Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Festivalul de Teatru ”Povești”. Recomandări Alba24 despre cum să dormi în sală, cum să faci poze pe ascuns și cum să o tai de la spectacol, dacă nu-ți place


Publicat

festival teatru povesti

teatruDacă tot începe Festivalul de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, și dacă directorul manifestării cultural-artistice, Ioana Bogățan, tot s-a plâns de publicul local că așa și pe dincolo, Alba24 vă propune un mic ghid de comportament la spectacole. Să fim și noi un public civilizat, să vorbească despre noi peste hotare domnul Marcel, doamna Maia și alți domni și doamne care joacă în spectacolele din festival. Să nu mai zică despre noi că suntem un public de festival și că în rest nu prea servim evenimente culturale… Așa că, pe durata festivalului, ați putea ține cont, alături de noi, de aceste mici recomandări, desprinse după 11 ani de festival de teatru la Alba Iulia:

 1. Mobilul. Pe durata reprezentațiilor, publicul este rugat să își închidă telefoanele mobile, pentru a se evita confuziile cu coloana sonoră a spectacolelor. Bine, am zis așa, dar nu e obligatoriu. Doar necunoscătorii o fac. Dumneavoastră le puteți pune pe vibrație. În acest fel, puteți răspunde, aplecați printre scaune și vă puteți lăuda aproximativ în șoaptă în fața interlocutorilor că sunteți la teatru și nu puteți vorbi. În același timp, nici nu ratați momentul în care cei de pe scaunele apropiate vă apreciază cu priviri invidioase ultimul model de telefon apărut pe piață, pe care vi-l permiteți ”la liber”, nu la ofertă, ca fraierii, cu abonament pe doi ani.
 2. Critica. Pe durata reprezentațiilor, nu vă dați cu părerea despre spectacole. De exemplu: ”Bă, ui că nu și-au învățat ăștia rolul!” Există situații, cum ar fi spectacolele lectură, unde actorii au voie să citească textul. Este chiar recomandat să-l citească. Adică ei citesc cu voce tare (intonație, tot tacâmul) iar publicul ascultă… Bine, asta ar fi o explicație oficială. Adevărul e că sunt și actori care au intrat pe pile la Teatru (și tot așa au terminat) și care nu sunt capabili să țină minte… ați prins ideea. Pentru ei s-a inventat termenul de spectacol lectură.
 3. Aplauzele. Să zicem că vă aflați în situația (imposibilă, puțin probabilă) în care nu vă place spectacolul. În aceste condiții, ca să nu vă plictisiți, încercați acest mic joc: fiți pe față la pasajele muzicale și începeți să aplaudați pe ritm. Încercați pe cât posibil să îi faceți și pe ceilalți să vă urmeze, legănându-vă ușor spre vecinii din lateral și uitându-vă insistent la ei. Până la urmă vor ceda. Aplauzele pe ritmul muzicii din spectacol reprezintă ceva atât de rar încât actorii vor povesti multă vreme prin țară experiența unică pe care le-ați oferit-o.
 4. Dormitul. Asta este o problemă doar în cazul în care aveți obiceiul să sforăiți. Într-un moment de maximă tragedie, când actorul dă tot ce l-a învățat Stanislavski, ar fi neplăcut să fiți auziți șuierând sau grohăind (depinde dacă sunteți bas sau bariton) de directoarea festivalului. Aici vorbesc din experiență. Dacă însă nu aveți o problemă cu sforăitul, trebuie totuși să fiți atent unde puneți capul. N-ați vrea să ieșiți de la spectacol cu cifra locului din față imprimată în negativ pe frunte.
 5. Revelația. Există spectacole pe parcursul cărora vă va chinui întrebarea legată de unde l-ați mai văzut pe unul sau pe altul dintre actori. Îl știți din vedere, apare la televizor dar nu mai știți pe ce canal și la ce emisiune. Sau poate în filme… În formele extreme, această problemă vă abate cu totul atenția de la subiect și de la jocul actorilor. Mai bine întrebați de la început în jur, poate știe cineva. Apoi, mândru, îi puteți explica și copilului: ”uite-l tati pe Marcel Iureș”.
 6. Copiii. Dacă n-aveți cu cine lăsa copiii și decideți să îi aduceți cu dumneavoastră la spectacolele pentru adulți, trebuie neapărat să le explicați fiecare fază, cu voce tare dar în același timp prefăcut șoptită, ca să vadă cei din jur că dumneavoastră ați înțeles. ”Ai văzut ce i-a tras una? Ăla e tipul de la început care s-a prefăcut nebun să-l răzbune pe tacsu… Pe dracu! N-ai înțeles nimic! Ăla era prietenul lui! De ce nu te-oi fi dus tu cu maică-ta la flamenco, nu pot să înțeleg! Asta-i întrebarea!”
 7. Plecatul. Când vă alegeți locurile, încercați să vă poziționați cât mai aproape de ieșire sau de capetele rândului, partea dinspre culoar. Nu se știe niciodată dacă vă place sau nu spectacolul. În caz că nu e pe gustul dumneavoastră, e bine să puteți pleca fără să fiți nevoit să deranjați un rând întreg care se preface că lui îi place. Dacă n-ați prins loc bun de plecat, se poate pleca și de pe un loc mai central. Ridicați-vă și ușor cocoșat, ca și când din poziția aia nu deranjați pe nimeni, călcați peste oricine vă stă în cale până la culoar, cerându-vă zgomotos scuze. Când mai aveți câteva scaune, uitați-vă fix în întunericul sălii și spuneți unui cunoscut imaginar: ”N-am ce face, chiar îmi pare rău că plec dar trebuie să-l iau pe Kevin de la flamenco, s-a dus cu maică-sa”.
 8. Filmatul. Și pozatul. După cum unele fructe erau mai bune pentru că erau interzise, cum ar fi bananele care erau mai bune pe vremea lui Ceaușescu, chiar și verzi, așa și la teatru: există tabuuri, chestii pe care n-ai voie să le faci, de aia trebuie neapărat să le încerci. Una ar fi filmatul și alta pozatul. În ciuda avertismentelor, faceți cât mai multe filme și fotografii, neapărat cu blitz, să vedeți bine cefele celor din față. Apoi postați imediat pe facebook și tăguiți-vă cu actorul preferat cât este încă în spectacol și nu are cum să riposteze: ”feeling entertained at Teatru”.
 9. Sfârșitul. Aici trebuie să fiți pe fază pentru că aveți o singură șansă. Dacă simțiți că spectacolul se apropie de final, și unul dintre actori face o pauză mai lungă de 2 secunde, se poate ca spectacolul să se fi terminat. Fiți cel care aplaudă primul și arătați-le celorlalți că sunteți un avansat, un cunoscător. Dacă nu s-a terminat și ați aplaudat degeaba, nu vă lăsați. Dași din cap aprobator, mimând că de fapt ați aplaudat un înțeles ascuns pe care tocmai l-ați prins și nu sfârșitul. Rostiți ca pentru dumneavoastră: ”Tare! Sunt tari ăștia, domle!”
 10. Serios. Să mergem la teatru și aplaudăm cât ne place și doar dacă ne place. Până la urmă, noi, publicul, suntem al doisprezecelea actor, nu?


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: Aproape 3000 de persoane s-au vaccinat, luni. Număr record al imunizărilor într-o singură zi, în județ

Publicat

Aproape 3000 de persoane din județ s-au vaccinat, luni.

Potrivit DSP Alba, este număr zilnic record de imunizări în județ.

În total, luni s-au vaccinat 2.850 de persoane, dintre care 1.558 cu doza 1 (+598 Johns0n & Johnson), 195 cu doza 2 și 499 cu doza 3.

Comparativ, în weekend, numărul de vaccinări a fost:

 • duminică: 1.604 persoane, din care 1160 cu doza 1 (+398 Johnson& Johnson /doză unică), 87 cu doza 2, 357 cu doza 3
 • sâmbătă: 2.379 de persoane, din care 1.376 cu doza 1 (+524 Johnson& Johnson /doză unică), 117 cu doza 2 și 362 cu doza 3
 • vineri: 2.392 de persoane, din care 1.039 cu doza 1 (+612 Johnson& Johnson /doză unică), 172 cu doza 2 și 569 cu doza 3.

Și în Alba, la fel ca în țară, a crescut numărul solicitărilor pentru vaccinare.

Centre de vaccinare în Alba:

Alba Iulia

Centrul de vaccinare de la Sala de Sport a Universității ”1 Decembrie 1918” (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0769769790

Centrul de vaccinare de la Liceul ”Alexandru Domșa” (Pfizer, Astra Zeneca și Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0768572925

Sebeș – Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș (Pfizer, Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0712010360

Blaj – Centrul Cultural ”Iacob Mureșianu” (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0712010365

Aiud – Sala de sport (Pfizer, Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0777910194

Câmpeni – Sala de sport a Liceului Tehnologic Silvic Câmpeni (Pfizer, Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0712010371

Cugir – Centrul Cultural Cugir (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0777910195

Teiuș – Sala de sport (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0761112349

Ocna Mureș – Sala de sport a Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” (Pfizer) – program 8.00 – 15.00; telefon programări: 0790238425

Zlatna – Cantina Liceului ”Corneliu Medrea” (Pfizer) – program 14.00 – 20.00, telefon programări: 0786809506

Ighiu – Centrul de zi pentru persoane vârstnice Ighiu (Moderna) – telefon programări: 0712010205

La toate centrele din județ vaccinarea se poate face fie pe bază de programare prin platforma națională vaccinare-covid.gov.ro, fie prin prezentare directă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Amenzi pentru angajații din școli care pretind bani elevilor. Proiect adoptat la Senat

Publicat

Personalul din unităţile de învăţământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, dacă pretinde elevilor, în mod direct sau indirect, sume sau alte foloase patrimoniale, potrivit unui proiect iniţiat de parlamentari USR şi AUR, adoptat tacit, luni, de Senat.

Potrivit iniţiatorului, „în unităţile de învăţământ de stat şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sau chiar în afara acestor spaţii, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpuşilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare şi de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora”.

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei, iar constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se fac de către ofiţerii sau agentul de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu competenţe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinţilor sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, mai prevede proiectul de act normativ.

„Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donaţia sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învăţământ şi numai dacă iau naştere din iniţiativa celui care oferă.

Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziţii legale activităţile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activităţi extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activităţi care nu privesc în mod direct actul de educaţie”, conform iniţiatorului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 va fi dezbătută şi votată în Camera Deputaţilor, for legislativ în acest caz.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE FOTO-VIDEO: Incendiu la Ohaba. O casă a fost distrusă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Publicat

Pompierii din Blaj au fost chemați să intervină, luni seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în localitatea Ohaba.

Din primele date, a fost cuprinsă de flăcări o casă de locuit.

Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă generalizat în interiorul și la acoperișul casei.

Intervin pompierii cu două autospeciale de stingere și un echipjaj SMURD B2.

UPDATE, ora 22.37: Incendiul a fost stins. Potrivit ISU Alba, cauza probabilă a fost stabilită ca fiind un coș de fum neizolat corespunzător față de materiale combustibile, de la o sobă fără acumulare de căldură.

sursa imagini: ISU Alba și cititor Alba24

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Avertizare: Escrocherie online cu imaginea Băncii Transilvania. Infractorii cer prin email actualizarea datelor personale

Publicat

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Banca Transilvania atrag atenția utilizatorilor cu privire la existența unei campanii de propagare a atacurilor de tip phishing, care se folosește de identitatea vizuală a băncii pentru a convinge utilizatorii să-ți ofere datele.

Inițiatorii campaniei frauduloase copiază elemente de brand corespondente Băncii Transilvania, pentru a crea site-uri-capcană, care vor arăta similar cu cele oficiale.

Persoanele vizate de aceste mesaje sunt convinse să-și introducă date sensibile pe aceste site-uri, prin folosirea unor tactici de inginerie socială, inclusiv mesaje alarmiste prin care cer potențialelor victime actualizarea datelor sau validarea acestora, sub presiunea aplicării unor potențiale sancțiuni.

Atacatorii trimit astfel de mesaje aleatoriu, fără o țintă specifică și fără să aibă acces la o bază de date cu clienți Banca Transilvania.

Pur și simplu, tentativele de phishing sunt transmise către email-uri din România, în speranța că, printre ele, sunt și adrese ale unor clienți Banca Transilvania.

Recomandări din partea bîncii

Banca nu va face astfel de solicitări pe mail și recomandăm să contactați telefonic serviciul clienți (0264 594 337) atunci când aveți suspiciuni.

Alternativ, poți apela numărul de urgență al callcentre-ului DNSC (1911), dedicat raportării incidentelor de securitate cibernetică, sau ne poți scrie la alerts@dnsc.ro

Verificați mereu adresa reală a expeditorului – chiar dacă aparent este un mail trimis de banca, când dați click pe detalii va afișa o adresă diferită decât cea aparentă, sau cea folosită în mod uzual de banca dumneavoastră

Asigurați-vă că sunteți pe site-ul oficial al băncii căreia urmează să îi transmiteți datele personale și că cererea este una legitimă

Cu alte cuvinte, trebuie să fii cât se poate de precaut în a deschide emailurile ce pare să vină de la bănci, iar dacă ai vreun dubiu, ar fi bine să suni la bancă pentru a te asigura dacă ai sau nu vreo problemă în relația cu instituția bancară.

Sursă: CERT.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate