Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO-VIDEO: 100 de ani de la înființarea Sistemului de Gospodărire a Apelor, sărbătoriți la Alba Iulia

YouTube video

Publicat

Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba a sărbătorit, miercuri, 100 de ani de la înfiinţarea primului Departament de Ape din România. Cu ocazia evenimentului, ce a avut loc în sala „Mihai Viteazul” a Prefecturii Județului Alba, a fost prezentat un scurt istoric al evoluţiei activităţii SGA Alba și s-au înmânat diplome şi medalii aniversare unor instituţii și persoane fizice – personalităţi din domeniul apelor, foşti angajaţi, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, administraţii publice, judeţene şi locale, alte instituţii partenere şi colaboratoare.

Dintre datele istorice, organizatorii Administrației bazinale de Apă Mureș au amintit faptul că în 1913 s-a înfiinţat Departamentul Apelor în cadrul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, pentru ca mai apoi, în anul 1956 să fie organizat Comitetul de Stat al Apelor (CSA). Era pentru prima oară când se crea în România un organ central care să coordoneze toate problemele legate de ape. Între anii 1974-1990, s-au elaborat programe naţionale de gospodărire a apelor, pe termen mediu şi lung şi s-au trasat schemele de amenajare a bazinelor hidrografice, pentru ca, un an mai târziu, în 1991, să se înființeze Regia Autonomă „Apele Române”.

Totodată, cu ocazia aniversării centenare, s-au menționat și principalele inundații ce au avut loc în zona centrală a tării noastre, în anii 1070, 1975, 1995 și 2005, precum și etapele cadrului instituțional cu privire la gospodărirea apelor în România. Țara noastră se numară printre primele țări care nu numai că au introdus administrarea apelor pe bazine hidrografice, dar a și realizat primele planuri de amenajare pe bazine, încă din 1959, ce au avut la baza studii aprofundate de specialitate.

În prezent, sistemul de Gospodărire a Apelor Alba administrează 2368 km de cursuri de apă și lucrări hidrotehnice ce se întind pe o lungime de peste 450 km, și a realizat 148 km de îndiguiri, regularizări de albie, apărări și consolidări de maluri. Printre lucrările de investiții, care au deja studii de fezabilitate elaborate, se numără și regularizarea pârâurilor Galda, Ciuruleasa, Abrud, Arieșul Mare, îndiguirea râului Mureș, în dreptul localității Balomir, consolidarea malului drept al râului Târnava, la Craciunelu de Jos, a malului stâng al râului Mureș, la Micoșlaca și regularizarea văii Raț, în comuna Lopadea Nouă. Totodată, regularizarea văii Hermăneasa, la Baia de Arieș, refacerea subtraversării digului, la malul drept al Mureșului, la Alba Iulia și consolidarea malului drept al Mureșului în zona Acmariu, comuna Blandiana, se află printre propunerile de lucrări noi.

Spre sfârșitul evenimentului, au fost înmânate diplome și medalii aniversare, principalilor colaboratori ai Sistemului de Gospodărire Alba, beneficiari și instituții partenere.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, parte din Administrația Bazinală de Apă Mureș, își propune ca și pe viitor să militeze pentru protecția și conservarea apei, ca resursă naturală, să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de mediu și sănătate ale comunității și să realizeze obiectivele dezvoltării durabile.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate