Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: A noua duminică de proteste anti-RMGC. Aproximativ 50 de persoane, în stradă, la Alba Iulia

Publicat

În jur de 50 de persoane s-au strâns duminică la Alba Iulia, pentru a protesta împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. Aceasta este a noua săptămână în care cei care nu doresc să pornească exploatarea minieră propusă de Roșia Montană Gold Corporation ies în stradă pentru a-și exprima dezacordul.

Cu toate că grupul de manifestanți s-a subțiat considerabil în cele peste două luni de proteste, s-a format un nucleu care se ambiționează să își mențină obiceiul de a ieși în stradă în fiecare duminică, la care se adaugă părinţii, copii, oameni în vârstă. Sub sloganul „Rezistăm, nu cedăm!”, aceștia au parcurs traseul obișnuit, Bulevardul Transilvaniei – strada Vasile Goldiș – Bulevardul Revoluției – strada Cloșca – Parcul Unirii.

Protestatarii au purtat steaguri tricolore, pancarte cu „Salvaţi Roşia Montană”, „Uniţi, salvăm Munţii Apuseni”, „Indiferența ucide”, „Spuneți NU cianurii”, „Păstrați Apusenii curați și bogați”. Spre deosebire de primele duminici de protest, de această dată, manifestaţia a fost salutată şi de câţiva oameni care au ieşit la balcoane cu steaguri tricolore.

Vedeţi mai jos câteva imagini:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Maria A

    luni, 28.10.2013 at 20:18

    Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.
    RMGC pastreaza galeriile romane care pot fi amenajate pentru turisti. RMGC va amenaja la standarde internationale galeria Catalina-Monulesti, unde au fost gasite tablitele cerate, certificatul de nastere al poporului roman si le va include in circuitul noului muzeu al mineritului pe care il vom construi noi, in centrul istoric al Rosiei.
    Nu se pastraza doar galeriile romane, ci si o necropola romana foarte valoroasa, taurile artificiale din perioada medievala, monumente naturale cum sunt Piatra Corbului si Piatra Despicata, construim un muzeu al mineritului, unde vor avea loc activitati ca in Muzeul Satului din Bucuresti sau Muzeul Astra din Sibiu.

  2. eta

    marți, 29.10.2013 at 12:01

    Proiectul Rosia Montana poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.Locurile de muncă de la Roșia Montană sunt bune pentru România și ce e bun pentru România e bun și pentru mine.

  3. Irina Mălina Rusu

    joi, 31.10.2013 at 22:20

    A se vedea că RMGC investeşte în patrimoniul de la ROŞIA MONTANĂ! RMGC investeşte ăn patrimoniu mai mult decât o face statul român. Fără să scoată un gram de aur, a pus bazele celui mai mare program de cercetare arheologică din Romania şi a restaurat deja prima casă din Roşia Montană – casa nr 325. Până să vină RMGC în zonă nici nu se ştiau prea multe de patrimoniul cultural din Roşia.

  4. Radu Faur

    duminică, 17.11.2013 at 14:54

    . Trei lucruri esentiale care diferentiaza proiectul minier de la Rosia Montana, dezvoltat de catre RMGC,de alte lucrari similare aflate deja in functiune in Europa.
    Proiectele miniere nu sunt standardizate, ci trebuie adaptate la tipologia zacamantului.
    1. Barajul este mult mai sigur decat orice alt baraj din lume.
    2. Este un proiect foarte compact, nu unul intins pe mai multe zone.
    3. Este un proiect special din imbinarea diverselor problematici, de exemplu a zonei de patrimoniu. DA PENTRU ROSIA MONTANA!!!

  5. Rusu Mirel

    duminică, 17.11.2013 at 22:21

    In ultimii ani, 20 de cladiri din centrul istoric al comunei au fost reabilitate, iar pentru alte 110 cladiri sau finalizat proiectele de restaurare. De asemenea, compania miniera a efectuat lucrari de mentenanta si interventii de urgenta la peste 160 de case. Prima cladire complet restaurata din Rosia Montana a fost inaugurata in februarie 2010. Casa de la numarul 325 din Piata Veche gazduieiste acum expozitia de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”, unde turiistii pot afla informații despre istoria de 2.000 de ani a localitații isi pot ințelege ce inseamna mineritul modern.

  6. Rusu Mirel

    luni, 25.11.2013 at 22:17

    RMP va genera venituri de aproximativ 1,8 miliarde USD in Trezoreria Guvernului Romaniei si alte 2,4 miliarde USD vor fi cheltuite in beneficiul economiei Romaniei pentru contractarea de bunuri si servicii. Planul de afaceri a fost realizat luand in calcul un pret mediu al aurului de 900 dolari/uncie si al
    argintului de 12,5 dolari/uncie. In total, Romania va obtine 78% din beneficiile aduse de proiectul minier.

  7. Marcel

    miercuri, 27.11.2013 at 18:51

    Principalul punct forte al proiectului este faptul ca vom genera cateva mii de locuri de munca, intr-o zona unde somajul este 80%, intr-o zona din care pleaca oameni.

  8. Cristi

    joi, 28.11.2013 at 01:09

    Mai au cateva duminici la dispozitie pana la sfarsitul anului…cum sa nu fie a 9 a duminica de proteste daca atunci lumea iese din casa sa se plimbe si este trecuta la numaratoare…de ce nu este a 9 a luni de proteste sa vedem cine mai iasa…

  9. Edy Sarbu

    joi, 28.11.2013 at 20:08

    Fără investiţii în domenii strategice infrastructură, industrie sau exploatarea resurselor naturale, ţara noastră riscă să se blocheze în forţa centrifugă a crizei economice.

  10. Mihai Tomita

    vineri, 06.12.2013 at 00:14

    Ne dorim repornirea mineritului pentru că ne aduce locuri de muncă și pune o pâine pe masa localnicilor, pentru a-și creşte copiii liniștiți, ca odinioară. Comunitatea noastră are nevoie de minerit!Aurul a adus dintotdeauna glorie Apusenilor. Despre Abrud se spune că era recunoscut încă din vremea romanilor drept cel mai important centru minier și de schimb al aurului.

  11. Robi Raicu

    vineri, 13.12.2013 at 15:22

    O meserie veche de mii de ani, transmisă din tată-n fiu, mineritul, împreună cu tradițiile sale, este pe cale să dispară definitiv. Apusenii au nevoie să se dezvolte, oamenii au nevoie de locuri de muncă bine plătite, la ei acasă. Mineritul modern ar putea fi din nou șansa localnicilor din Apuseni la o viață bună și la dezvoltare durabilă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement