Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Credincioșii au venit să își ia „paști” de la Catedrala Reîntregirii, înainte de slujba Învierii

Publicat

DSC_0040 Credincioșii care au vrut să evite aglomerația de la miezul nopții au venit din timp, sâmbătă, să își ia sfintele paști (anafora) de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Începând cu ora 10.30, la poarta Catedralei au început să se împartă tradiționalele paști.

Ca în fiecare an, și de această dată pâinea cu vin a fost oferită oamenilor încă de după liturghia de sâmbătă dimineață, pentru ca și cei care nu vor asista la slujba de la miezul nopții până la sfârșit, sau deloc, să primească binecuvântarea Învierii.

În mod normal, sfintele “paşti” sunt oferite creştinilor după ce aceştia au primit Lumina, noaptea târziu, la finalul slujbei Învierii.

Dar astfel, albaiulienii care, din diverse motive (copii mici, probleme de sănătate sau altele) nu vor asista la slujba Învierii până la sfârşit sau deloc vor putea totuşi să împlinească tradiţia ortodoxă a sfintelor “paşti”. Creştinii au venit Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia după paşti cu un ou roșu.

Paştile se mănâncă după Slujba Învierii şi dimineaţa pe nemâncate, în fiecare zi a Săptămânii Luminate, până în duminica Sfântului Apostol Toma (22 aprilie, la o săptămână după Paşti). Cei care consumă “paşti” după “regulamentul” stabilit, vor primi binecuvântarea Învierii.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2015: Felicitări, urări și gânduri frumoase pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

În timpul slujbei de Înviere nu se împart paşti, astfel că după oficierea prgramului litugic din noaptea Învierii credincioşii vor primi din nou anafora.

PROGRAMUL de împărţire al paştilor la Catedrala Reîntregirii:

Sâmbătă între orele 10.30 -20.00

Duminică de la ora 03.45 şi între 10.00-12.00

Tradiția spune că paștile, pâinea sfințită cu vin se mănâncă dimineața, înainte de micul dejun și după ce rostește rugăciunea ”Tatăl Nostru”.

„Paştile” se mănâncă după Slujba Învierii şi dimineaţa pe nemâncate, în fiecare zi a Săptămânii Luminate, până în duminica Sfântului Apostol Toma (27 aprilie, la o săptămână după Paşti). Cei care consumă „paşti” după „regulamentul” stabilit, vor primi binecuvântarea Învierii.

Pâinea pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” se sfințește printr-o rugăciune specială și prin stropirea cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu.

Pâinea pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” se sfințește printr-o rugăciune specială și prin stropirea cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu.

Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos, adică Sfânta Biserică, conform Sfintei Scripturi, a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.

Consumând „Sfintele Paști”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti. Corect și complet este să ne împărtășim întâi cu Trupul și Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtășanie și apoi „Sfintele Paști”.

Foto: Daniel BLOSS

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement