Administrație
Fonduri nerambursabile pentru tinerii din Ţara Secaşelor, care vor să dezvolte zona, pe bază de proiecte
Primarul Comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă că planul de dezvoltare locală al Ţării Secaşelor începe să se concretizeze, în acest sens fiind alocate fonduri europene în valoare totală de 3.774. 860 euro, din care 2.855.958 fiind nerambursabili, iar restul contribuţie privată.
Grupul de Acţiune Locală (G.A.L.) din Ţara Secaşelor s-a constituit recent, căpătând personalitate juridică în cadrul Asociaţiei Ţara Secaşelor Alba – Sibiu. Este vorba despre o structură formată în baza Ordonanţei Guvernului 26/2000, având ca scop principal creşterea calităţii vieţii în zonele rurale pe care le reprezintă (microregiune), prin atragerea fondurilor europene.
Dezvoltarea locală se va realiza prin abordarea partenerială public-privat. Un număr de 22 localităţi din Alba şi Sibiu (21 comune şi un oraş) şi 62 de ONG-uri şi societăţi private fac parte din asociaţie.
Ţara Secaşelor este ţinutul de podiş din partea centrală a ţării, situat între oraşele Alba Iulia, Sebeş la vest, Sibiu la est şi Blaj în nord. Suprafaţa totală a regiunii este de 1.265 km pătraţi, iar populaţia este de 50.574 locuitori.
Planul de Dezvoltare al Ţării Secaşelor a obţinut locul 2 la nivel de ţară şi locul I în Regiunea Centru. Astfel, valoarea fondurilor obţinute prin P.N.D.R. este de 3.774. 860 euro, din care 2.855.958 fiind nerambursabili, iar 888.908 euro sunt contribuţie privată.
Conform primarului comunei Ciugud, Gheorghe Damian, tinerii din localităţile care aparţin de G.A.L.-ul Ţara Secaşelor vor putea accesa fonduri nerambursabile pentru:
Măsura 111 – Formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe. Iniţiative de formare şi informare ce au ca scop diseminarea informaţiilor cu privire la agricultură şi produse ecologice, procesarea produselor agricole, modalităţi noi de valorificare a resurselor umane, metode de marketing. Fondurile disponibile pe această măsură sunt de 57.000 euro.
Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole. Achiziţionarea de utilaje şi echipamente, adaptarea construcţiilor agricole pentru standardele comunitare, construcţii agricole noi sau modernizarea celor vechi, inclusiv dotarea cu echipamente de producţie a energiei din surse regenerabile. Fonduri disponibile de 310.000 euro
Măsura 123 – Creşterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere. Fonduri disponibile de 800.000 euro.
Măsura 143 – Furnizarea de servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori. Fonduri disponibile de 102.000 euro.
Măsura 312 – Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi. Fonduri disponibile de 600.000 euro.
Măsura 313 – Încurajarea activităţilor turistice. Fonduri de 350.000 euro.
Măsura 322 – Renovarea şi dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale. Fonduri disponibile de 895.000 euro.
Măsura 431 – Implementarea proiectelor de cooperare. Fonduri disponibile de 60.000 euro.
Ultima măsură reprezintă strict funcţionarea G.A.L., cuprinzând cheltuieli de administrare şi management.
Primarul Gheorghe Damian a precizat că vor fi desemnate mai multe persoane care vor bate din poartă în poartă şi vor identifica persoanele care doresc să-şi dezvolte o afacere şi să dezvolte în acelaşi timp şi comunitatea în care trăiesc. Reprezentanţii G.A.L. îi vor consilia şi îi vor ajuta pe aceştia să realizeze proiecte pentru obţinerea de fonduri nerambursabile.
Administraţiile locale care fac parte din G.A.L.-ul Ţara Secaşelor sunt: Ciugud, Sântimbru, Crăciunelul de Jos, Valea Lungă, Mihalţ, Ohaba, Cenade, Roşia de Secaş, Berghin, Şpring, Doştat, Daia Română, Câlnic, Gârbova, Bucerdea Grânoasă, Cergău – toate din judeţul Alba şi Ocna Sibiului, Păuca, Loamneş, Ludoş, Apoldu de jos, Şura Mică – toate din judeţul Sibiu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News