Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Extinderea rețelei de canalizare în Laz, Sebeșel, Săsciori, Răchita și Colonie – Săsciori. Acordul de mediu, solicitat la APM

Publicat

Primăria Săsciori vrea extinderea rețelei de canalizare pentru colectarea apelor uzate menajere în sistem centralizat în localitățile Laz, Sebeșel, Săsciori, Răchita și Colonia Săsciori. În acest sens, la Agenția pentru Protecția Mediului Alba a fost depusă o solicitare de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Rețea de canalizare în Laz, Sebeșel, Săsciori, Răchita, Colonie”. Valoarea totală estimată a investiției este de peste 21,7 milioane de lei. 

Potrivit memoriului de prezentare, comuna Săsciori deține o rețea de alimentare cu apă potabilă pentru toate localitățile componente importante, beneficiind de faptul că pe teritoriul acesteia se află lacul de acumulare Obrejii de Căpâlna (3 milioane mc capacitate de acumulare), ce constituie principala resursă de apă potabilă a județului Alba și uzina de tratare din localitatea Sebeșel, comuna Săsciori (86.000 mc/zi capacitate). Statia de tratare Petrești (municipiul Sebeș, 75.000 mc/zi capacitate) este alimentată tot din lacul de acumulare Obrejii de Căpâlna și este situată la 5 km, aval, de comuna Săsciori.

Toate facilitățile de tratare și distribuție sunt administrate de către operatorul regional de apă și canalizare Apa CTTA SA, prin sucursalele sale locale.

În localitatea Săsciori s-a realizat, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, un sistem centralizat de colectare și tratare ale apelor uzate menajere, la care sunt racordate cca. 60% din gospodării, în localitățile Sebeșel și Săsciori.

Din motivele obiective, nu au fost branșate la rețeaua de canalizare:

  • locuințele de pe DN 67C din localitatea Sebeșel și dezvoltări ulterioare;
  • locuințele de pe DN 67C din localitatea Săsciori și dezvoltări ulterioare;
  • locuințele din localitatea Laz, în totalitate (DN 67C și străzile adiacente);
  • locuințele și blocurile cartierului Colonie, din localitatea Săsciori;
  • locuințele din localitatea Răchita, în totalitate.

Stația de epurare Sebeșel a fost proiectată și executată în sistem SBR (Sequencing Batch Reactor), pentru 3.850 locuitori, cu posibilitatea extinderii capacității de tratare pentru 5.000 locuitori, prin modificarea nivelului de lucru al apei în bazine și/sau modificarea lungimii ciclului de tratare în timp, suportând fără impedimente debitele suplimentare propuse în proiect.

Astfel, soluțiile propuse în cadrul proiectului constau în extinderea rețelei de canalizare pentru colectarea apelor uzate menajere în sistem centralizat pentru localitățile Laz, Sebeșel, Săsciori, Răchita și Colonia Săsciori și tratarea acestora la Stația de epurare Sebeșel (varianta de studiu I ), respectiv construirea unei stații de epurare în localitatea Răchita, cu tratare locală a apelor uzate menajere (varianta II), fără ca acestea să fie transportate gravitațional până în stația de epurare din localitatea Sebeșel.

În ambele variante este necesară relocarea liniei electrice aeriene de 0,4 KV din localitățile Sebeșel, Săsciori și Laz, din lungul DN 67C – Transalpina. Soluția propusă presupune trecerea rețelelor electrice aeriene LEA 0,4 kV în cablu subteran, rețele amplasate pe ambele părți a drumului național, în localitățile Sebeșel, Săsciori și Laz, precum și trecerea în LES (rețea electrică subterană) a sistemului de iluminat public și a celorlalte rețele din zonă. Refacerea branșamentelor electrice afectate se vor realiza prin proiectarea și montarea unor firide de distribuție și contorizare din policarbonat, amplasate la limitele de proprietate cu domeniul public. De asemenea, pe acest tronson rețeaua de iluminat public va avea aproximativ 61 de stâlpi echipați cu lămpi de iluminat stradal.

Varianta aleasă presupune colectarea apelor uzate menajere din zonele rămase necanalizate ale aglomerării Săsciori (din localitățile Laz, Sebeșel, Săsciori, Rachita și Colonia Săsciori) și deversarea acestora în rețeaua de canalizare existentă în comună, cu tratarea acestora în stația de epurare Sebeșel.

Valoarea estimată a investiției este de 18.263.468 de lei, fără TVA (21.733.527 de lei, cu TVA), iar perioada de implementare propusă este de 36 de luni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax