Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Complexul de agrement de la Bazinul Olimpic din Alba Iulia. Trei piscine, teren de sport, locuri de joacă, plajă şi relaxare. PROIECTUL


Publicat

proiect baza de agrement bazinComplexul de agrement ce va fi construit în zona Bazinului Olimpic din Alba Iulia şi va completa oferta pentru relaxare şi sport în aer liber începe să prindă contur. Proiectul, aflat acum în etapa de consultare publică pentru documentaţia PUD, cuprinde detalii despre viitoarea bază sportivă. Aceasta va cuprinde, pe lângă bazinul olimpic acoperit ce funcţionează deja, alte trei bazine exterioare – unul de înot, cu şase culoare, altul de agrement, cu hidromasaj şi încă unul pentru copii, cu tobogan. Complexul va mai avea teren de sport pentru tenis, volei, baschet, spaţii verzi, punct de alimentaţie fastfood, vestiare, duşuri şi grupuri sanitare.

Complexul va funcționa ca ștrand pe perioada de vară, fiind destinat practicării sportului şi locaţie de petrecere a timpului liber.

Documentaţia Plan Urbanistic de Detaliu “Construire bază sportivă şi de agrement tona Bazin Olimpic” Alba Iulia este realizată de Transilvania Construct, în calitate de proiectant şi se află în consultare publică până în 10 februarie.

Terenul aflat în studiu este intravilan şi are o suprafață de 18.149 mp, respectiv 14.136 mp terenul şi clădirea Bazinului Olimpic recent reabilitată (incintă şi terasă 3.607 mp, parcări şi trotuar) și o parcelă de teren de 4.013 mp, cumpărată ulterior de primărie, situată în spatele acestuia, pe latura de nord.

Citește și FOTO-VIDEO: S-a deschis AquaPark Arsenal: Tobogane, piscine, spații de relaxare și adrenalină. PLUS cea mai lungă tiroliană din România

plan complex agrement zona bazin olimpic alba iuliaÎn Planul Urbanistic de Detaliu se propun următoarele amenajări şi construcţii:

Clădire administrativă (parter şi mansardă) cu acces din exterior, cu destinație de birouri, casierie, cabină control acces, vestiare cu dușuri, grupuri sanitare

femei/bărbați, sală de forță şi sală de fitness, spaţii anexe.

Corpul administrativ va fi amplasat la intersecția străzii Republicii cu strada Alcala

de Henares şi este clădirea prin care se face accesul publicului în incinta bazei

sportive și de agrement. Spatiile sunt divizate în două zone: una accesibila publicului și cealaltă fiind destinata personalului complexului.

 

Trei bazine de înot deschise:

bazine exterioare baza agrement alba iuliaBazin de înot cu lungimea de 25 m, lăţimea de 15,4 m şi adâncimea de 1,4 – 2 m. Va fi dotat cu blocstarturi pentru 6 culoare pe latura scurtă, cu orientare est şi cu gradene pe partea sud-estică. Accesul în bazin se va face prin scări din inox.

Bazin de agrement pentru inițiere adulți/copii, legat cu un bazin de relaxare mediu, echipat cu instalație de masaj (adâncime maximă 1,35m). Pentru evitarea creării unor diferențe de nivel în cadrul bazinului de înot şi pentru a nu fi stânjenit procesul de înot, s-a decis legarea bazinului de relaxare mediu de bazinul de agrement, se arată în documentaţie. Vor fi amenajate patru sisteme de hidromasaj (două grupuri de paturi pentru hidromasaj, organizate circular; în centrul zonei create de grupurile de paturi cu hidromasaj, va fi desenat în finisaj simbolul „Celealaltă capitale – Alba Iulia” ce va marca un sistem de hidromasaj în pardoseală).

Bazinul de agrement va avea o forma dreptunghiulara, iar accesul se va putea face pe treptele semicirculare amplasate în colţul nord-vestic al bazinului sau cu ajutorul scărilor verticale din inox.

Pentru persoanele cu handicap locomotor se va prevedea un lift special, amplasat pe latura vestica a bazinului.

Bazin cu tobogan pentru copii mici şi foarte mici. Bazinul pentru copii este format din două bazine circulare unite între ele, cu adâncimea variabilă, de la 0,10 m la 0,60 m. În zona cu adâncime de 0,60m se vor monta tobogane, iar accesul se va face pe scările circulare amplasate pe tot conturul zonei. Bazinul va fi dotat în vecinătate cu dușuri exterioare pentru copii.

Dușuri exterioare în zona bazinelor: cele 12 dușuri vor fi deschise, însă protejate discret privirilor de panouri în forma de S.

terasa complex agrement alba iuliaPlatforme exterioare bazinelor, folosite pentru plajă şi mobilate cu șezlonguri şi umbrele de soare. Bazinele vor fi împrejmuite de o platforma pentru plajă din dale speciale.

Punct alimentar tip fast-food cu terasă (chioşc 45 mp şi terasă 165 mp). Punctul alimentar va fi de tip fast-food si va permite publicului consumul de sandwich-uri, cafea, băuturi răcoritoare, dulciuri etc. Va fi o construcție din lemn cu funcțiune sezonieră ce va fi înglobată şi acoperită de structura de lemn a terasei, tip filigorie, prevăzută cu sisteme retractabile de umbrire.

Terenul de sport (682 mp): dimensionat pentru a se putea practica diverse întreceri sportive: volei, baschet, tenis, badminton; va fi amenajat cu suprafețe sintetice realizate cu rășini acrilice sau în combinație cu poliuretan pentru o mai bună absorbție a șocurilor.

Pe laturile de nord şi de vest terenul va fi mărginit de o construcție parter ce va adăposti vestiarele sportivilor, grupurile sanitare aferente bazinelor și spaţii de depozitare diferențiate, pentru terenul de sport şi pentru ștrand. De asemenea, vor fi prevăzute gradene şi spaţii speciale pentru televiziune/media. În colturile terenului vor fi amplasate patru reflectoare specifice activităților sportive. Terenul poate fi funcțional şi în timpul iernii, dacă este cazul, prin acoperirea cu un balon presostatic încălzit cu aer cald.

loc de joaca complex agrement alba iulia bazinLocuri de joacă pentru copii (315 mp) cu dale cauciucate şi nisip, tobogane. Au fost gândite pe categorii de vârstă, fiind amplasate într-o zonă mai retrasă. cuprind o groapă cu nisip pentru copii mici şi foarte mici, ce se afla în imediata vecinătate a bazinului pentru copii şi un loc de joaca de dimensiuni mai mari, pentru copii de vârstă mică-medie. Acesta din urmă va fi compus din două zone opuse – una cu nisip şi dotata cu mobilier specific: tobogane, balansoare, leagăne, iar cealaltă va fi finisată cu dale de cauciuc şi dotată cu trei jeturi de apa tip fântâna arteziană.

Cele doua zone vor fi separate de un spațiu intermediar înierbat şi împrejmuite de un gărduleț cu înălţimea de 75 cm de care vor fi prinse, la interior, bănci continue de lemn pentru ședere. Părinții vor putea supraveghea copiii din zona de plajă amenajată împrejurul locurilor de joacă.

Parcaje drumuri şi alei de acces pietonale, suporturi urbane pentru biciclete. În fata corpului administrativ se va amplasa un parcaj pentru 34 locuri (2 locuri pentru persoane cu dizabilități). Este prevăzută şi o zonă cu suporturi pentru 100 de biciclete. S-au prevăzut 12 locuri de parcare pe trotuar, în fata bazinului, similar cu cele existente în partea stângă.

terasa baza sportiva si agremen bazin olimpic alba iuliaAleile pietonale vor permite accesul publicului la cele trei bazine, locul de joacă, terenul de sport, punctul de alimentație publică, la terasă şi terenul gazonat pentru plajă. Aleile vor fi accesorizate cu mobilier urban precum: corpuri de iluminat decorative, jardiniere, bănci din lemn, coșuri de gunoi.

Terasa exterioara a bazinului olimpic se va lega de zona de agrement prin intermediul unei scări şi a gradenelor. Terasa va putea fi închiriata pentru diverse prestări servicii.

 

spatii verzi si relaxare baza sportiva si agrement alba iuliaSpaţii verzi cu arbuști ornamentali, plante vegetale pentru protecție și umbrire și zone destinate spațiului verde înierbate cu rulouri tip gazon.

În colţul de nord-vest al incintei se propune amenajarea unei zone umbrite şi retrase pentru practicarea jocurilor de societate, relaxării.

Grup sanitar pentru public, vestiare sportivi, depozitare recuzită ștrand/ teren sport (315 mp). Clădirea va proteja zona de plajă din jurul bazinelor de posibila poluare fonică produsa în zona terenului de sport. În același timp, aceasta servește adăpostirii funcțiunilor necesare specifice derulării activităților sportive şi a grupurilor sanitare publice aferente celor trei bazine.

Vestiarele pentru sportivi vor funcționa ca sistem de „filtru”, având ieșire direct în zona terenului de sport. în același corp de clădire sunt adăpostite şi 2 magazii.

Incinta bazinului şi accesul controlat în baza de agrement se va face în relație şi coordonare cu sistemul server realizat deja în clădirea bazinului olimpic.

Complexul va fi împrejmuit şi iluminat şi va avea sistem sistem propriu de încălzire apă cu panouri solare.

Vezi şi VIDEO: Cum va arăta BAZA de AGREMENT de lângă Bazinul Olimpic din Alba Iulia. Spaţii de relaxare, piscine, teren de sportȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Șoferul surprins pe contrasens pe autostrada A3 acum câteva zile, a făcut accident la câteva secunde după ce a fost filmat

Publicat

Șoferul care mergea pe contrasens acum câteva zile,pe autostrada A3, Gilău-Turda, a făcut accident la câteva secunde după ce a fost filmat. Asociația Pro Infrastructură cere implicarea autorităților.

Bărbatul a intrat greșit pe autostrada, între Gilău şi Turda  și-a continuat drumul pe banda a doua, chiar dacă de mai multe ori a fost la un pas de accident.

Potrivit Asociației Pro Infrastructură se pare că șoferul a făcut accident cu o mașină care circula regulamentar, la câteva secunde după ce a fost filmat.

 

Menținându-și sensul de mers pe banda a doua iar un alt șofer care circula regulamentar l-a ocolit în ultimul moment, evitând un accident cu consecințe grave.

La câteva secunde după ce a fost surprins pe filmare, șoferul inconștient a implicat într-un accident. Bărbatul a intrat în coliziune frontală cu o altă mașină. Din fericire nu au fost consecințe grave.

 

Asociația Pro Infrastructura cere intervenția autorităților, explicând pe pagina oficială de Facebook aceste fenomen, care se pare că este des întâlnit pe autostrăzile din România.

,,Circulația pe contrasens pe autostradă nu este un fenomen specific românesc: mulți șoferi ajung din greșeală în această situație chiar și în Germania sau SUA.

 

Din păcate investigarea acestor incidente în România relevă o concluzie îngrijorătoare: mulți români ajung pe contrasens perfect conștient, nu din neatentie, după ce au intrat pe autostradă legal dar nu în direcția în care doreau să se deplaseze. Pentru a corecta această situație întorc pur și simplu vehiculul și pornesc în sens opus!”

 

Din păcate investigarea acestor incidente în România relevă o concluzie îngrijorătoare: mulți români ajung pe contrasens perfect constient, nu din neatentie, după ce au intrat pe autostradă legal dar nu în direcția în care doreau să se deplaseze.

La prima vedere autoritățile nu au ce face ca să evite astfel de cazuri, că doar nu putem lua măsuri pentru fiecare șofer care încalcă legea în mod grosolan.

Dar acești șoferi pun viețile altora în pericol, și e destul loc de mai bine în semnalizarea nodurilor rutiere și intersecțiilor din țară. Cerem așadar CNAIR să revizuiască semnalizarea rutieră în noduri, în colaborare cu societatea civilă.

Pentru a corecta această situație întorc pur și simplu vehiculul și pornesc în sens opus!

Asociația Pro Infrastructura cere Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sa revizuiască semnalizarea rutieră în noduri.

De asemenea cerea Ministerului Transporturilor să colaboreze cu Ministerul de Interne care a investigat aceste incidente și să publice o situație a nodurilor în care au avut loc astfel de incidente, orelor din zi, vârstele șoferilor, și alte informații relevante. Este important ca societatea să înțeleagă magnitudinea și gravitatea acestui fenomen.

Ideal ar fi ca toate nodurile să fie testate înainte de a fi construite, folosind de exemplu focus-grupuri sau realitate virtuală. Este necesară și o campanie de sensibilizare a publicului la consecințele circulației pe contrasens pe autostrăzi” se arată în postarea celor de la Pro Infrastructură.

Sursa: Facebook/ Asociația Pro Infrastructură

Flavius Lazăr

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Economiei promite ZERO TAXE pe salariul minim, din 2022. ”Românii fac salariul aproape jumi-juma cu statul”

Publicat

România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim, angajaţii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul, de aceea, din 2022, va începe aplicarea măsurii privind zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare ale economiei, afirmă ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui.

“Primesc zilnic mesaje şi comentarii care întreabă despre măsura pe care deja o promovăm de mai bine de doi ani, respectiv #zerotaxepesalariulminim.

Vezi și Ministrul Economiei: Casele de marcat puse în funcțiune sunt deductibile din impozit. Măsura se aplică pe perioada 2018-2021

Am vorbit constant despre asta: cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară.

România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE

Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână. România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani.

Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite.

Citește și Ministrul Economiei: Introducem IMPOZIT ZERO pe salariul minim din agricultură. Măsura ar putea fi aplicată începând din 2021

Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, a scris ministrul, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

Claudiu Năsui: “Suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă

El a adăugat că “suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă (procentul de oameni care, deşi au un salariu, nu se ajung cu banii de la o lună la alta) şi pe al doilea loc la numărul de oameni aflaţi în sărăcie sau risc de sărăcie, la mică diferenţă faţă de Bulgaria.

“Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata şi testând iar soluţii care au eşuat în trecut. De asemenea, soluţia nu este creşterea salariilor din pix prin decrete de stat.

Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.230 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, a explicat Năsui.

sursa: agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mesaj alarmant de la Centrul European pentru Controlul Bolilor: pregătiți-vă şi pentru un număr crescut de pacienţi în spitale

Publicat

„Mesajul esenţial este vă vă pregătiţi pentru o escaladare rapidă de la rigoarea măsurilor (pentru a contracara virusul) în săptămânile care vin cu scopul de a menţine capacităţi de îngrijire, precum şi de a accelera campaniile de vaccinare.

Dat fiind că populaţiile responsabile de transmitere nu vor fi vaccinate pentru încă câteva luni, este recomandat ca statele membre să fie prudente înainte de a le relaxa măsurile de restricţie„, a transmis Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), în actualizarea evaluării riscurilor în Uniunea Europeană.

Din cauza dovezilor contagiozităţii semnificativ mai mari a noilor variante care îngrijorează, autorităţile naţionale ar trebui să fie pregătite să ia măsuri şi mai stricte şi să încurajeze populaţia să le respecte„, a mai avertizat Agenţia europeană, care recomandă ca statele să se pregătească şi pentru un număr crescut de pacienţi în spitale.

ECDC, care cuprinde cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi Marea Britanie, Norvegia şi Islanda, a apreciat la „crescut/ foarte crescut” evaluarea privind riscurile sanitare asociate noilor variante, faţă de „crescut” în prima evaluare de la sfârşitul lui decembrie.

Pentru varianta aşa-numită britanică („VOC 202012/01” ou „B.1.1.7”), ECDC a recenzat marţi 1.300 de cazuri în ţările sale membre în afară de Marea Britanie, unde tulpina domină.

Pentru varianta sud-africană („501Y.V2”), 27 de cazuri au fost depistate în zece ţări din zona ECDC, între care Germania, Franţa şi Belgia, potrivit bilanţului din 19 ianuarie.

Aşa cum a solicitat deja Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia europeană cu sediul la Stockholm a cerut membrilor săi să-şi consolideze capacităţile de testare şi mai ales secvenţierea pentru a putea detecta mai bine noile aşa-numite variante britanică, sud-africană sau braziliană.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

618 persoane au fost vaccinate joi împotriva COVID-19, în Alba. Situația pe localități

Publicat

Joi, 21 ianuarie, în județul Alba au fost imunizate anti-COVID în total 618 persoane, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba. 

540 dintre acestea au fost vaccinate în centrele fixe din județ amenajate pentru faza II, astfel:

  • 240 la Alba Iulia,
  • 60 la Aiud,
  • 60 la Sebeș,
  • 60 la Blaj,
  • 60 la Cugir,
  • 60 la Câmpeni

Alte 78 de persoane au fost imunizate de echipele mobile în centre rezidențiale din județ.

Potrivit DSP Alba, nu au fost raportate pierderi de vaccin și nu au fost semnalate reacții adverse imediate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate