Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cât de tare ard dalele din Cetatea Alba Carolina într-o zi caniculară. Peste 50 de grade Celsius la sol

Publicat

Căldura greu de suportat din ultimele zile a „inspirat” un albaiulian să măsoare, cu un aparat, temperatura din mai multe zone din Cetatea Alba Carolina. A observat, pe lângă faptul că suprafeţele de verdeaţă sunt adevărate oaze de răcoare, şi că valori de circa 40-50 de grade Celsius la sol variau în funcţie de tipul de pavaj folosit.

Imaginile au fost postate pe reţeaua de socializare şi ilustrează o „călătorie” intersantă prin cele mai reprezentative zone din Cetatea Alba Carolina. Albaiulianul a dat detalii şi despre ce a observat în dreptul fiecărui obiectiv, din punct de vedere al temperaturii măsurate.

Vineri, 18 august

“Termohigrometrul Extech Rh101 indică 32.3 grade Celsius și o umiditate relativă a aerului de 34.8 %, măsurate la 1 m de sol, la umbră, în zona monumentului Lossenau din Piața Cetății”.

“Din nou, deșertul din Piața Cetății, cu o fântână arteziană nefuncțională tocmai în aceste zile. Nu demult, înainte de căldură, fântâna funcționa toată noaptea, inutil”. (temperaturi maxime la sol 48,2 grade Celsius)

“Zona lapidarium-ului Muzeului Principia, în plină căldură toată ziua. Nu știu cât de bine e acest lucru pentru artefactele originale de acolo… doar bănuiesc”

“Iarăși, ce înseamnă un ochi de verdeață, 24 de grade diferență (zona Piaţa Cetăţii)” (maxim 49,4 grade Celsius, minim 24,9 grade Celsius – verdeaţă)

“Termohigrometrul Extech Rh101 indică 37.6 grade Celsius și o umiditate relativă a aerului de 31.7 %, măsurate la 0,1 m de sol, în plin soare, în zona monumentului Lossenau din Piața Cetății.”

“Zona spre Poarta III, în plin soare… diferențe de aproape 10 grade între tipurile folosite de pavaj..” (51,8 grade Celsius)

“Turiștii noștri stau la umbră.. apoi se aventurează afară…” (54-57 grade Celsius, la sol)

“Binefăcătoarea umbră a fostului Centru militar face ca acest obiectiv să beneficieze de atenția și răbdarea turiștilor, o situație rar întâlnită aceste zile în Cetate” (49,1 grade Celsius, la sol, 22 grade, la umbră)

“Ușor mai răcoroase, șanțurile Cetății nu oferă oaza visată de autorități” (47,1 grade Celsius, aleile, la sol; 59 de grade Celsius, zidurile)

“Nici coborârea spre Poarta I nu este ușoară… (49,6 grade Celsius, la sol)

… iar spațiile verzi din zona Porții a II-a nu ajută prea mult…” (43,4 grade Celsius, la sol)

“Înapoi în Cetate, între cele două Catedrale, la fel de cald și în zona Porții a IV-a” (48 grade Celsius, la sol)

“Șanțurile de vest nu sunt nici ele utilizabile în timpul zilei… “(58,3 grade Celsius, la sol)

“Este evidentă improvizația unui spațiu verde pe o zonă ce a fost până la 1921 un ravelin… datorită substrucției superficiale, iarba s-a uscat, temperaturile acumulate de sol fiind mari în această perioadă. – latura de Vest”

“Nici Catedrala ortodoxă nu e ferită de mari temperaturi la nivelul caldarâmului… (50,5 grade Celsius, la sol)

…doar la interior grădina având un efect ușor răcoritor pentru zonă”

“O interesantă imagine ce relevă acumularea termică diferită în funcție de tipul de rocă folosită. Deși aparent asemănătoare, aceste roci acumulează temperatura diferit, cu variații semnificative“ (51,8 grade Celsius, la sol faţă de 42,2 (49,6 grade Celsius, la sol, alt tip de rocă şi altă culoare)

“Tipul 05 de piatră de pavaj, zona obeliscului Horea, Cloșca și Crișan, măsurători realizate cu Termometrul Extech TM100, cu sondă specială pentru măsurători de “suprafață, tip K. Vezi și fotografia termică anterioară, aici este cercul exterior, alb” – 41,4 grade Celsius la sol

Tipul 06 de piatră de pavaj, zona obeliscului Horea, Cloșca și Crișan, măsurători realizate cu Termometrul Extech TM100, cu sondă specială pentru măsurători de suprafață, tip K. Vezi și fotografia termică anterioară, aici este zona din centrul cercului” – 42,1 grade Celsius la sol

“Tipul 01 de piatră de pavaj, zona monumentului Lossenau, Piața Cetății, măsurători realizate cu Termometrul Extech TM100, cu sondă specială pentru măsurători de suprafață, tip K” – 46,4 grade Celsius la sol

“Tipul 02 de piatră de pavaj, zona monumentului Lossenau, Piața Cetății, măsurători realizate cu Termometrul Extech TM100, cu sondă specială pentru măsurători de suprafață, tip K. 6 grade diferență în 5 centimetri…” – 40,1 grade Celsius la sol

“Tipul 03 de piatră de pavaj, zona monumentului Lossenau, Piața Cetății, măsurători realizate cu Termometrul Extech TM100, cu sondă specială pentru măsurători de suprafață, tip K” – 44,0 grade Celsius la sol

“Tipul 04 de piatră de pavaj, zona fântânii arteziene, Piața Cetății, măsurători realizate cu Termometrul Extech TM100, cu sondă specială pentru măsurători de suprafață, tip K” – 46,6 grade Celsius la sol.

Detalii, în galeria foto de mai jos.

sursa foto: Facebook (Călin Şuteu)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    duminică, 20.08.2017 at 17:09

    Un program fe „inverzire” a orasului e obligatoriu. Deocamdata acest oras se defineste doar un oras al betoanelor -dale si borduri. Nu are importanta cine ii producatorul. Poate asta e unul din motivele pentru care AlbaIulia nu reuseste sa convinga ca destinatie turistica. Cei ce administreaza orasul ar face bine sa puna in alicare lucrurile pozitive ,cu referire la concept de oras verde , pe care cu siguranta au avut nenumarate ocaziii sa la vada in desele „iesiri ” in tari unde interesul cetateanului primeaza.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax