Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fostă absolventă a Colegiului Militar din Alba Iulia, după 2 misiuni în Afganistan: Apreciez ceea ce avem noi în România: PACE


Publicat

Căpitanul Diana Chirilă are 29 de ani şi este ofiţer de stat major în Biroul operaţii şi instrucţie din Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt.

Primii paşi în cariera militară au fost făcuţi la 14 ani, când a fost admisă la Colegiul Național Militar Mihai Viteazul. După finalizarea studiilor liceale, a urmat cursurile Academiei Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu (AFT).

Proaspăt absolventă şi cu gradul de sublocotenent infanterist pe umăr, a luat în gestiune şi prima funcţie din carieră, aceea de comandant pluton la Batalionul 634 Infanterie Mareşal Józef Pilsudski, scrie publiația militară presamil.ro.

Dimineaţa unei zile de 1 decembrie, în care urmărea la televizor parada de Ziua Naţională a României, a constituit momentul în care seminţele gândului milităriei au fost puse la încolţit în mintea copilului crescut la ţară, căruia păscutul vitelor şi plivitul buruienilor din porumb îi facilitaseră primul contact cu mirajul câmpului de instrucţie.

Dimineaţa mergea la şcoală, după care urmau muncile câmpului, iar seara, temele. Viaţa la ţară a călit-o, nu a avut niciodată pretenţia să meargă la meditaţii.

Pregătirea fizică pentru liceul militar o făcea alergând, seara, pe uliţele lăturalnice ale satului, să nu o vadă lumea şi să se uite la ea ca la urs, întrebându-se ce are săracul copil de fuge, oare l-or fi izgonit ai lui de acasă?

”Eram acasă cu mama, iar defilarea militarilor a reprezentat primul contact vizual cu disciplina şi ritmul trepidant al mediului cazon. Peste puţin timp, am mers, împreună cu ea, la Centrul Militar Zonal pentru a afla mai multe informaţii despre admiterea în liceele militare.

Citește și: Povestea militarului din Alba Iulia, care și-a dat viața în Afganistan. Vasile Claudiu Popa, eroul pe care orașul nu l-a uitat

Acum, cu mijloacele moderne de transmitere a informaţiilor, copiii au ocazia să afle, în timp real, tot ceea ce îi interesează, dar în urmă cu 15 ani, într-un sat din judeţul Neamţ, cu greu aveai acces la informaţia care să te ajute în alegerea unei traiectorii diferite în viaţă”, spune Diana Chirilă.

Adaptarea la ritmul riguros al vieţii de colegiu militar a fost destul de dificilă, însă acomodarea a fost înlesnită de faptul că profesorii aveau capacitatea de a scoate maximum din elevi, tot ceea ce până atunci aceștia nu descoperiseră în propriile suflete.

Apreciere pentru efortul părinților

Chiar dacă începutul a fost mai dificil, nu i-a trecut nicio clipă prin cap să renunţe.

”Faptul că am fost admisă la un liceu militar a fost un vis devenit realitate. În 2007, părinţii nu aveau maşină, iar drumul din satul meu natal până la Alba Iulia îl parcurgeam cu autobuzul sau cu maşini de ocazie.

Cum m-aş fi întors la părinţii mei să le spun că nu am putut să fac faţă, după ce ei, cu greu, mi-au asigurat cele necesare?”, se întreabă ea.

Trecerea către AFT a fost ceva firesc. Dacă, în liceu, a schimbat Moldova cu Ardealul, drumul către academie a fost mult mai uşor de parcurs, nefiind nevoie decât de o lină coborâre către Sibiu.

Îşi aminteşte că, în colegiu, dulcele grai moldovenesc i-a dat serioase bătăi de cap în încercarea  de a scăpa de accent.

”Aproape toţi colegii mei erau din Ardeal, majoritatea moldovenilor mergând la colegiul de la Câmpulung Moldovenesc. Am căpătat o ciudată dualitate în exprimare: când vorbeam acasă, foloseam graiul moldovenesc, iar, cu colegii mei, treceam pe ardeleneşte.

Mi se mai întâmpla, uneori, să confund situaţiile şi să folosesc accentul exact invers”, aminteşte Chirilă.

A ales AFT, după ce pe parcursul clasei a XI-a a mers, cu şcoala, în vizite de studiu la toate academiile. A ales infanteria pentru că este domeniul unde pregătirea fizică este arma personală cel mai de temut cu care te poţi impune în mediul militar.

Misiuni în Afganistan – ce a învățat

Prima misiune în Afganistan a avut-o în 2017, tot pe funcţia de comandant de pluton. La întoarcerea din teatru, a fost numită comandant de companie la Batalionul 634 Infanterie Mareşal Józef Pilsudski.

Grijile mamei au fost cele care au frământat-o cel mai mult acolo, departe de casă:

”I-am explicat mamei că sunt nişte paşi fireşti, că trebuie să plec pentru că îmi place ceea ce fac şi că va trebui să aibă încredere în mine, cum a avut la 14 ani, când a mers, de mână cu mine, la admiterea la liceul militar.

Imaginea copiilor Afganistanului încă o urmăreşte, proiecţii mentale ale unei lumi pe care puţini dintre noi şi-o pot imagina.

Noi, aici, primim bani de la părinţi pentru a face meditaţii, dar refuzăm, în timp ce copiii de acolo îşi doresc doar un simplu dascăl şi nu au parte de el.

Dacă noi, aici, schimbăm adidaşii în funcţie de brand, copiii de acolo abia trag de încălţări, astfel încât să nu meargă tot timpul desculţi.

Dacă nouă, aici, nu ne mai place o marcă de ciocolată pentru că, între timp, a apărut alta, copiii de acolo ar da orice şi pentru o gură de apă. Privirea copiilor afgani chiar este copleşitoare, te face să rememorezi acele momente care îţi vor trece toată viaţa prin faţa ochilor”.

A doua misiune în Afganistan, în 2021, i-a adus şi mai multă responsabilitate, fiind învestită cu funcţia de comandant de companie:

”Toate acestea mi-au demonstrat că sunt o fire energică şi că nu prea îmi place să stau în birou.

Este mult mai dinamic şi mult mai interesant ce se întâmplă pe câmpul de instrucţie, dar, cum orice lucru frumos în viaţă are şi un sfârşit, a trebuit să gândesc pragmatic şi am trecut la S3, după ce am urmat câteva cursuri de specializare.

Este o evoluţie pe care o consider firească, dar gândul meu rămâne tot la adrenalina câmpului de instrucţie”.

Experienţa acumulată în cele două misiuni afgane i-a oferit maturitatea şi cunoștințele necesare pentru îndeplinirea sarcinilor actuale.

”Uitându-mă în urmă, în Afganistan executam misiuni de luptă, iar în ţară avem parte doar de exerciţii. Acolo, unde pericolul era la tot pasul, am putut simţi cum viaţa celor pe care îi conduceam era oarecum în mâinile mele.

Aveam şi subordonaţi de vârstă cu tatăl meu, care aveau copii de vârstă cu mine, care îi aşteptau acasă. Dacă ceva mergea rău, ce le-aş fi putut spune eu acelor copii?

Acest sentiment de responsabilitate m-a schimbat atât din punct de vedere uman, cât şi militar, făcându-mă să apreciez cu adevărat ceea ce noi avem aici, în România: pace”.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Sursă: presamil.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Nicolae Stanciu, gol spectaculos din lovitură liberă pentru Slavia Praga. Cum a marcat albaiulianul

Publicat

Fotbalistul din Alba, Nicolae Stanciu, a marcat un gol spectaculos pentru Slavia Praga, în meciul contra celor de la Teplice. Mijlocașul român continuă să impresioneze în campionatul din Cehia cu o reușită de senzație.

Duelul a făcut parte din etapa cu numărul XVI a campionatului de fotbal din Cehia, iar Nicolae Stanciu a marcat un gol pentru gazde, Slavia Praga câștigând în final disputa contra celor de la Teplice cu scorul de 3 – 0.

Internaționalul român a marcat în minutul 15, cu o execuție spectaculoasă dintr-o lovitură liberă. Stanciu a fost integralist la Slavia.

În urma victoriei, Slavia a acumulat 41 de puncte, echipa aflându-se pe primul loc al ierarhiei.

sursa: digisport.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA, 29 noiembrie-5 decembrie: Condiții meteo de Ziua Națională. Prognoza în localități din județ, pe zile

Publicat

Vremea se răcește în următoarele zile în județul Alba. Cerul va fi mai mult noros, iar temperaturile maxime scad până la valori de 4-7 grade în zonele mai joase, luni și marți.

Miercuri, 1 Decembrie sunt anunțate maxime de 5 grade la Alba Iulia și -1 grad..0 grade la munte. Vremea va fi cu nori și soare.

Joi vremea se încălzește din nou și vor fi 10-11 grade la șes și 2-4 grade la munte.

În weekend temperaturile scad iar și sunt anunțate posibile ploi, lapoviță și ninsori.

Prognoza meteo pentru săptămâna 22 noiembrie – 5 decembrie în localități din județ

Luni, 29 noiembrie

Alba Iulia: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant noros, mai frig

Sebeș: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant noros, mai frig

Șugag: minime de -4 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; noros

Oaşa: minime de -8 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; predominant noros

Aiud: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant noros

Blaj: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant noros

Ocna Mureş: minime de -3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; predominant noros

Zlatna: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; predominant noros, mai frig

Abrud: minime de -4 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; predominant noros, mai frig

Câmpeni: minime de -4 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; predominant noros, mai frig

Arieşeni: minime de -5 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; predominant noros

Cugir: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant noros, mai frig

Marți, 30 noiembrie

Alba Iulia: minime de 1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; predominant noros

Sebeș: minime de 1 grad Celsius, maxime de 3 grade Celsius; predominant noros, mai frig

Șugag: minime de -5 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; predominant noros, mai frig

Oaşa: minime de -8 grade Celsius, maxime de -6 grade Celsius; noros, mai frig

Aiud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; parțial însorit, mai frig

Blaj: minime de 0 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; parțial însorit, mai frig

Ocna Mureş: minime de -2 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; predominant noros

Zlatna: minime de -2 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; predominant noros, mai frig

Abrud: minime de -4 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; noros, mai frig

Câmpeni: minime de -4 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; noros, mai frig

Arieşeni: minime de -5 grade Celsius, maxime de -3 grade Celsius; noros, mai frig

Cugir: minime de 1 grad Celsius, maxime de 3 grade Celsius; predominant noros, mai frig

Miercuri, 1 Decembrie

Alba Iulia: minime de -1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de -2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de -3 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de -3 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; nori și soare

Aiud: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de -2 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori și soare

Câmpeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 0 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de -2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; parțial însorit

Joi, 2 decembrie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant noros, mai cald

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; predominant noros, mai cald

Șugag: minime de -1 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant noros, mai cald

Oaşa: minime de 0 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nebulozitate variabilă

Aiud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant noros, mai cald

Blaj: minime de -1 grad Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant noros, mai cald

Ocna Mureş: minime de -1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nebulozitate variabilă

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Abrud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nebulozitate variabilă

Câmpeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nebulozitate variabilă

Arieşeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; nebulozitate variabilă

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; predominant noros, mai cald

Vineri, 3 decembrie

Alba Iulia: minime de -3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; noros

Sebeș: minime de -3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; noros

Șugag: minime de -1 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius: noros

Oaşa: minime de -4 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; perioade de ploaie

Aiud: minime de -3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; noros

Blaj: minime de -3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; noros

Ocna Mureş: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; noros

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; noros

Abrud: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; perioade de ploaie

Câmpeni: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; perioade de ploaie

Arieşeni: minime de -3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; perioade de ploaie

Cugir: minime de -3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; noros

Sâmbătă, 4 decembrie

Alba Iulia: minime de -5 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de -5 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de -4 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de -6 grade Celsius, maxime 1 grad Celsius; ploaie înghețată/burniță

Aiud: minime -5 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de -5 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de -5 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de -3 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de -3 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori și soare

Câmpeni: minime de -3 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de -5 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de -5 grade Celsius, maxime de 3 Celsius; nori și soare

Duminică, 5 decembrie

Alba Iulia: minime de -4 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; ploaie înghețată/burniță

Sebeș: minime de -4 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; noros

Șugag: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; șanse de ninsoare

Oaşa: minime de -4 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; ninsoare sporadică

Aiud: minime de -5 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; ploaie înghețată/burniță

Blaj: minime de -5 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; ploaie înghețată/burniță

Ocna Mureş: minime de -5 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; ploaie înghețată/burniță

Zlatna: minime de -1 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius; lapoviță sporadică

Abrud: minime de -2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; ninsoare sporadică

Câmpeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; ninsoare sporadică

Arieşeni: minime de -3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; șanse de ninsoare

Cugir: minime de -4 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; noros

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bazinul Olimpic din Alba Iulia, redeschis pentru activitățile de inițiere în înot și agrement în 6 decembrie

Publicat

Bazinul Olimpic Alba Iulia va fi redeschis pentru activitățile de inițiere înot și agrement în data de 6 decembrie, la ora 14:30.

Potrivit reprezentanților Primăriei, după încheierea turneului de polo aflat acum în desfășurare și după zilele destinate aniversării Zilei Naționale a României, bazinul va găzdui Turneul de polo pentru juniori băieți, zona nord, în perioada 2 – 5 decembrie 2021.

Reamintim faptul că bazinul este închis începând de miercuri, 24 noiembrie, pentru turul Campionatului Național de Polo pentru copii, zona nord.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Avertisment ANPC: Atenție la bijuteriile pe care le cumpărați. Cum arată bijuteriile din metale preţioase contrafăcute

Publicat

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, avertizează cumpărătorii să fie atenţi în această perioadă întrucât contrafacerile reprezintă un pericol real la achiziţionarea bijuteriilor din metale preţioase. 

„Un pericol real la achiziționarea bijuteriilor din metale prețioase îl reprezintă contrafacerile.

Contrafacerile în domeniul metalelor prețioase sunt multe și pot îmbrăca diverite forme precum:

Imitațiile: există mai multe metale și aliaje ce pot semăna vizual cu metalele prețioase.

Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare și un ochi mai experimentat decât al consumatorului obișnuit, dacă nu se realizează o analiză specifică.

La fel ca și în cazul metalelor prețioase, există o serie de contrafaceri întâlnite în domeniul pietrelor prețioase. Îmbrăcând forme chimice diverse, de la banale sticle și materiale reproduse sintetic, toate aceste imitații sunt periculoase întrucât sunt aproape imposibil de depistat fără o analiză riguroasă de laborator.

În sens larg, absolut orice piatră care nu este ce susține descrierea sa, reprezintă o imitație.

Umpluturile: uneori construcția sau model unei bijuterii prezintă cavități ce pot fi umplute în mod nepermis cu metal comun, cu metal prețios cu titlu inferior sau chiar cu alt metal prețios decât cel de la suprafață.

Aceste cavități sunt închise cu abilitate, umplutura nepermișă devenind practic „invizibilă” ochiului neavizat. Dacă un obiect din metal prețios, are și elemente din metal comun sau oțel, datorate design-ului, orice producator serios, specifică pe aceste elemente componente cuvântul „METAL” sau „STEEL”.

Acoperirile: există obiecte din metal comun acoperite cu un strat subțire de metal prețios. Aceste obiecte nu pot fi depistate decât după o analiză a obiectului de către specialiști.

Copii după mărci celebre: Bulgari, Chanel, Louis Vuitton, bijuterii umplute cu pilitură de metal comun sau bijuterii cu interior de metal comun și exterior de aur”, a explicat Paul Anghel, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate