Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Experții UNESCO, împiedicați să vadă galeriile antice de la Roșia Montană. ANRM invocă lipsa avizului RMGC

Publicat

galerie

Galeriile-romane-Rosia-MontanaExpeții internaţionali trimiși de UNESCO la Roşia Montană nu au acces în mai multe zone de subteran printre care galeriile antice din perioada romană. Reprezentanţii Agenției Naționale pentru Resurse Minerale – ANRM au motivat că nu pot permite accesul în subteran fără avizul companiei private Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Din partea UNESCO este prezent la Roşia Montană un expert ICOMOS (Consiliul Internaţional al Siturilor şi Monumentelor), prof. dr. Helmuth Albrecht de la Universitatea Tehnică din Freiburg, care este însoţit de specialişti români şi internaţionali în patrimoniu cultural.

Potrivit ziarului Adevărul, experţii prezenţi la Roşia Montană nu au avut posibilitatea să intre în cea mai mare parte a galeriilor miniere romane, pentru că nu au primit aviz din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). ANRM a motivat că nu are acordul RMGC, compania minieră care a iniţiat proiectul privat de la Roşia Montană. Galeriile respective se află în aria concesionată de către compania minieră privată.

Este vorba despre zonele de subteran cu galerii şi lucrări antice din Păru-Carpeni, Ţarina, Cârnic, masivul Cetate nord (Zeus şi Găuri) şi masivul Coş-Leti cu reţeaua de galerii Cătălina-Monuleşti.

Lista a fost propusă de arheologul francez Béatrice Cauuet, cea care a condus cercetările arheologice timp de 10 ani la Roşia Montană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax