Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Competiția istoriei grăitoare, la Totoi. Activitate educațională pentru tinerii și copiii din localitate

Publicat

Anul 2019 a fost poclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: „An omagial al satului românesc: al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari”, dorindu-se evocarea personalităților rurale mai puțin cunoscute, dar care au avut un rol determinant în dezvoltarea cultural – religioasă și morală a „poporenilor”.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate sub egida tematicii propuse, la nivel de protopopiate se desfășoară diverse activități cu copiii și tinerii din parohii, având ca obiectiv scoaterea din anonimat și promovarea personalităților rurale.

În acest context, Centrul cultural catehetic „Arhim. Serafim Popescu” din parohia Totoi, Protopopiatul Alba Iulia, a desfășurat în cadrul progrmului „Școala de vară – 2019” Competiția Istoriei Grăitoare, care a reprezentat un element cheie în ceea ce înseamnă dezvoltarea personală a copiilor, în special cunoașterea istoriei și culturii proprii prin interacționarea cu obiectivele marcante din localitate. Competiția s-a desfășurat sub forma unei curse cu surprize plantate pe tot cuprinsul localității și a presupus reactualizarea și învățarea de noi informații cu privire la personalitățile marcante din localitate și rezolvarea de provocări educative la fiecare obiectiv stabilit. Atât tinerii voluntari aleși din parohie cât și copiii participanți, au avut șansa să vadă satul natal cu alți ochi, ancorând prezentul în trecutul încărcat de istorie și cultură al localității, având speranța reconstruirii unui viitor strălucit, bazat pe valori morale autentice.

S-au readus în atenție și actualitate nume marcante de preoți, învățători și alți oameni de seamă ai satului:

  • Preotul Ioan Bogdan, slujitor al parohiei Totoi și președinte al Băncii sătești „Strugurele”, și fiul său învățător Emil Bogdan, cel care a revoluționat educația satului, ambii urmași ai unui conducător de oaste din armata lui Horea Cloșca și Crișan.
  • Părintele Arhimandrit Serafim Popescu, duhovnicul mănăstirii Sâmbăta de Sus, vreme de 50 de ani și mentor al Părintelui Teofil Părăian.
    Maria Mărginean, poetă tradusă în armeană şi aromână.
  • Făgădar Ionel, cantor la biserica satului 40 de ani și dirijor al corului mixt din Totoi, în vremuri când număra peste 60 de membri și era distins sau premiat la renumitul festival „Cântarea României”.

Activitatea desfășurată reprezintă marcă proprie a Asociației Emanoil și a fost demarată cu sprijinul Protopopiatului Ortodox Alba Iulia și în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Totoi, a transmis Slevaș Teofil Mihail, președintele Asociației Emanoil.

Asociația Emanoil este o asociație creștină de tineret care desfășoară activități în scopul desăvârșirii personale a tinerilor și copiilor, sub streașina Bisericii și într-un context ”diferit” folosindu-se de instrumentele educației non-formale în vederea învățării experiențiale. Prin proiectele sale, Asociația Emanoil dorește formarea unei noi generații de lideri creștini și responsabili.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate