Connect with us
Advertisement

Actualitate

Facilităţi la cumpărarea de către tineri a unei locuinţe ANL. Poate fi luată în rate sau cu credit garantat de stat

Publicat

Guvernul a aintrodus miercuri o ordonanță de urgență în favoarea tinerilor chiriaşi ai imobilelor aparţinând Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL). Ei vor putea cumpăra casa respectivă fie cu un credit bancar contractat cu garanţia statului, fie cu plata în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare, procedură nepermisă până în prezent. În perioada 15 iulie – 15 august, și în Alba Iulia a început procedura de înscriere pentru persoanele interesate de cumpărarea unei locuinţe prin programul „Locuinţe prin credit ipotecar” derulat de ANL în complexul de pe strada Nada Florilor din Alba Iulia. Proiectul cuprinde 14 locuinţe înşiruite pe parcele individuale de circa 150 – 210 mp fiecare, grupate câte 7, cu subsol, parter şi etaj. Preţul estimativ al unei locuinţe, cu TVA inclus, poate varia între 74.117 şi 80.186 de euro.

Citește și ANL: Din 15 iulie încep înscrierile pentru cumpărarea celor 14 case din complexul Nada Florilor din Alba Iulia. Preţ minim, 74.000 de euro

Legislaţia aplicată până în prezent stabileşte că locuinţele ANL pentru tineri în vârstă de până în 35 ani destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate, pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului.

Preţul locuinţei putea fi însă achitat doar integral la data încheierii contractului, din sursele proprii ale cumpărătorului şi/sau din credite contractate de către acesta de la instituţii financiare autorizate.

Guvernul a decis că aceste credite vor putea fi contractate „inclusiv cu garanţia statului”, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară, şi că preţul de vânzare va putea fi achitat şi în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare.

„Pentru achiziţionarea locuinţelor cu plata în rate, ratele lunare cuprind o dobândă care acoperă dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a Romăniei, la care se adaugă două puncte procentuale, această dobândă fiind aplicabilă la valoarea rămasă de achitat”, se arată în document.

Contractul de vânzare cu plata în rate lunare va stipula că transferul de proprietate asupra locuinţei se produce după achitarea integrală a valorii de vânzare şi că, până la achitarea valorii de vânzare, locuinţele rămân în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale în care acestea sunt amplasate, iar cele destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate sunt în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale din domeniul învăţământului, respectiv din domeniul sănătăţii ori în administrarea unor unităţi aflate în subordinea sau sub coordonarea acestor autorităţi, până la data transferului de proprietate şi schimbarea rolului fiscal pe numele acestora.

Cumpărătorul va avea şi posibilitatea achitării în avans, în totalitate sau parţial, a ratelor rămase, inclusiv dobânda, până la data achitării integrale.

Contractul va mai stabili că persoana care cumpără locuinţa se obligă să achite ratele lunare la scadenţă, iar pentru neachitarea la tennenul de scadenţă a obligaţiilor de plată, va datora după acest termen majorări de întârziere. În cazul neachitării a trei rate consecutive, contractul de vânzare-cumpărare va fi considerat reziliat de drept, fără nicio altă formalitate, titularul contractului fiind considerat de drept în întârziere şi având obligaţia de a preda locuinţa la data notificată.

În cazul rezilierii contractului, titularul este decăzut din dreptul de a solicita restituirea sumelor achitate, acestea constituindu-se în venituri la ANL.

Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinţei va fi obţinut şi dreptul de proprietate asupra cotelor-părţi de construcţii şi instalaţii, precum şi asupra dotărilor care, prin natura lor, nu pot fi folosite decât în comun.

De asemenea, odată cu dobândirea dreptului de proprietate asupra locuinţei, titularul contractului dobândeşte şi dreptul de folosinţă asupra cotei-părţi de teren aferentă acesteia, pe durata existenţei clădirii.

Ordonanţa mai stabileşte că valoarea de vânzare a locuinţei se calculează de către autorităţile administraţiei publice locale sau de către operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, precum şi de către autorităţile centrale din domeniul învăţământului şi sănătăţii sau de către unele unităţi aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autorităţi şi reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia.

Valoarea de înlocuire este valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate în cursul anului anterior de către ANL. cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuinţelor puse în funcţiune în anul anterior şi valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor acestor locuinţe.

În cazul în care, în cursul anului anterior, ANL nu a încheiat cel puţin două contracte de antrepriză cu antreprenorii, pentru stabilirea valorii de înlocuire, se utilizează ca an de calcul, ultimul an în care s-au încheiat cel puţin două contracte de antrepriză.

Valoarea de înlocuire pe metru pătrat astfel calculată este stabilită anual prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Pentru acoperirea cheltuielilor de evidenţă şi vânzare, unităţile prin care este efectuată vânzarea beneficiază de un comision de până la 1% din valoarea de vânzare calculată a locuinţei, comision care va fi inclus, împreună cu valoarea de vânzare a locuinţei, în preţul final de vânzare al acesteia.

ANL a construit până în primăvara acestui an 3.200 de locuinţe (case şi apartamente), în 59 de amplasamente în cadrul programului locuinţe finanţate prin credit ipotecar şi peste 31.000 de apartamente destinate tinerilor de sub 35 de ani.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement