Actualitate
Fotbal Club Unirea 2006 SA, oficial în faliment. Decizie definitivă la Tribunalul Alba, după ce nu au putut fi recuperate datorii de 8 milioane lei
Tribunalul Alba a decis intrarea în faliment a societăţii Fotbal Club Unirea 2006 SA, administrator al clubului FC Unirea Alba Iulia. Hotărârea a venit după ce nu au putut fi recuperate datoriile de peste 8 milioane de lei, societatea fiind în insolvenţă încă de acum doi ani.
Falimentul societăţii Fotbal Club Unirea 2006 SA poate încurca demersurile de revenire în fotbalul profesionist a celor de la FC Unirea, care, după ce s-a retras din campionat, a reuşit să se înscrie doar în Liga a V-a, din cauza lipsei fondurilor financiare. Probleme ar putea fi şi în activitatea centrului de copii şi juniori, unul dintre cele mai performante din ţară.
Foştii administratori al clubului şi unul dintre viceprimarii din Alba Iulia sunt judecaţi în prezent, într-un dosar instrumentat de DNA, pentru presupuse finanţări ilegale din bugetele Consiliului local şi Consiliului judeţean. Ca urmare, cele două autorităţi nu au mai finanţat clubul în ultimii ani.
Echipa de fotbal Unirea Alba lulia, a fost înfiinţată în anul 1924, prin fuziunea Clubului Sportiv Unirea Alba Iulia şi echipa liceului Mihai Viteazul din Alba lulia, jucând în campionatul regional sub denumirea Unirea Mihai Viteazul. În anul 1988, echipa a promovat în liga a II-a şi până în 2012 activat fără întrerupere în acest eşalon, cu excepţia perioadelor 2003-2005 şi 2009-2010, când echipa a jucat în liga I-a, cu precizarea că în campionatul 2003-2004, echipa s-a clasat pe un onorabil loc VI.
La Alba Iulia s-au format doi mari jucători ai fotbalului românesc: Cornel Ţălnar şi Ovidiu Maier. Tot la categoria performanţelor poate fi trecută eliminarea echipei Steaua Bucureşti în sferturile de finală a Cupei României, în 1991, când echipa era condusă în teren de jucătorul emblematic Neluţu Popa. În semifinale, echipa a cedat doar după o dublă memorabilă cu Universitatea Craiova (0-4 la Craiova şi 3-0 la Alba Iulia).
Actuala societate, SC FC Unirea 2006 SA, s-a înfiinţat în iulie 2005, preluând destinul echipei, într-o perioadă extrem de grea, deoarece gruparea care activa sub denumirea de
FC Unirea Apulum Alba lulia retrogradase în liga a II-a şi era tot în pragul desfiinţării. De atunci, susţinerea financiară a fost masivă din partea Consiliului Local Alba Iulia şi a Consiliului Judeţean Alba (aproximativ 2,8 milioane de euro) astfel că, în 2009, clubul a reuşit din nou să promoveze în Liga I.
Din păcate, din 2010, odată cu retrogradarea echipei în liga a II-a, finanţarea aproape că a încetat din partea organismelor locale sus amintite, iar echipa a fost nevoită să-şi formeze bugetul din vânzarea de jucători, din surse atrase de la acţionari şi de la sponsori.
În ceea ce priveşte Centrul de Copii şi Juniori, chiar dacă nu a beneficiat de investiţii majore în infrastructură şi logistică, produs un număr foarte mare de tineri jucători valoroşi care au fost selecţionaţi în loturile naţionale ale României şi care joacă în prezent la echipe de frunte din liga I şi a II-a sau din străinătate.
Printre aceştia se află Gicu Grozav (Petrolul Ploieşti), Nicuşor Stanciu (FC Vaslui), Călin Cristea (Pandurii Tg Jiu), Florin Nie (Concordia Chiajna), Alex Giurgiu (Gaz Metan Severin), Andrei Zăgrean (Poli Timişoara), Ciprian Selagea (FC Bihor), Himcinschi Fabian (FC Empoli), Dinu Moldovan (Real Zaragoza), Vlad Ignat (Real Valadollid).
Alţii joacă în prezent la echipa de seniori a clubului: Potopea, Oara, Mureşan, Schuller şi Stan.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News