Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fostă absolventă a Colegiului Militar din Alba Iulia, după 2 misiuni în Afganistan: Apreciez ceea ce avem noi în România: PACE

Publicat

Căpitanul Diana Chirilă are 29 de ani şi este ofiţer de stat major în Biroul operaţii şi instrucţie din Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt.

Primii paşi în cariera militară au fost făcuţi la 14 ani, când a fost admisă la Colegiul Național Militar Mihai Viteazul. După finalizarea studiilor liceale, a urmat cursurile Academiei Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu (AFT).

Proaspăt absolventă şi cu gradul de sublocotenent infanterist pe umăr, a luat în gestiune şi prima funcţie din carieră, aceea de comandant pluton la Batalionul 634 Infanterie Mareşal Józef Pilsudski, scrie publiația militară presamil.ro.

Dimineaţa unei zile de 1 decembrie, în care urmărea la televizor parada de Ziua Naţională a României, a constituit momentul în care seminţele gândului milităriei au fost puse la încolţit în mintea copilului crescut la ţară, căruia păscutul vitelor şi plivitul buruienilor din porumb îi facilitaseră primul contact cu mirajul câmpului de instrucţie.

Dimineaţa mergea la şcoală, după care urmau muncile câmpului, iar seara, temele. Viaţa la ţară a călit-o, nu a avut niciodată pretenţia să meargă la meditaţii.

Pregătirea fizică pentru liceul militar o făcea alergând, seara, pe uliţele lăturalnice ale satului, să nu o vadă lumea şi să se uite la ea ca la urs, întrebându-se ce are săracul copil de fuge, oare l-or fi izgonit ai lui de acasă?

”Eram acasă cu mama, iar defilarea militarilor a reprezentat primul contact vizual cu disciplina şi ritmul trepidant al mediului cazon. Peste puţin timp, am mers, împreună cu ea, la Centrul Militar Zonal pentru a afla mai multe informaţii despre admiterea în liceele militare.

Citește și: Povestea militarului din Alba Iulia, care și-a dat viața în Afganistan. Vasile Claudiu Popa, eroul pe care orașul nu l-a uitat

Acum, cu mijloacele moderne de transmitere a informaţiilor, copiii au ocazia să afle, în timp real, tot ceea ce îi interesează, dar în urmă cu 15 ani, într-un sat din judeţul Neamţ, cu greu aveai acces la informaţia care să te ajute în alegerea unei traiectorii diferite în viaţă”, spune Diana Chirilă.

Adaptarea la ritmul riguros al vieţii de colegiu militar a fost destul de dificilă, însă acomodarea a fost înlesnită de faptul că profesorii aveau capacitatea de a scoate maximum din elevi, tot ceea ce până atunci aceștia nu descoperiseră în propriile suflete.

Apreciere pentru efortul părinților

Chiar dacă începutul a fost mai dificil, nu i-a trecut nicio clipă prin cap să renunţe.

”Faptul că am fost admisă la un liceu militar a fost un vis devenit realitate. În 2007, părinţii nu aveau maşină, iar drumul din satul meu natal până la Alba Iulia îl parcurgeam cu autobuzul sau cu maşini de ocazie.

Cum m-aş fi întors la părinţii mei să le spun că nu am putut să fac faţă, după ce ei, cu greu, mi-au asigurat cele necesare?”, se întreabă ea.

Trecerea către AFT a fost ceva firesc. Dacă, în liceu, a schimbat Moldova cu Ardealul, drumul către academie a fost mult mai uşor de parcurs, nefiind nevoie decât de o lină coborâre către Sibiu.

Îşi aminteşte că, în colegiu, dulcele grai moldovenesc i-a dat serioase bătăi de cap în încercarea  de a scăpa de accent.

”Aproape toţi colegii mei erau din Ardeal, majoritatea moldovenilor mergând la colegiul de la Câmpulung Moldovenesc. Am căpătat o ciudată dualitate în exprimare: când vorbeam acasă, foloseam graiul moldovenesc, iar, cu colegii mei, treceam pe ardeleneşte.

Mi se mai întâmpla, uneori, să confund situaţiile şi să folosesc accentul exact invers”, aminteşte Chirilă.

A ales AFT, după ce pe parcursul clasei a XI-a a mers, cu şcoala, în vizite de studiu la toate academiile. A ales infanteria pentru că este domeniul unde pregătirea fizică este arma personală cel mai de temut cu care te poţi impune în mediul militar.

Misiuni în Afganistan – ce a învățat

Prima misiune în Afganistan a avut-o în 2017, tot pe funcţia de comandant de pluton. La întoarcerea din teatru, a fost numită comandant de companie la Batalionul 634 Infanterie Mareşal Józef Pilsudski.

Grijile mamei au fost cele care au frământat-o cel mai mult acolo, departe de casă:

”I-am explicat mamei că sunt nişte paşi fireşti, că trebuie să plec pentru că îmi place ceea ce fac şi că va trebui să aibă încredere în mine, cum a avut la 14 ani, când a mers, de mână cu mine, la admiterea la liceul militar.

Imaginea copiilor Afganistanului încă o urmăreşte, proiecţii mentale ale unei lumi pe care puţini dintre noi şi-o pot imagina.

Noi, aici, primim bani de la părinţi pentru a face meditaţii, dar refuzăm, în timp ce copiii de acolo îşi doresc doar un simplu dascăl şi nu au parte de el.

Dacă noi, aici, schimbăm adidaşii în funcţie de brand, copiii de acolo abia trag de încălţări, astfel încât să nu meargă tot timpul desculţi.

Dacă nouă, aici, nu ne mai place o marcă de ciocolată pentru că, între timp, a apărut alta, copiii de acolo ar da orice şi pentru o gură de apă. Privirea copiilor afgani chiar este copleşitoare, te face să rememorezi acele momente care îţi vor trece toată viaţa prin faţa ochilor”.

A doua misiune în Afganistan, în 2021, i-a adus şi mai multă responsabilitate, fiind învestită cu funcţia de comandant de companie:

”Toate acestea mi-au demonstrat că sunt o fire energică şi că nu prea îmi place să stau în birou.

Este mult mai dinamic şi mult mai interesant ce se întâmplă pe câmpul de instrucţie, dar, cum orice lucru frumos în viaţă are şi un sfârşit, a trebuit să gândesc pragmatic şi am trecut la S3, după ce am urmat câteva cursuri de specializare.

Este o evoluţie pe care o consider firească, dar gândul meu rămâne tot la adrenalina câmpului de instrucţie”.

Experienţa acumulată în cele două misiuni afgane i-a oferit maturitatea şi cunoștințele necesare pentru îndeplinirea sarcinilor actuale.

”Uitându-mă în urmă, în Afganistan executam misiuni de luptă, iar în ţară avem parte doar de exerciţii. Acolo, unde pericolul era la tot pasul, am putut simţi cum viaţa celor pe care îi conduceam era oarecum în mâinile mele.

Aveam şi subordonaţi de vârstă cu tatăl meu, care aveau copii de vârstă cu mine, care îi aşteptau acasă. Dacă ceva mergea rău, ce le-aş fi putut spune eu acelor copii?

Acest sentiment de responsabilitate m-a schimbat atât din punct de vedere uman, cât şi militar, făcându-mă să apreciez cu adevărat ceea ce noi avem aici, în România: pace”.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Sursă: presamil.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

ACTUALITATE

Care va fi culoarea anului 2023: Viva Magenta – exuberantă care promovează optimismul și bucuria

Publicat

Institutul Pantone a anunțat culoarea anului 2023. Este vorba despre Viva Magenta, o culoare descrisă ca un „roșu animat, care pulsează cu mișcare”, „o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria”.

Într-un moment cultural marcat de nenumărate provocări, culoarea anului 2023 de la Pantone este o nuanță îndrăzneață de roșu care vorbește despre puterea și vitalitatea necesare pentru a crea un viitor mai pozitiv.

Pantone 18-1750 Viva Magenta, o nuanță vibrantă și nuanțată de roșu purpuriu, este un exemplu de echilibru: bazându-se atât pe tonuri calde, cât și reci, originile culorii sunt ancorate în natură, cu o nuanță electrizantă care poate fi găsită atât în sfera fizică, cât și în cea virtuală.

Aflat în cel de-al 23-lea an în care selectează o culoare anuală, Institutul Pantone a luat în considerare avalanșa de provocări cu care oamenii s-au confruntat în ultimii ani, cum ar fi pandemia COVID-19, și modul în care acestea au modelat perspectiva, valorile și atitudinile în găsirea unei culori pentru 2023.

Viva Magenta – culoarea anului 2023. Ce semnifică

„Am ales această culoare pentru că am simțit că este o nuanță neconvențională pentru o perioadă neconvențională, ceva care ne-ar putea prezenta o nouă viziune”, a declarat Leatrice Eiseman, director executiv al institutului, pentru TIME.

Viva Magenta, notează Esieman, comunică putere – dar într-un mod asertiv, nu agresiv. „Este o culoare care vibrează cu adevărat cu vervă și vigoare, care demonstrează un nou semnal de putere, ceea ce este ceva de care avem cu toții nevoie pentru un viitor mai optimist.”

Eiseman, care a descris Viva Magenta ca fiind un „roșu animat, care pulsează cu mișcare”, indică natura ca fiind una dintre principalele surse de inspirație pentru selecția de culori din acest an, și anume coloranții din coșenila roșie, care au fost folosiți încă din secolul al II-lea î.Hr. pentru a imprima nuanțe roșii bogate pe țesături și hârtie.

O nuanță precum Viva Magenta este șansa revizitalizării și reconectării cu istoria, imaginând în același timp un viitor mai luminos.

„Sperăm că simbolismul din această culoare va crea o lume dinamică ce încurajează experimentarea”, spune Eiseman.

În timp ce culoarea are legături profunde atât cu trecutul, institutul dorește să fie clar că este, de asemenea, o culoare care se potrivește incontestabil pentru prezent, o nuanță care încurajează toți oamenii să trăiască viața cu îndrăzneală în momentul prezent.

„Numele culorii în sine vă spune că aceasta este o culoare cu care să sărbătoriți, o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria”, a declarat Eiseman.

„Este ceea ce noi numim o nuanță fără limite, o declarație cu adevărat remarcabilă. Este imposibil să intri într-o cameră dacă porți această culoare și să nu se îndrepte atenția spre tine. Este îndrăzneață. Este spirituală și incluzivă – îi primește pe toți și pe oricine cu același spirit rebel”.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO Autostrada Sibiu-Pitești: lotul 1 până la Boița, asfaltat complet. Pregătiri pentru deschiderea circulației

Publicat

Primul lot al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, porțiunea în lungime de 13,17 kilometri dintre Sibiu și Boița, este asfaltat pe întreaga suprafață. Se mai lucrează la șanțurile și rigolele de pe marginea carosabilului.

Acest segment de autostradă ar urma să fie deschis circulației rutiere, la mijlocul lunii decembrie.

Se lucrează și în zona giratoriilor de la Boița și Șelimbăr. Lucrările includ și marcajele rutiere sau montarea sistemelor fonoabsorbante.

Stadiul lucrărilor

Autorizația de construire pe lotul 1 al Autostrăzii Sibiu – Pitești, între Sibiu și Boița, a fost emisă în luna martie 2020. Proiectul tehnic de execuție a fost avizat în cadrul CTE-CNAIR în data de 1 aprilie 2020.

Lucrările pe porțiunea de 13,17 kilometri erau la un stadiu fizic de 93%, în noiembrie 2022. Data pentru finalizarea lucrărilor, în contract, este 30 aprilie 2023.

Valoarea proiectului este de 612,65 milioane de lei, fără TVA, constructorul fiind Porr Construct SRL.

Lucrări: 27 poduri și pasaje, 27 podețe, un viaduct 414,7 m lungime, un viaduct de 651,4 m lungime, două spații de servicii, un centru de întreținere și coordonare, două noduri rutiere.

Data pentru deschiderea circulației, confirmată de CNAIR

Directorul CNAIR, Cristian Pistol, a precizat într-o emisiune la TVR că acest tronson poate fi deschis circulației din 15 decembrie.

„Am avut nenumărate discuții cu antreprenorul lucrării; aceștia și-au asumat această dată de 15 decembrie, evident că și noi, cu personalul CNAIR am evaluat această posibilitate, premisele sunt optimiste, cred că pe data de 15 decembrie am putea să circulăm pe prima secțiune a Autostrăzii Sibiu-Pitești, prima trecere la profil de Autostradă a Carpaților.

Este primul pas, este o firmă serioasă care a arătat că se poate mobiliza foarte bine, în avans față de contract. Sper să lucreze la fel și pe secțiunea 4 (Curtea de Argeș-Tigveni /10 km) unde suntem în proiectare”, a spus Cristian Pistol.

Potrivit sursei citate, autostrada A1 Sibiu-Pitești (TransCarpați) ar urma să fie finalizată în 2028.

La Boița, Autostrada se conectează cu DN 7 Valea Oltului printr-un sens giratoriu cu un diametru de aproape 50 de metri, soluție de sistematizare rutieră care, cel mai probabil, va duce la formarea de cozi în zilele aglomerate, potrivit economedia.ro.

Autostrada A1 Sibiu – Piteşti (TransCarpați) – 122 km, 5 secțiuni

  • Secțiunea 1: Sibiu- Boița (13,17 km); contract de 613 milioane lei, semnat cu Porr Construct (Porr – companie Austria) în aprilie 2019 (12 luni proiectare, 36 luni execuție); începere lucrări martie 2020; termen finalizare contract aprilie 2023; 27 poduri și pasaje, 27 podețe, un viaduct 414,7 m lungime, un viaduct de 651,4 m lungime, două spații de servicii, un centru de întreținere și coordonare, două noduri rutiere
  • Secțiunea 2: Boița – Cornetu (31,33 km); (Valea Oltului, 7 tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m și 1590 m, 27 de viaducte, 22 de poduri și un ecoduct lung de peste 200 de metri/Lazaret); contract de 4,25 miliarde lei fără TVA (aprox 860 milioane euro) semnat în 7 februarie 2022, cu asocierea de firme Mapa Insaat VE Ticaret A.S. – Cengiz Insaat Sanayi VE Ticaret A.S Turcia (18 luni proiectare, 50 luni execuție)
  • Secțiunea 3: Cornetu – Tigveni (37,4 km); contract de 5,32 miliarde lei fără TVA semnat în mai 2022 cu Asocierea Webuild SpA (Astaldi Italia) – Trancrad SRL (12 luni proiectare, 45 luni execuție); 95 de poduri şi pasaje, un tunel de 1,7 km cu două galerii independente, nod rutier Cornetu, nod rutier Văleni, ecoduct în zona localităţii Călineşti
  • Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș (9,86 km); contract de 1,678 miliarde lei fără TVA semnat în noiembrie 2021 cu Porr Construct (16 luni proiectare, 44 luni execuție); în prezent în etapa de proiectare; 12 poduri, pasaje și/sau viaducte; tunel în lungime de 1.350 m
  • Secțiunea 5: Curtea de Argeș – Pitești (30,35 km) contract de 1,83 miliarde lei fără TVA, semnat în mai 2020 cu Astaldi SpA; începere lucrări septembrie 2021 (12 luni proiectare, 48 luni execuție); 13 poduri, 3 pasaje, un viaduct, 3 noduri rutiere (Curtea de Argeș, Mănicești, Bascov, 2 centre coordonare/întreținere Bascov și Curtea de Argeș)

video: Ioan Adrian Gica

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Scandal într-un local public din Cugir. Un bărbat de 40 de ani a fost reținut de polițiști

Publicat

Un bărbat de 40 de ani din Cugir a fost reținut în urma unui scandal petrecut într-un local public din oraș. Bărbatul ar fi distrus bunuri și ar fi amenințat altă persoană.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 30 noiembrie, Polițiștii din Cugir au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 40 de ani, din Cugir, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, distrugere și amenințare.

În timp ce se afla într-un local public din Cugir, ar fi provocat scandal, ar fi distrus bunuri din interiorul localului și ar fi amenințat, cu acte de violență, un bărbat.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care a dispus, față de acesta, măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Număr record de vizitatori la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, de 1 Decembrie

Publicat

De Ziua Națională a României, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a fost vizitat de 7300 de persoane, un număr record pentru ziua de 1 decembrie, atins doar în anul 2018, anul Centenarului Marii Uniri, au anunțat reprezentanții instituției.

”Această prezență numeroasă s-a datorat programului divers oferit cu această ocazie de muzeul albaiulian, care a cuprins, pe lângă numeroase expoziții temporare, și momente de reenactment istoric oferite de personajele istorice și de Garda Națională de la Alba Iulia”, au transmis sursele citate.

Aproximativ 16.000 de persoane au participat, în total, la manifestările organizate la Alba Iulia, de Ziua Națională.

Vezi și VIDEO: Cum arată Cetatea din Alba Iulia, în dimineața de după serbările de 1 Decembrie

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax