Connect with us
Advertisement

Aiud

FOTO: 20 de locuințe nZEB pentru tineri, la Aiud. Cum vor arăta apartamentele eficiente din punct de vedere energetic

Publicat

Primăria Aiud vrea să construiască 20 de apartamente pentru tineri, eficiente din punct de vedere energetic. Acestea ar urma să fie finanțate în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Locuințele vor respecta standardul nZEB (near-Zero Energy Building) plus și vor fi dotate cu sisteme inteligente pentru managementul rețelelor de climă, termoficare și iluminat. În acest fel, cheltuielile acestor locuințe vor fi mici – un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie. În același timp, aceste locuințe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, vor fi sustenabile și prietenoase cu mediul.

Consilierii locali din Aiud au aprobat în ședința din 28 iunie o hotărâre privind depunerea proiectului „Locuințe pentru tineri Municipiul Aiud”, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență.

Investiția se va realiza pe baza unui proiect tip elaborat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Sunt propuse 20 de locuințe (apartamente), astfel:

  • două unități de apartamente de 2 camere, cu înălțimea P + 2, total – 12 apartamente
  • două unități de apartamente de 2 camere, cu înălțimea P + 1, total – 8 apartamente

Pentru realizarea acestei investiții, municipiul Aiud dispune de un teren situat în intravilan în suprafață de 4.146 mp situat în localitatea Aiudul de Sus, strada Gheorghe Lazăr, nr. 20.

Potrivit proiectului, locuințele nou-construite vor respecta obiectivul privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale, ceea ce se va asigura prin certificate de performanță energetică.

Clădirile nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante.

Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp.

Vara poate fi folosit pentru răcirea locuinței, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi locuința pornind de la 10 grade.

Locuințele vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse.

Unitățile de locuit vor respecta cerințele nZEB plus (clădirile vor respecta obiectivul de a atinge o reducere a cererii de energie primară /PED/ cu cel puțin 20% față de cerința de construcție a clădirilor nZEB, în conformitate cu liniile directoare naționale.

Valoarea totală a proiectului este de 7.227.015,89 lei, cu TVA inclus, din care valoarea maximă eligibilă este de 5.733.635,96 de lei, cu TVA inclus.

Autoritatea publică locală va pune la dispoziția utilizatorilor interesați locuințele în mod deschis, transparent și nediscriminatoriu, gratuit sau la un cost minimal, care va acoperi doar o fracție din costurile de întreținere (maxim 40%) pentru a asigura funcționarea lor. Beneficiarii vor asigura costurile de întreținere a clădirilor/locuințelor.

Implementarea investiției va fi finalizată până la 30 iunie 2026 derulandu-se pe o perioada de 36 de luni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement