Connect with us
Advertisement

Administrație

FOTO: Cum va arăta zona Parcului Unirii din Alba Iulia, după lucrările de amenajare. Primarul Hava solicită opinia cetățenilor

Publicat

În plin șantier pentru amenajarea Ansamblului Memorial al Marii Uniri și al Monumentului Unirii de la Alba Iulia, primarul municipiului, Mircea Hava, a publicat sâmbătă seara pe rețeaua de socializare Facebook imagini care prezintă cum va arăta zona, după finalizarea lucrărilor. Acesta solicită totodată opinia albaiulienilor, „înainte de a îmbina complet planul cu realitatea”, spunând că în această fază sunt aspecte ce pot conta pornind de la opinia cuiva.

În prezent, lucrările pentru amenajarea Ansamblului Memorial al Marii Uniri și al Monumentului Unirii sunt în plină desfășurare. Muncitorii lucrează intens pentru a termina până la 1 Decembrie.

Pentru amenajarea Ansamblului Memorial al Marii Uniri, Elis Pavaje, singura firmă interesată de contractul de aproximativ 3 milioane de euro (12.557.863,11 de lei), a fost declarată câștigătoarea licitației. Lucările de reamenajare a parcului, realizate pentru a integra Monumentul Unirii, trebuie să fie gata până la finalul lunii noiembrie, pentru ca de 1 Decembrie să poată primi numărul mare de turiști care încă de pe acum își anunță prezența.

„Când un proiect aduce ceva proaspăt și nou e greu să-l compari cu altceva. Asta e viziunea noastră despre cum va arăta în mai puțin de trei luni locul în care acum 100 de ani s-a născut România. Pentru că aici, la Alba Iulia, nu ne-am ghidat niciodată după principiul merge „ș ‘ așa”. Așteptarea e mai ușoară când știi ce e la capătul ei. Înainte de a îmbina complet planul cu realitatea, aș vrea să știu și opinia ta”, a scris primarul Mircea Hava, pe pagina de Facebook.

Reamintim faptul că realizarea și amplasarea Monumentului Marii Uniri este în sarcina Ministerului Culturii și Identității Naționale, iar amenajarea pasajului pietonal, a zonelor verzi, inclusiv sistemul de irigații, mobilierul urban, iluminatul arhitectural și ambiental precum și realizarea unei piațete, în sarcina municipiului Alba Iulia.

Monumentul Unirii

Vezi și FOTO: A început amenajarea zonei pentru „Monumentul Unirii” de la Alba Iulia. Lucrarea va fi gata în noiembrie

Amenajarea zonei unde va fi amplasat Monumentul Unirii a început în luna iunie.

„Lucrarea va fi făcută în fabrică şi o voi transporta, ca pe un lego, în situ, la Alba Iulia. Proiectul este desfăşurat şi în 3D şi va fi transmis firmei din Bulgaria. E un aspect al proiectului controlat electronic, astfel încât ştiu oricând cum pot să închei anumite operaţiuni”, a declarat sculptorul Mihai Buculei.

Monumentul va avea o înălțime de 22 de metri și o greutate de 1.350 de tone. Prețul contractului este de 10.209.700 lei, TVA inclus.

Potrivit contractului, autorul își asumă că monumentul va fi realizat, amplasat și finalizat până la cel târziu 26 noiembrie, la timp pentru festivitățile prin care se vor marca 100 de ani de la Marea Unire, la 1 Decembrie 2018.

Ansamblul Memorial al Marii Uniri  – Axul Marii Uniri

Vezi și FOTO-VIDEO: Schimbări radicale în Parcul Unirii din Alba Iulia. Șantierul trebuie închis până la 1 decembrie

Axul Marii Uniri este format din Catedrala Reîntregirii, Podul Marii Uniri (care reface accesul în axul catedralei), Axul Parcului Unirii care susţine amplasamentul Monumentului Marii Uniri cu realizarea unei piaţete ce va permite desfăşurarea unor ceremonii, fântâna arteziană, Bulevardul Transilvaniei şi biserica cu hram Pogorârea Sfântului Duh.

Printre modificările importante care se vor face în Parcul Unirii se numără și preluarea pasajului de către primărie și redarea accesului către public. Referitor la pomii din Parcul Unirii, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a explicat că 80% dintre aceștia vor rămâne. De asemenea, parcul va fi eliberat și însămânțat cu iarbă sau pus covor. În zona Pasajului Cetate, arcadele vor fi iluminate cu spoturi de lumină. Tot în zona respectivă se vor amplasa mai multe busturi ale oamenilor care „s-au ocupat de Unire”.

Podul Marii Uniri va fi cel mai spectaculos element din reamenajarea urbană a zonei. Potrivit proiectantului (BP Străjan SRL), acesta va avea o lungime de 150 metri şi o lăţime de 6 metri şi va face legătura între Parcul Unirii şi catedrală. Podul va fi construit din metal și va avea o grosime de 50 cm. Partea de călcare va fi din lemn, iar pe margini va avea balustrade din sticlă, cu o înălţime de 1,10 m. De asemenea, acesta va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane care ar sta pe el în acelaşi timp, aşa cum autorităţile se aşteaptă deja să se întâmple la 1 Decembrie 2018, când va fi aniversat Centenarul Marii Uniri. Totodată, în două zone în care podul se va sprijini de bastioane, se vor amenaja spaţii (cutii) iluminate unde Muzeul Unirii va amplasa periodic piese care pot fi expuse în aer liber.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Gelu

    duminică, 09.09.2018 at 10:24

    Monumentul unirii arata ca semnul de la Facebook! Aveti dreptul de a copia?! Sau o sa putem naviga gratis pe Facebook langa „monument”?!
    Fantana „kinetika” asa ne-a inchis gura la vremea respectiva… primaria din Alba Iulia! Devine kinetica?! Oricum aceasta fantana este oribila si se potriveste ca nuca-n perete cu zidutile si monumentele istorice din jurul cetatii! Sticla si inox langa ziduri! In Viena si alte orase Europene nu vezi asa monstruozitate! In Alba Iulia mergea si merge excelent o fantana cu sculptura din marmura cu ceva tematic care sa reprezinte istoria acestui oras!!!!! Nu avem industrie! Nu avem nevoie de inox si sticla! Sunt fantani mai mici, cu sculpturi, care merg perfect, merg manusa, se intrepatrund cu istoria noastra, se imbina perfect in parcul nostru cu cetatea si tot ce este in jurul ei! Daca se vrea contemporan… atunci dati drumul si la autorizatiile de industrializare, pentru companii mari si implicit la locuri de munca!!!! Daca vreti oras turistic DOAR… atunci o ALTA fantana trebuie amplasata in locul acelei MIZERII „kinetice”!

  2. pilu

    duminică, 09.09.2018 at 16:13

    Mai batrane, acum zici ca nu merge s’asa ? Tu na-i fost in stare sa termini Cetatea ( ioc proces verbal de receptie)care a mers la nesfarsit s’asa. Nu mai cere nici o parere la nimeni ca tot ce zice Strajan iei de buna.
    Fa o fapta buna, de care zici ca esti in stare si iesi mai repede la pensie.
    Cat despre monument in afara de cruci nu stiti sa faceti altceva. Biserica, cea cu cruce peste tot, a fost cea care s-a opus vehement unirii.

  3. MIHAI

    duminică, 09.09.2018 at 19:36

    Foarte super mega reusit .
    Totusi , parca este prea multa verdeata in zona aceea .
    Ar mai trebui ceva betoane , pavele , fieratanii gen motor electric .
    Cetateanul care vrea aer curat si verdeata trebuie redirectionat spre Mamut . Iar spatiul obtinut sa fie umplut cu ” opere de arta ” , sa fim si noi ” mandrii ca suntem romani ” ( sau romini …sau ce vreti voi ).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement