Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Creșă și grădiniță în locul unei foste centrale, la Sebeș. Va avea un tobogan exterior pentru acces în curtea de joacă

Publicat

Primăria Sebeș vrea să transforme o fostă centrală termică din zona Valea Frumoasei într-o creșă și grădiniță modernă, printr-o investiție de peste 5,3 milioane de lei. Clădirea va avea un tobogan exterior, cu ajutorul căruia copiii vor putea ajunge de la etaj direct în curtea de joacă.

Primăria Sebeș a lansat luni, 12 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru transformarea unor clădiri – centrală termică și depozit cărbune – în Creșă și Grădiniță – zona Valea Frumoasei. Valoarea totală estimată este de 5.315.978 de lei, fără TVA. 

Potrivit memoriului tehnic de arhitectură, terenul în suprafață de 1.875 mp pe care urmează să fie amplasate creșa și grădinița este situat în intravilanul municipiului Sebeș, pe strada Valea Frumoasei.

În prezent, pe teren se află un depozit de cărbune și garaj în suprafață de 398 mp (care urmează să fie demolat) și o centrală termică dezafectată în suprafață de 444 mp.

Construcția propusă va avea un regim de înălțime P+1E + pod și o suprafață construită desfășurată de 936 mp. De asemenea, se prevede amenajarea unui spațiu recreațional în suprafață de 972,44 mp, din care 348,16 mp spațiu de joacă.

Creșă

Creșa va fi amplasată la parter și va avea următoarea distribuție a spațiilor: Accesul în creșă se va face pe latura nordică și este acoperit de o copertină. Traseul de la accesul pe poartă până în clădire se va face prin intermediul unei rampe cu panta maximă de 8%.

Primul spațiu al creșei este holul de intrare amplasat pe latura nordică a clădirii și permite accesul utilizatorilor la vestiarul de primire și filtrare a copiilor și respectiv la biroul directorului. Biroul administrației (director) a fost amplasat în imediata vecinătate pentru ca părinții să beneficieze de un traseu scurt și eficient și pentru a nu fi nevoiți să parcurgă distanțe mari sau să străbată spațiile curate destinate copiilor.

Vestiarul primire filtru are rolul de a asigura examinarea medicală și epidemiologică a copiilor și conține: filtru copii – spațiu invasat, termometrizare, dușuri, WC-uri. Acesta are legătură directă cu camera de izolare cu grup sanitar și cu cabinetul medical.

Acesta din urmă este amplasat în imediata vecinătate a camerelor de dormit și a sălii multifuncționale, iar pentru situații de contaminare a fost creată o ușă cu ieșire direct în exterior pentru a evita contaminarea celorlalți copii.

Creșa este compusă din trei grupe:

  • grupa mică (sugari)
  • grupa mijlocie (1-2 ani)
  • grupa mare (2-3 ani)

Grădiniță

Ca tipologie, gradinița este una de tip grădiniță de zi cu program prelungit, întrucât copiii pot să doarmă aici. Grădinița va avea trei grupe de copii, având o capacitate de 15 copii fiecare (în total 45 de copii).

Grădinița va fi amplasată la etaj și va avea următoarea distribuție a spațiilor: accesul se face pe latura nordică prin intermediul unei scări exterioare protejată la intemperii care conduce la holul de primire – filtru. În acest hol se face trierea copiilor, iar pentru prevenirea contaminării a fost creat un acces direct spre camera de izolare a copiilor cu boli virale incipiente. Din acest hol sunt de asemenea accesibile biroul directorului și respectiv camera de vestiar unde copii se dezbracă și își păstrează ținuta de joacă.

Urmează un hol de distribuție cu legături directe către sălile de grupă, sala educatoarelor și materiale didactice, sala multifuncțională, grup sanitar colectiv, boxă rufe murdare / curate.

Sălile de grupă asigură atât loc de joacă cât și sală pentru dormit prin intermediul unor paturi rabatabile pe perete.

Sala multifuncțională este folosită pentru diverse activități – joacă, vizionare film, dans, servire masă. Hrana este adusă de la bucătăria de la parter prin intermediul liftului într-un oficiu de nivel în legătură directă cu sala multifuncțională. În continuarea sălii multifuncționale este prevăzută o terasă acoperită, deschisă pentru copii care ies periodic la aer curat.

Holul de distribuție are acces pe latura de vest spre un balcon de unde, prin intermediul unui tobogan, copii pot ajunge direct în curtea de joacă.

Personalul are acces separat, prin cea de-a doua casă de scară. Acesta beneficiază de un vestiar, prevăzut cu grup sanitar și un birou al educatoarelor ce conține și depozit al materialelor didactice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate