Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Chiriacodromionul sau „Cazania lui Varlaam” din 1699, exponatul lunii februarie la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a prezentat, marți, exponatul lunii februarie, unul dintre cele opt exemplare ale tipăriturii bălgrădene Chiriacodromion (1699), aflate în colecțiile muzeului. Acest volum este de valoare atât artistică, dată de frontispiciile şi iniţialele ornate prezente pe filele sale și însemnările manuscrise de pe diferitele pagini ale cărții, cât și documentară, Chiriacodromionul fiind găsit în localitatea Geomal.

Originea titlului Chiriacodromion provine din grecescul „kiriakos, kiriaki”, ce înseamnă duminical, duminică, predică de duminică sau Cazanie. O primă inițiativă de a tipări un astfel de document i-a aparținut Mitropolitului Moldovei, Varlaam, care a făcut acest lucru în anul 1643, la Iași, cu ajutorul domnitorului Vasile Lupu. De aici și numele de „Cazania lui Varlaam”, sub care va fi cunoscută mai târziu, deși pe prima copertă era menționat titlul „Carte românească de învățătură de la pravilele înpărătești și de la alte giudeațe”.

Chiriacodromionul cuprinde 81 de predici, iar finanțarea tipăriturii a fost suportată de protopopul Gheorghe din Daia, Ștefan Raț din Micești, Mitropolitul Atanasie Anghel și domnitorul Constantin Brâncoveanu.

Din punct de vedere tehnic, Chiriacodromionul are 3 file nenumerotate și 415 numerotate, tiparul fiind executat în culorile negru și roșu, în cazul foii de titlu și doar cu negru în rest. De asemenea, volumul prezintă o gravură a împăraților Constantin și Elena, o gravură a stemei Mitropoliei Bălgradului, mai multe frontispicii și inițiale ornate. Hârtia utilizată pentru tipărire provine din spațiul german, francez, italian, austriac, polonez și chiar transilvănean.

Prețul de vânzare a unei asemenea cărți era la acea vreme destul de mare, aproximativ 20-30 de zloți (florini), echivalentul a o pereche de boi.

În județul Alba există aproximativ 60 de astfel de exemplare, 8 dintre acestea aparținând Muzeului Unirii din Alba Iulia. Valoarea exponatului prezentat marți este amplificată și de însemnările manuscrise de pe filele sale, care atestă circulația tipăriturii în localitatea Geomal, din judeţul Alba.

Volumul a fost achiziţionat în anul 1963 de la colecţionarul aiudean Iosif Pop, fiind considerat exemplarul etalon de către bibliografia de specialitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax