Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Extinderea rețelei de canalizare în Laz, Sebeșel, Săsciori, Răchita și Colonie – Săsciori. Acordul de mediu, solicitat la APM


Publicat

Primăria Săsciori vrea extinderea rețelei de canalizare pentru colectarea apelor uzate menajere în sistem centralizat în localitățile Laz, Sebeșel, Săsciori, Răchita și Colonia Săsciori. În acest sens, la Agenția pentru Protecția Mediului Alba a fost depusă o solicitare de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Rețea de canalizare în Laz, Sebeșel, Săsciori, Răchita, Colonie”. Valoarea totală estimată a investiției este de peste 21,7 milioane de lei. 

Potrivit memoriului de prezentare, comuna Săsciori deține o rețea de alimentare cu apă potabilă pentru toate localitățile componente importante, beneficiind de faptul că pe teritoriul acesteia se află lacul de acumulare Obrejii de Căpâlna (3 milioane mc capacitate de acumulare), ce constituie principala resursă de apă potabilă a județului Alba și uzina de tratare din localitatea Sebeșel, comuna Săsciori (86.000 mc/zi capacitate). Statia de tratare Petrești (municipiul Sebeș, 75.000 mc/zi capacitate) este alimentată tot din lacul de acumulare Obrejii de Căpâlna și este situată la 5 km, aval, de comuna Săsciori.

Toate facilitățile de tratare și distribuție sunt administrate de către operatorul regional de apă și canalizare Apa CTTA SA, prin sucursalele sale locale.

În localitatea Săsciori s-a realizat, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, un sistem centralizat de colectare și tratare ale apelor uzate menajere, la care sunt racordate cca. 60% din gospodării, în localitățile Sebeșel și Săsciori.

Din motivele obiective, nu au fost branșate la rețeaua de canalizare:

  • locuințele de pe DN 67C din localitatea Sebeșel și dezvoltări ulterioare;
  • locuințele de pe DN 67C din localitatea Săsciori și dezvoltări ulterioare;
  • locuințele din localitatea Laz, în totalitate (DN 67C și străzile adiacente);
  • locuințele și blocurile cartierului Colonie, din localitatea Săsciori;
  • locuințele din localitatea Răchita, în totalitate.

Stația de epurare Sebeșel a fost proiectată și executată în sistem SBR (Sequencing Batch Reactor), pentru 3.850 locuitori, cu posibilitatea extinderii capacității de tratare pentru 5.000 locuitori, prin modificarea nivelului de lucru al apei în bazine și/sau modificarea lungimii ciclului de tratare în timp, suportând fără impedimente debitele suplimentare propuse în proiect.

Astfel, soluțiile propuse în cadrul proiectului constau în extinderea rețelei de canalizare pentru colectarea apelor uzate menajere în sistem centralizat pentru localitățile Laz, Sebeșel, Săsciori, Răchita și Colonia Săsciori și tratarea acestora la Stația de epurare Sebeșel (varianta de studiu I ), respectiv construirea unei stații de epurare în localitatea Răchita, cu tratare locală a apelor uzate menajere (varianta II), fără ca acestea să fie transportate gravitațional până în stația de epurare din localitatea Sebeșel.

În ambele variante este necesară relocarea liniei electrice aeriene de 0,4 KV din localitățile Sebeșel, Săsciori și Laz, din lungul DN 67C – Transalpina. Soluția propusă presupune trecerea rețelelor electrice aeriene LEA 0,4 kV în cablu subteran, rețele amplasate pe ambele părți a drumului național, în localitățile Sebeșel, Săsciori și Laz, precum și trecerea în LES (rețea electrică subterană) a sistemului de iluminat public și a celorlalte rețele din zonă. Refacerea branșamentelor electrice afectate se vor realiza prin proiectarea și montarea unor firide de distribuție și contorizare din policarbonat, amplasate la limitele de proprietate cu domeniul public. De asemenea, pe acest tronson rețeaua de iluminat public va avea aproximativ 61 de stâlpi echipați cu lămpi de iluminat stradal.

Varianta aleasă presupune colectarea apelor uzate menajere din zonele rămase necanalizate ale aglomerării Săsciori (din localitățile Laz, Sebeșel, Săsciori, Rachita și Colonia Săsciori) și deversarea acestora în rețeaua de canalizare existentă în comună, cu tratarea acestora în stația de epurare Sebeșel.

Valoarea estimată a investiției este de 18.263.468 de lei, fără TVA (21.733.527 de lei, cu TVA), iar perioada de implementare propusă este de 36 de luni.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Moțiunea simplă a PSD, împotriva ministrului Cristian Ghinea, a căzut în Parlament. Discuții aprinse legate de vot

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Parlamentul a respins marți moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea. 

În timpul votului s-a produs și un mic scandal, legat de modul de votul pe tabletă.

”Cu 104 voturi pentru, 171 de voturi contra și o abținere, moțiunea simplă a fost respinsă” a spus președinta de ședință, moment în care în sală au izbucnit huiduielile.

Alfred Simonis (PSD) a spus că moțiunea a trecut pe votul din sală dar că numărătoarea nu a fost corectă. Acesta a lăsat să se înțeleagă  că s-a votat și din afara sălii, prin sistemul electronic, fără ca parlamentarii să fie în sală.

”Vreau să se consemneze că moțiunea simplă împotriva ministrului Ghinea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, și am să vă spun de ce. Potrivit Regulamentului Camerei, pute, dezbate și vota prin mijloace electronice strict actele electronice. Moțiunea simplă nu este un act normativ. Rezultatul pe votul din sală ne arată o diferență de peste 20 de voturi în favoarea adoptării moțiunii… nu puteți lua în calcul voturile date pe tabletă. Colegii dumneavoastră chiulangii trebuiau să fie în sală să îl susțină pe domnul Ghinea. Prin urmare, să plece Ghinea, moțiuna a fost adoptată” a strigat Simonis, în uralele colegilor de la PSD și AUR.

Președintele AUR a vorbit despre avuz în serviciu.

Ședința a fost însă încheiată cu concluzia că moțiunea a căzut.

Textul a fost dezbătut luni, în Camera Deputaților.

În moțiunea denumită „Cristian Ghinea, de la zero la abis”, social democrații îi reproșează ministrului că blochează absorbția de fonduri pentru autoritățile locale, că „îndatorează” țara cu 15 miliarde de euro prin PNRR și că banii luați prin planul de redresare sunt „doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanță și membrii de partid care vor vota în congresele PNL și USR.”

Ce i se reproșează lui Cristian Ghinea

  • „Ce blestem pe această ţară ca tocmai cel care a îngropat fondurile europene în 2016 să aibă în pix miliardele de euro promise de Iohannis, pe care să le facă praf!
  • Semnalele sunt clare: fiecare zi cu Ghinea la butoane înseamnă pierderi imense din fondurile europene şi scufundarea în abisul austerităţii.
  • Absorbţia curentă este la pământ, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un dezastru, iar programele din Cadrul Financiar 2021 – 2027 nu există nici pe hârtie.
  • În fiecare zi, România pierde bani mulţi din cauza incompetenţei ministrului Ghinea”, susţin reprezentanții PSD, în textul moțiunii.

În replică, Ghinea a transmis că moțiunea este un ”fake news” și ”un banc prost” la adresa sa.

„Am citit textul moţiunii. Este un banc prost. Am tot spus la dezbaterile din comisiile de afaceri europene că ar fi bine să discutam pe bune, serios, aşezat despre fondurile europene.

Văd şi azi aici că nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicaţi pe Facebook textul moţiunii că va suspenda contul pentru fake news.

Sunt cinci mari minciuni în această moţiune pe care oricine le putea verifica uşor din informaţii publice. Trebuie doar să citiţi”, a declarat ministrul Ghinea, citat de Agerpres.

Potrivit regulamentului, moţiunea simplă se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Procedural, o moţiune simplă împotriva unui ministru nu are efect juridic şi, chiar dacă este adoptată de Parlament, acesta nu este automat demis.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Alocațiile copiilor, majorate de 1 ianuarie 2022. Ce a decis Comisia de muncă a Camerei Deputaților

Publicat

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a decis marţi ca alocaţiile pentru copii să fie majorate de la 1 ianuarie 2022 cu rata inflaţiei.

Comisia pentru muncă a dat raport de adoptare în forma venită de la Senat a ordonanţei de urgenţă 123/2020 privind alocaţiile de stat pentru copii.

Preşedintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, Oana Ţoiu, a declarat că următoarea majorare a alocaţiilor va fi la 1 ianuarie 2022 cu rata inflaţiei.

„Următoarea majorare a alocaţiilor o să fie în ianuarie 2022 cu rata de inflaţie de la acest moment.

Vreau să clarific că niciuna dintre modificările realizate astăzi la comisie nu prevede micşorarea alocaţiilor, aşa cum a mai fost menţionat în parte din dezbaterile din comisie şi în spaţiul public.

Niciuna dintre prevederile şi niciuna dintre propuneri nu se referea la micşorarea alocaţiilor. Ceea ce a fost astăzi adoptat în Comisia de muncă şi protecţie socială confirmă punctul de vedere al Guvernului României şi este ritmul de creştere al alocaţiilor.

A fost modificat similar cu amendamentele adoptate în Senat, indexarea de la 20% care urma să aibă loc în iulie anul acesta cu indexarea cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2022”, a spus Ţoiu, la Palatul Parlamentului.

Proiectul urmează să intre miercuri la votul plenului Camerei Deputaţilor.

Ea a estimat că la 1 ianuarie 2022 alocaţia pentru copii ar putea creşte cu puţin peste 10 lei.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Modificări în procedura de vaccinare. Valeriu Gheorghiță: Centrele vor avea echipe mobile pentru localitățile arondate

Publicat

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță a transmis marți că fiecare localitate va fi arondată unui centru de vaccinare. Potrivit acestuia, centrele de vaccinare vor asigura echipe mobile care vor trece prin fiecare localitate în parte.  

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV, au susținut marți, 15 iunie, o conferință de presă.

„La sfârșitul acestei săptămâni vom avea o situație centralizată la nivelul fiecărui județ. Noi transmitem mâine dimineață către fiecare direcție de sănătate publică și prefectură localitățile, ele vor fi arondate centrelor de vaccinare fixe și fiecare centru de vaccinare fix va avea ca obiectiv asigurarea de echipe mobile în fiecare localitate care va fi arondată acestui centru.

Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună și jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte, pentru că perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta „delta” a tulpinii virale Sars-Cov-2 are toate caracteristicile să devină tulpină dominantă”, a transmis Valeriu Gheorghiță.

Potrivit președintelui CNCAV, autoritățile urmăresc evaluarea centrelor de vaccinare, pentru a exista un echilibru între resursele disponibile și eficiența / numărul de persoane care sunt vaccinate în fiecare centru.

„Am finalizat în cursul săptămânii precedente evaluarea centrelor de vaccinare, a efcienței lor. În circa 45 % din cazuri, centrele vaccinau la mai puțin de jumătate din capacitatea fluxului. Tocmai de accea am propus măsuri către fiecare direcție de sănătate publică județeană, măsuri țintite, fie de reducere a programului de lucru și disponibilizarea echipelor mobile către activități de vaccinare cu sprijinul lor, în mod deosebit în rural (…) sau chiar sistarea temporară a activității pentru anumite centre. Nu ne dorim închiderea definitivă unor centre pentru că este foarte greu de anticipat care va fi evoluția din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Premierul României, Florin Cîțu, vine într-o vizită de lucru în Alba. Vrea voturile liberalilor din județ

Publicat

Premierul Florin Cîțu se va afla joi, 17 iunie într-o vizită de lucru în județul Alba. 

Potrivit surselor alba24.ro, premierul Cîțu va vizita un centru de vaccinare din Alba Iulia. De asemenea, acesta va avea o întâlnire cu mai mulți primari din județ.

Vizita de joi ar fi prima a premierului Cîțu în județul Alba, de când a fost numit prim-ministru.

Deplasarea de la București la Alba a premierului Cîțu vine și în contextul alegerilor pentru șefia PNL, alegeri în care acesta este contracandidatul actualului președinte Ludovic Orban.

La conferința națională, organizația județeană a PNL Alba, va avea alături de cea din Sibiu cel mai mare număr de voturi pentru alegerea președintelului PNL. În acest sens cele două organizații sunt extrem de importante atât pentru Cîțu, dar și pentru Orban.

Programul complet al vizitei premierului Cîțu va fi făcut public în cursul zilei de marți, 15 iunie.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate