Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO | Conferinţa naţională a asistenţilor medicali, la Alba Iulia: Măsuri de protecţie pentru personalul medical din domeniul oncologie şi hematologie

Publicat

sedinta asistentilor medicali Deficienţele din sistemul de sănătate, măsuri de protecţie pentru personalul medical, în special în domeniile oncologie şi hematologie au fost subiecte de dezbatere, joi, la Conferinţa naţională a asistenţilor medicali care se desfăşoară în acest weekend la Alba Iulia. Potrivit unei statistici a Ministerului Sănătăţii, 40% dintre femeile care lucrează ca asistente medicale au probleme de fertilitate din cauza citostaticelor care se folosesc în tratarea pacienţilor.

La Alba Iulia are loc a XII-a ediţie a Conferinţei Naţionale Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. În cadrul acesteia vor avea loc dezbateri despre siguranţa personalului medical şi vor fi prezentate lucrări de referinţă din domeniul medical.

Joi, de la ora 10.00, la Casa de Cultură a Studenţilor a avut loc una dintre prezentările din cadrul Conferinţei Naţionale a OAMGMAMR. În cadrul acesteia, s-au dezbătut câteva dintre deficienţele din sistemul medical românesc şi s-au propus soluţii menite să îmbunătăţească procesul medical şi să amelioreze relaţia asistent-pacient.

De asemenea, centrul de interes al conferinţei este siguranţa asistenţilor medicali generalişti care lucrează în secţiile de Oncologie şi de Hematologie şi care sunt expuşi unor riscuri mult mai mari.

O statistică realizată de Ministerul Sănătăţii arată că aproximativ 80% din personalul medical care lucrează în secţiile de Oncologie sunt femei, iar 40% dintre ele au probleme de fertilitate din cauza citostaticelor care se folosesc în tratarea pacienţilor.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, printre care şi dr. Chiriac Francisk Iulian, secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, medici şi asistenţi medicali generalişti din întreaga ţară, membri ai OAMGMAMR, profesori universitari ai universităţilor de medicină din ţară, cât şi cadre medicale din afara ţării, mai exact din Israel.

„Apărăm pacientul şi ne asigurăm să fie protejat în permanenţă pe parcursul duratei de spitalizare, dar nu trebuie să uităm nici de asistenţii medicali care intră zi de zi în contact cu substanţe periculoase”, a declarat Simon Moscovici (Israel).

Tot în cadrul conferinţei s-a adus în discuţie şi aspectul excelenţei profesionale, dar şi a celei academice în nursing. Participanţii îşi propun să încurajeze cât mai mult excelenţa academică a asistenţilor din România şi să iniţieze un program menit să ajute personalul medical care doreşte să aibă o formare profesională completă, de tipul Bologna: studii universitare de licenţă, masterat şi doctorat.

Pe parcursul celor trei zile de dezbateri, participanţii la această conferinţă vor prezenta lucrări din domeniul medical şi vor iniţia proiecte în care propun luarea unor măsuri de protecţie pentru asistenţii şi personalul medical care îşi desfăşoară activitatea în sectorul oncologic şi hematologic.

Ioana MIHU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate