13.06.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 30 de decese (14 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Brăila, Constanța, Iași, Mehedinți, Olt și Municipiul București.

21 dintre aceste decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate.

Astfel, 1 deces s-a produs în luna octombrie 2020, 8 în noiembrie 2020, 4 în decembrie 2020, 1 în ianuarie 2021, 4 în martie 2021 și 3 în aprilie 2021, în județele Argeș, Bihor, Olt și Iași.

Dintre cele 30 de decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 la categoria 50-59 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 8 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.172. Dintre acestea, 229 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.109.383 de teste RT-PCR și 1.283.203 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 9.543 de teste RT-PCR (3.361 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.182 la cerere) și 6.311 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 2.842 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.459 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 22.515 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 74 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Șase cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Publicat

Au fost înregistrate șase cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba duminică, 13 iunie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 21.369 de persoane au fost confirmate pozitiv. De asemenea, 20.566 de persoane s-au vindecat și au fost înregistrate 704 decese.

Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate 164 probe, la SJU. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 222.095.

Lista localităților cu cazuri confirmate în ultimele 24 de ore:

Alba Iulia – 1

Baia de Arieș – 1

Câmpeni – 1

Cetatea de Baltă – 1

Ciugud – 1

Gârda de Sus – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,22 (anterior 0,24):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Alba Iulia – 32 cazuri – 0,42 (anterior 0,43)

Câmpeni – 3 cazuri – 0,41 (anterior 0,55)

Blaj – 7 cazuri – 0,34 (anterior 0,39)

Sebeș – 11 cazuri – 0,33 (anterior 0,30)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 0,26)

Abrud – 1 caz – 0,19 (anterior 0,19)

Cugir – 4 cazuri – 0,16 (anterior 0,16)

Teiuș – 1 caz – 0,14 (anterior 0,14)

Aiud – 1 caz – 0,04 (anterior 0,04)

Ocna Mureș – 0 cazuri – 0,00 (anterior 0,00)

Zlatna – 0 cazuri – 0,00 (anterior 0,13)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Șpring – 5 cazuri – 1,92 (anterior 1,92)

Gârda de Sus – 2 cazuri – 1,32 (anterior 1,32)

Crăciunelu de Jos – 2 cazuri – 0,94

Cetatea de Baltă – 2 cazuri – 0,65

Ciugud – 2 cazuri – 0,62

Roșia de Secaș – 1 caz – 0,62

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tranzacția prin care Orange înghite Telekom România a ajuns pe masa Comisiei Europene. Ce schimbări ar produce în piața telecom

Publicat

Tranzacția prin care Orange va prelua 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) a fost notificată oficial în această lună la Comisia Europeană, arată datele Executivului european.

Potrivit Hotnews.ro dacă tranzacția este aprobată, românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni în acest an clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.

Orange România a anunțat în 9 noiembrie 2020 că a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (“TKR”), într-o tranzacție care va accelera, în mod semnificativ, strategia Orange de a deveni prima alegere a clienților pentru servicii convergente pe piața locală.

Orange va plăti un preț de achiziție total de 268 milioane €, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane €, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți.

Telekom România este al doilea cel mai mare jucător de pe piața de servicii fixe de telecomunicații din România, cu o cifră de afaceri de 622 milioane €, raportată în 2019.

Prin infrastructura de rețea pe care o deține, TKR oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune pentru 5 milioane de clienți, în timp ce 90.000 km de rețea de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării.

De asemenea, oferă servicii convergente fix-mobil pentru aproximativ 881.000 de clienți, la 30 iunie 2020, ca urmare a unui contract MVNO cu Telekom Romania Mobile.

Acești clienți vor migra către rețeaua mobilă Orange România după finalizarea tranzacției.

Datele Comisiei Europene arată că tranzacția Orange-Telekom România Communications (fostul Romtelecom) a fost notificată oficial în data de 8 iunie 2021.

Data provizorie stabilită pentru luarea unei decizii de către Comisia Europeană este 13 iulie 2021.

Ce s-ar schimba în piața de comunicații prin preluarea operațiunilor fixe ale Telekom de către Orange

Orange a anunțat în data de 9 noiembrie 2020 că a semnat cu grupul elen OTE acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) la prețul de 268 milioane de euro.

Telekom Romania Communications este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni).

Dacă tranzacția primește aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului Concurenței, ar însemna că românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni de la sfârșitul anului viitor clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate