Connect with us
Publicitate

Administrație

Exploatările de balast din zona Sebeş, un adevărat dezastru ecologic. Vezi ce măsuri va lua administraţia locală

Publicat

Problema dezastrelor ecologice cauzate de exploatările intense de balast a făcut obiectul unei dezbateri ce a avut loc joi, la sediul Primăriei municipiului Sebeş. Potrivit primarului Mugurel Sârbu, în urma exploatărilor, până în prezent aproximativ 60-70 de hectare de teren arabil din zona Lancrăm au fost distruse, iar acest fenomen va prinde amploare, dacă nu se vor găsi soluţii pentru a-l stopa.

La dezbaterea de la Primărie au fost invitaţi să participe directorii deconcentratelor, ai asociaţiilor agricole, consilieri, dar şi operatori şi reprezentanţi ai instituţiilor de mediu care au fost provocaţi să identifice soluţii pentru a se putea împiedica, în viitor, distrugerea întregului teren arabil al municipiului Sebeş.

Peste 60 de hectare de teren arabil, distruse de exploatările de balast

„În condiţiile în care în Sebeş s-a început deja această şosea de tip autostradă, am vrut să vedem care sunt modalităţile legale şi cum ar trebui să procedăm, nu noi, ci operatorii, de aşa natură încât exploatarea de balast din solul municipiului Sebeş, din zona de extravilan, de teren arabil să se facă în condiţii legale şi fără să se creeze dezastre ecologice, cum s-a întâmplat până în prezent pe circa 60-70 de hectare pe raza localităţii Lancrăm. Sunt mâhnit că nu toate deconcentratele au răspuns la apel şi mă refer în principal la Agenţia Judeţeană de Mediu, care nu a catadicsit să fie prezentă, cu toate că această agenţie, în ceea ce priveşte autorizarea şi avizarea, joacă un rol important. Este regretabil şi cred că dovedeşte lipsă de transparenţă şi de dorinţă de soluţionare a problemelor cetăţenilor, pentru că în final aceasta este o problemă a cetăţenilor”, a explicat Mugurel Sârbu.

Viduri legislative

Principala problemă care apare în urma efectuării acestor exploatări este cea a distrugerii calităţii terenurilor arabile. Potrivit reprezentanţilor Oficiului de Studii Pedologice şi Ameliorare a Solurilor, există acte normative în care este stipulată clar procedura care trebuie urmată înainte de începerea unor astfel de exploatări. Din păcate, însă, legislativul în vigoare prezintă încă viduri care permit agravarea acestor situaţii.

Terenul ar trebui scos temporar din circuitul agricol şi redat în maxim doi ani în exact aceeaşi formă în care a fost preluat, în caz contrar operatorul va pierde garanţia. Din păcate, însă, de cele mai multe ori costurile de exploatare sunt mult mai mari, aşa că operatorii preferă să piardă garanţia si să lase terenurile distruse. „Vom încerca să solicităm avizarea din partea celorlalte deconcentrate şi în principal Direcţiei Agricole, OSPA ŞI OCPI-ului ca să se manifeste cu vigilenţă mai ales atunci când trebuie să verifice în ce măsură condiţiile solicitate prin scoaterea din circuitul agricol chiar şi temporară sunt satisfăcute la finalul acestei perioade. Până la urmă, asta este problema principală cu care ne confruntăm şi care până în momentul de faţă a condus la aceste dezastre, pentru că garanţia pe care aceşti operatori o au depusă pentru această scoatere este mult mai mică valoric decât a exploataţiei pe care o face şi atunci nu au nici un interes să mai refacă terenul şi preferă să lase garanţia acolo”, a completat Mugurel Sârbu.

Studii de sol, obligatorii pentru proprietarii de terenuri

Pentru a împiedica să se trezească cu terenurile distruse, proprietarii care aleg să permită operatorilor efectuarea unor astfel de exploatări ar trebui să ceară înainte elaborarea unui studiu de calitate a solului. Acesta va fi comparat ulterior cu studiul realizat la finalul lucrărilor, iar astfel se va putea determina dacă operatorul şi-a îndeplinit atribuţiile şi a redat terenul în aceeaşi formă în care l-a preluat.

Primele soluţii

Deocamdată, în urma exploatărilor de la Sebeş, zeci de hectare sunt distruse, în mijlocul acestora au rămas cratere, iar cele mai multe riscă să fie transformate în păşuni. Primăria Sebeş propune însă o primă soluţie:

„Aceste tipuri de lucrări sunt necesare a fi autorizate, momentul de pornire a unei astfel de lucrări este certificatul de urbanism, în care sunt trecute toate reglementările urbanistice prevăzute în regulamentul de urbanism al Planului Urbanistic General al municipiului, unde în momentul de faţă vrem să intervenim în sensul de a interzice această exploatare de balast în anumite zone extravilan din Sebeş”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gigel

    joi, 15.12.2011 at 13:47

    Ati putea sa le transformati in zone de agrement, lacuri, balti etc..

  2. BARBU

    joi, 15.12.2011 at 13:50

    Cel mai mare dezastru al Sebesului, este ca PRIMAR este un ****** care se ascunde in gaurile sapate de societatile FLOREA,ELIS,POMPONIO pentru a face profituri IMENSE din care sa poata returna SEFILOR din PDL.. **** !
    Acum este prea tirziu *******….Da-ti DEMISIA …………………………..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate