Actualitate
FOTO: Ambasadorii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia. Şase elevi au participat la conferința internațională pe model ONU, în Bosnia Herțegovina
Șase elevi ai Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia au participat în perioada 14-17 aprilie 2016, în Banja Luka, Bosnia Herțegovina, la cea de-a IV-a Conferință Internațională pe Model ONU – BaLMUN. Școala a fost reprezentată pentru al doilea an la acest eveniment, fiind prima din România care participă la un astfel de exercițiu internațional complex de simulare academică.
Elevii Georgiana Bărbănțan, Bogdan Costea, Diana Curcă, Raluca Groza, Tudor Jinga și Nicole Pascu au dovedit, prin participarea la conferință, faptul că pot aborda subiecte importante și serioase cu care se confruntă lumea în aceste momente, și, mai mult decât atât, pot chiar să le gândească, să le găsească soluții, să realizeze conexiuni și să aducă argumente pro sau contra, transmit reprezentanţii şcolii.
Conferința este o simulare academică a comitetelor Organizatiei Națiunilor Unite. Ceremonia de deschidere, care a avut loc la Teatrul Național din Banja Luka, l-a avut ca invitat special pe Ministrul Educației și Culturii din Republica Srpska, Dane Malešević, care a susținut în discursul său că această conferință este importantă nu numai pentru liceul organizator, ci mai ales pentru Banja Luka și pentru Republica Srpska.
Astfel de conferințe Model ONU au loc peste tot în lume, cu precădere pe teritoriul Statelor Unite, dar și în Europa, și în general adresându-se elevilor de liceu și studenților – dar în România este considerat a fi un fenomen relativ nou. Totuși, BaLMUN (acronimul pentru Banja Luka Model United Nations) este o conferință la care participă elevi cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. În acest an au participat 310 de elevi de la 25 de școli din 12 țări: Suedia, Montenegru, Slovenia, Macedonia, Bosnia Herțegovina, Rusia, Croația, Serbia, România, Statele Unite ale Americii, Pakistan și Zimbabwe.
Fiecare echipaj are între 5 și 6 membri, numiti delegați, fiecare participant jucând rolul unui diplomat al unei țări – alta decât cea de origine – și susținând poziția țării reprezentate în conformitate cu probleme internaționale dezbătute. Cele 6 comitete au fost: Mediu, Dezvoltare, Socio-Umanitar, Economic-Financiar, Sănătate și Consiliul de Securitate. Problemele dezbătute sunt de actualitate, pe masa de lucru a comisiilor aflându-se probleme ca: dezvoltarea energiei regenerabile, combaterea încălzirii globale, efecte pozitive și negative ale dezvoltării tehnologiei, eradicarea sărăciei extreme în țările lumii a treia, criza imigranților din Europa, diminuarea exploatării copiilor prin muncă, deflația în zona euro, efectele implementării acordurilor comerciale TTIP și TPP, evaluare impactului efectelor industriei alimentare asupra sănătății, prevenirea și combaterea transmiterii bolilor și virusurilor în transportul internațional de bunuri și pasageri, lupta contra Statului Islamic sau dispute teritoriale în marea Chinei de sud.
Întreaga conferință se desfășoară în limba engleză, aceasta fiind și singura limbă oficială a sesiunii, există un Dress Code strict și un limbaj diplomatic specific emisarilor ONU. Anul acesta conferința a avut sloganul Bringing the future back home pentru că elevii joacă astăzi un rol – dar mâine își vor asuma acest rol și se vor implica real în rezolvarea problemelor cu care se confruntă această lume. Anterior acestui moment, elevii s-au pregatit mai mult de o lună pentru conferință, căutând pe internet și documentându-se cu privire la țările pe care le reprezintă, temele de dezbatere din comisii – așa cum apar ele în presa internațională, bloguri sau video-uri.
Delegația de la Școala „Avram Iancu” a fost cea mai tânără, având în componență elevi de 13, 14 și 15 ani – elevi în clasele a VII-a și a VIII-a, dar cu toate acestea, au fost deosebit de apreciați în cadrul comitetelor în care au lucrat pentru ideile foarte bune, seriozitatea cu care s-au pregătit și pentru fluența cu care s-au exprimat în limba engleză
Pe lângă sesiunile din cadrul comisiilor de lucru din timpul zilei, au fost organizate și două seri distractive, una de Talent Show, în care elevii au pregătit dansuri, cântece vocale sau instrumentale și piese de teatru, precum și o seară de Sports and Fun, când elevii s-au intrecut in diverse probe sportive și distractive, au realizat un banner și și-au pregătit o coregrafie.
“O astfel de experiență este deosebit de importantă atât pentru elevi care au învățat foarte multe lucruri noi despre alte țări, despre situația internațională, au deprins limbajul diplomatic, au făcut conversație în limba engleză, au învățat să negocieze și să-și exprime părerile fără a cauza „crize diplomatice” cât și pentru Școala Gimnazială Avram Iancu, care continuă să fie – pentru al doilea an la rând – prima școală gimnazială din România care participă la un asemenea exercițiu internațional complex de simulare academică”, a transmis profesor Ioana-Maria Toma.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News