ACTUALITATE
FOTO: A început Festivalul Internațional ”Lucian Blaga”, a 43-a ediție, la Sebeș și Lancrăm. Programul evenimentului
Vineri, 12 mai, în Lancrăm s-a scris o importantă filă din povestea celei de-a XLIII-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș.
A avut loc deschiderea oficială și au fost marcate pelerinajele simbolice la statuia și la mormântul scriitorului, aflate în satul natal, precum și omagiul artistic oferit la casa memorială, locul atât de drag omului și creatorului Lucian Blaga.
La evenimente a fost prezent primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, numeroși cercetători din întreaga țară preocupați de opera blagiană, reprezentanți ai instituțiilor culturale, universităților, editurilor, instituțiilor de învățământ, elevi și tineri, un numeros public.
Fondat în anul 1981, la Sebeș, Festivalul „Lucian Blaga” înscrie vechiul burg pe harta celor mai longevive și mai importante evenimente culturale ale României.
Încă de la debut, festivalul a promovat poezia, ca element creativ şi de spectacol, atrăgând lumea artistică, dar și pe cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, precum și oameni de cultură interesați de valorificarea filonului pe care Lucian Blaga l-a creat prin vasta sa creație care cuprinde poezie, proză, filosofie și dramaturgie, la care se adaugă și traducerile.
În anul 2023, tema festivalului este „Lucian Blaga – reîntoarcerea la obârșii”. În jurul acestei generoase idei sunt organizate manifestările întregii ediții.
Aceasta cuprinde conferințe științifice, lansări de carte, recitaluri și concursuri de poezie, festivități de premiere, concerte de muzică arhaică, de muzică clasică, întâlniri culturale dedicate copiilor și tinerilor, importante pentru organizatori.
Peste 120 de liceeni din Sebeș sunt voluntari ai festivalului și se implică activ în buna sa desfășurare și participă la momentele cultural-educative care le sunt dedicate.
Parteneriat cu edituri: lansări de carte
Și la ediția din acesta an, a XLIII-a, a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș-Lancrăm parteneriatul cu două edituri de prestigiu – „Ardealul” din Târgu Mureș și „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca – a continuat și se dovedește a fi extrem de fructuos.
Colaborarea cu Editura „Ardealul” din Târgu Mureș s-a materializat prin apariția numerelor din acest an a periodicelor festivalului, Caietele Blaga 2023 și Pașii Profetului 2023. Acestora li se adaugă două ediții anastatice de excepție, după originale tipărite pentru prima dată în urmă cu 100 de ani: Mihai Eminescu, Poezii lirice, cu o introducere de Lucian Blaga, din 1923, din seria „Cartea cea bună”, îngrijită Sextil Puşcariu, Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2023 și Lucian Blaga, Tulburarea apelor, reproducere după ediția princeps din anul 1923, Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2023.
Același parteneriat s-a concretizat și prin publicarea celei de-a doua ediții a unei lucrări premiate în anul 2011 de Academia Română: Eugeniu Nistor, Iulian Boldea (coord.), Lucian Blaga – filosofie şi destin. Studii şi interpretări critice, referenţi: acad. Alexandru Surdu, acad. Gh. Vlăduţescu, studii filosofice şi literare de: Iulian Boldea, Al. Cistelecan, Constantin Cubleşan, Ionuţ Isac, Cornel Moraru, Eugeniu Nistor şi Teodor Vidam, ediţia a II-a (pentru prima ediţie: Premiul „Vasile Conta” al Academiei Române în anul 2011), Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2023.
Parteneriatul cu Editura „Școala Românească” din Cluj-Napoca continuă de pe aceleași coordonate, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș facilitând tipărirea, în condiții grafice de excepție, a lucrării: Lucian Blaga, Gândirea românească în Transilvania în secolul al XVIII-lea, ediție îngrijită de Dorli Blaga, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2023, cu un cuvânt înainte de Ioan-Aurel Pop și prefață de Eugeniu Nistor. Acestei lucrări, i se adaugă altele trei: Iosif Cheie-Pantea, Lucian Blaga, filosof și poet orfic, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2023, Béatrice Libert, Despre ele. Antologie de autor, traducere din limba franceză și prefață de Horia Bădescu, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2023 și Horia Bădescu, Rana ascunsă a fiecărei zile, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2023.
Recent, s-a inițiat un nou parteneriat, de data aceasta cu Editura „Vertical Graphic” din Alba Iulia, care s-a materializat prin publicarea, în codiții grafice și de design de excepție, a primului volum dintr-o nouă serie de publicații a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, coordonată de Nadia-Diana Arsin, dedicată în special copiilor și tinerilor, intitulată Ce aude unicornul. Primul volum al acesteia, coordonat de Lavinia Donose și Sanda Camelia Zurman, Ce aude unicornul. Îndemn de poveste (Vertical Graphic, Alba Iulia, 2023) reunește povești și desene semnate de copii de la școli și licee din municipiul Sebeș.
Toate aceste lucrări vor fi prezentate publicului în cadrul lansărilor de carte organizate în cele trei zile de festival.
Spectacolele artistice, care încheie fiecare zi de festival, împletesc poezia cu muzica și dramaturgia. Scenografia este realizată de Alin Gavrilă, iar Florin Coșuleț este directorul artistic, aducându-ne alături, ca în fiecare an, actori și tineri studenți la actorie care să asigure vibrația înaltă a festivalului, transmit organizatorii.
Program Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”
(www.festivalulblaga.ro)
SÂMBĂTĂ, 13 mai 2023
ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice – Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise
- Prof. univ. dr. Ana Selejan, Blagologia și festivalul
- Conf. univ. dr. Amalia Pavelescu, Arcadia blagiană, în viața și opera poetului filosof
- Conf. univ. dr. Anca Sîrghie, Lucian Blaga – Profesorul
- Prof. univ. dr. Ilie Moise, Lucian Blaga și Marea Trecere
- Prof. dr. Zenovie Cârlugea, Peisaj itinerant și relief specific în definirea spațiului mioritic (studiu genezic)
- Zoia Elena Deju, Lucian Blaga acum un veac, în 1923
- Prof. dr. George Vulturescu, Valențe lirice în opera blagiană
- Prof. dr. Gheorghe Grigurcu, Satul estetizat al lui Blaga
- Prof. dr. Coculiana Acăr, Scenariul cosmogonic în viziunea lui Lucian Blaga
- Nicolae Suciu, Postumele lui Blaga și dreptul la restitutio in integrum
Ora 11.00: Concurs de recitare de poezie – Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş. Momente artistice: Alexandra Pamfilie și Alfred Dahinten. Expoziția de fotografie – „Arhaic” – a actorului Jeno Major (Sibiu)
Ora 17.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”, Sebeş – Lancrăm, ediţia a XLIII-a, 2023 – Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
- Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș
- Momente artistice: Alexandra Pamfilie, trupele de teatru Gepetto și Pied Piper, Ordinul Scutierilor de Mühlbach, Fanfara din Petrești, Trupa de dansuri săsești
Ora 20.30: CONCERT cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov. Parcul Tineretului, scenă în aer liber
- Solist și conducerea muzicală: Sebastian Tegzeșiu (vioară)
- Pian: Horia Mihail
- Soprană: Cristina Coatu
- Program: M. Richter – „Anotimpurile” de Vivaldi recompuse, G. Bizet, R. Shchedrin – Suita „Carmen” pentru orchestră de coarde și percuție.
DUMINICĂ, 14 mai 2023
Ora 11.00: Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul. Îndemn de poveste” (volum colectiv) – Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş. Participă trupele de teatru Pied Piper și Gepetto, prof. coord. Lavinia Donose (proiecte susținute de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș). Expoziție de artă plastică a elevilor Colegiului Național „Lucian Blaga”, prof. coord. Camelia Zurman.
Ora 17.00: „Liniște” – momente lirice și muzicale – Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş. Participă: Raluca Lucia Cîmpean, Diana Dava Barb, Dan Liviu Cernat, Emil Lancea. Lansare de carte a autoarei Raluca Lucia Cîmpean
Expoziție națională de artă plastică – parteneriat cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România – Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș
ORA 20.00: Sala de evenimente „Radu Stanca”. SPECTACOL DE TEATRU: „Doi pe un balansoar”. O producție a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu. Regia: Dan Glasu. Distribuția: Cristina Blaga-Tomuș și Andrei Gîlcescu. Scenografia: Alin Gavrilă
Organizatorii evenimentului:
- Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș
- Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș
În parteneriat cu:
- Consiliul Județean Alba
- Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.