Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Ambasadorii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia. Şase elevi au participat la conferința internațională pe model ONU, în Bosnia Herțegovina


Publicat

DSC_7935Șase elevi ai Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia au participat în perioada 14-17 aprilie 2016, în Banja Luka, Bosnia Herțegovina, la cea de-a IV-a Conferință Internațională pe Model ONU – BaLMUN. Școala a fost reprezentată pentru al doilea an la acest eveniment, fiind prima din România care participă la un astfel de exercițiu internațional complex de simulare academică.

Elevii Georgiana Bărbănțan, Bogdan Costea, Diana Curcă, Raluca Groza, Tudor Jinga și Nicole Pascu au dovedit, prin participarea la conferință, faptul că pot aborda subiecte importante și serioase cu care se confruntă lumea în aceste momente, și, mai mult decât atât, pot chiar să le gândească, să le găsească soluții, să realizeze conexiuni și să aducă argumente pro sau contra, transmit reprezentanţii şcolii.

Conferința este o simulare academică a comitetelor Organizatiei Națiunilor Unite. Ceremonia de deschidere, care a avut loc la Teatrul Național din Banja Luka, l-a avut ca invitat special pe Ministrul Educației și Culturii din Republica Srpska, Dane Malešević, care a susținut în discursul său că această conferință este importantă nu numai pentru liceul organizator, ci mai ales pentru Banja Luka și pentru Republica Srpska.

DSC_7724Astfel de conferințe Model ONU au loc peste tot în lume, cu precădere pe teritoriul Statelor Unite, dar și în Europa, și în general adresându-se elevilor de liceu și studenților – dar în România este considerat a fi un fenomen relativ nou. Totuși, BaLMUN (acronimul pentru Banja Luka Model United Nations) este o conferință la care participă elevi cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. În acest an au participat 310 de elevi de la 25 de școli din 12 țări: Suedia, Montenegru, Slovenia, Macedonia, Bosnia Herțegovina, Rusia, Croația, Serbia, România, Statele Unite ale Americii, Pakistan și Zimbabwe.

Fiecare echipaj are între 5 și 6 membri, numiti delegați, fiecare participant jucând rolul unui diplomat al unei țări – alta decât cea de origine – și susținând poziția țării reprezentate în conformitate cu probleme internaționale dezbătute. Cele 6 comitete au fost: Mediu, Dezvoltare, Socio-Umanitar, Economic-Financiar, Sănătate și Consiliul de Securitate. Problemele dezbătute sunt de actualitate, pe masa de lucru a comisiilor aflându-se probleme ca: dezvoltarea energiei regenerabile, combaterea încălzirii globale, efecte pozitive și negative ale dezvoltării tehnologiei, eradicarea sărăciei extreme în țările lumii a treia, criza imigranților din Europa, diminuarea exploatării copiilor prin muncă, deflația în zona euro, efectele implementării acordurilor comerciale TTIP și TPP, evaluare impactului efectelor industriei alimentare asupra sănătății, prevenirea și combaterea transmiterii bolilor și virusurilor în transportul internațional de bunuri și pasageri, lupta contra Statului Islamic sau dispute teritoriale în marea Chinei de sud.

DSC_7764Întreaga conferință se desfășoară în limba engleză, aceasta fiind și singura limbă oficială a sesiunii, există un Dress Code strict și un limbaj diplomatic specific emisarilor ONU.  Anul acesta conferința a avut sloganul Bringing the future back home pentru că elevii joacă astăzi un rol – dar mâine își vor asuma acest rol și se vor implica real în rezolvarea problemelor cu care se confruntă această lume. Anterior acestui moment, elevii s-au pregatit mai mult de o lună pentru conferință, căutând pe internet și documentându-se cu privire la țările pe care le reprezintă, temele de dezbatere din comisii – așa cum apar ele în presa internațională, bloguri sau video-uri.

Delegația de la Școala „Avram Iancu” a fost cea mai tânără, având în componență elevi de 13, 14 și 15 ani – elevi în clasele a VII-a și a VIII-a, dar cu toate acestea, au fost deosebit de apreciați în cadrul comitetelor în care au lucrat pentru ideile foarte bune, seriozitatea cu care s-au pregătit și pentru fluența cu care s-au exprimat în limba engleză

DSC_7879Pe lângă sesiunile din cadrul comisiilor de lucru din timpul zilei, au fost organizate și două seri distractive, una de Talent Show, în care elevii au pregătit dansuri, cântece vocale sau instrumentale și piese de teatru, precum și o seară de Sports and Fun, când elevii s-au intrecut in diverse probe sportive și distractive, au realizat un banner și și-au pregătit o coregrafie.

“O astfel de experiență este deosebit de importantă atât pentru elevi care au învățat foarte multe lucruri noi despre alte țări, despre situația internațională, au deprins limbajul diplomatic, au făcut conversație în limba engleză, au învățat să negocieze și să-și exprime părerile fără a cauza „crize diplomatice” cât și pentru Școala Gimnazială Avram Iancu, care continuă să fie – pentru al doilea an la rând – prima școală gimnazială din România care participă la un asemenea exercițiu internațional complex de simulare academică”, a transmis profesor Ioana-Maria Toma.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Pădurar din Vâlcea, REȚINUT pentru că ar fi lăsat o firmă din Alba să taie ilegal 400 de arbori dintr-o pădure

Publicat

Polițiștii de investigare a criminalității economice au continuat cercetările într-un dosar privind fapte de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Un bărbat din județul Vâlcea, a fost reținut, după ce, în calitatea sa de pădurar, ar fi înlesnit unei societăți comerciale, să taie arbori din fondul forestier național.

La data de 3 iulie 2020, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au luat măsura reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore, față de un bărbat de 60 de ani, din județul Vâlcea, care este cercetat pentru complicitate la tăiere fără drept de arbori și complicitate la furt de arbori.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în calitate de pădurar la un ocol silvic din județul Vâlcea, i-ar fi înlesnit şi ajutat pe angajaţii unei societăți comerciale din județul Alba, specializată în exploatarea de material lemnos, să taie fără drept arbori din fondul forestier naţional, tăieri care ar fi fost urmate de furtul materialului lemnos.

Din cercetări a rezultat că, în acest fel, ar fi fost tăiați 399 de arbori nemarcați.

În cursul zilei de azi, 4 iulie, persoana reținută va fi prezentată în fața procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Context

La data de 12 mai 2020, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, a efectuat 18 percheziţii (7 în județul Alba, 6 în județul Vâlcea, 4 în județul Sibiu și una în județul Gorj) la persoane bănuite de săvârșirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare și complicitate la ultimele două infracțiuni.

Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că în perioada 2018 – 2020, o societate comercială din județul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat, fără drept și ar fi sustras arbori, din speciile molid și brad, din fondul forestier naţional.

Pentru a da o aparență de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanții societății ar fi întocmit, în fals, documente de însoțire între punctele de lucru ale societății, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoțire pe care erau menționate cantități de material lemnos mai mici decât cele transportate.

Materialul lemnos, în formă brută sau prelucrat sub formă de cherestea, ar fi fost transportat și comercializat spre diverse societăți comerciale și persoane fizice.

Prejudiciul a fost estimat la 571.061 lei.

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au fost conduse și audiate 16 persoane față de 6 dintre acestea, cu vârste cuprinse între 32 și 60 de ani, bănuite de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare și complicitate la ultimele două infracțiuni, fiind luată măsura reținerii.

Sursă: IPJ Alba

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pompierii intervin la Dobra pentru înlăturarea efectelor inundațiilor de vineri. Trei gospodării afectate de viitură

Publicat

Garda de Intervenție Sebeș, în cooperare cu Serviciul de Voluntari pentru Situații de Urgență Șugag intervin sâmbătă pentru evacuarea apei din gospodariile cetățenești afectate de inundații în localitatea Dobra, comuna Șugag, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba.

Autoritățile continuă intervenția pentru înlăturarea efectelor negative produse de viitura de vineri. Sunt afectate 3 gospodării.

Citește și: FOTO-VIDEO: Viituri în Apuseni- la Gârda de Sus și în Șureanu- la Dobra. Apele au rupt un drum și au inundat mai multe case

Potrivit primarului comunei Șugag, Constantin Jinar, viitura venită dinspre Sibiu a umflat pârâul din localitatea Dobra, apa a trecut peste șosea și a inundat aproximativ casele oamenilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO ȘTIREA TA: Ploaie scurtă dar puternică, la Alba Iulia. Câteva străzi, sub ape în câteva minute

Publicat

O ploaie scurtă dar puternică a dus, sâmbătă, la inundarea câtorva străzi din Alba Iulia. 

Mai mulți cititori Alba24 au transmis o serie de fotografii și filmări. 

Zona intersecției de la Gară, una dintre cele mai joase locuri din oraș, s-a inundat și canalizarea a refulat.

Și în zona Cetății, la ploaia torențială a făcut o adevărată cascadă pe scările de la Framms.

De asemenea, s-a inundat pasajul subteran din centru (Erol), din zona Primăriei. Pompierii au fost chemați pentru evacuarea apei.

A plouat puternic și în cartierul Cetate, în Ampoi și în Cetatatea Alba Carolina.

Apa s-a adunat pe carosabil, dar mașinile nu au întâmpinat probleme deosebite.

”A venit foarte repede. În două, trei minute, strada era plină de apă. Venea de pe toate străzile și dintre blocuri” a transmis o cititoare, aflată în zona intersecției din Cetate (Mercur).

 

UPDATE ora 11:50

”Piața Iuliu Maniu, Blocul A1, Scara A si B, unde se află Evidența Populatiei. De fiecare dată când sunt precipitații naturale, întâmpinâm aceeași problemă” a transmis un cititor al ziarului.

Acesta a trimis și o filmare:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică pentru jumătatea de Sud – Vest a județului Alba. Ploi și vânturi puternice

Publicat

Autoritățile au emis un Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată valabil în aproape o jumătate din țară, și parțial în județul Alba. 

Intervalul de valabilitate: 04 iulie, ora 12:00 – 05 iulie, ora 04:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: conform textului și hărții;

Local în Moldova, Transilvania, Maramureș și la munte, precum și în nordul și nord-estul Munteniei vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70 – 90 km/h), vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35-40 l/mp și pe arii restrânse 50-70 l/mp.

La Alba Iulia a plouat scurt, ar puternic, în jurul orei 11,00.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate