Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Depunere de coroane la Crucea lui Avram Iancu de pe Muntele Găina și spectacol folcloric, în a doua zi a Târgului de Fete

Publicat

11055378_891066460981681_3897204683319878189_n Târgul de Fete de pe Muntele Găina a continuat duminică cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului. Ca în fiecare an, autoritățile locale și județene au depus coroane de fori. Spectactorii s-au încălzit apoi cu un spectacol folcloric alături de Veta Biris, Nicolae Furdui Iancu dar și alți artiști.

Cea de-a doua zi a sărbătorii a început dimineaţa cu un ceremonial solemn organizat la „Crucea Iancului” prin care participanţii, oficialităţi sau oameni simpli, au cinstit memoria înaintaşilor care au luptat pentru neamul românesc. În cursul zilei sunt programate concerte în aer liber cu nume mari ale muzicii populare româneşti.
Târgul de Fete, cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România, continuă, duminică, pe Muntele Găina, la manifestare participând mii de oameni veniţi din întreaga ţară. Târgul a început, duminică dimineaţa, cu un ceremonial solemn la „Crucea Iancului” de pe Muntele Găina, unde a avut loc o slujbă Te Deum şi oficialităţile prezente la eveniment au depus coroane de flori. Ceremonialul a devenit deja o tradiţie care se păstrează cu sfinţenie în fiecare an, fiind momentul simbolic prin care participanţii cinstesc memoria înaintaşilor care au luptat pentru neamul românesc. Personalitatea cea mai cunoscută a Ţării Moţilor este Avram Iancu, un avocat transilvănean şi revoluţionar român paşoptist, care a jucat un rol extrem de important în Revoluţia de la 1848. Avram Iancu, denumit şi „Crăişorul Munţilor”, a fost de fapt conducătorul Ţării Moţilor, cel care în 1849 a comandat armata românilor transilvăneni împotriva trupelor ungare. „Crucea Iancului” aflată în cel mai înalt punct de pe Muntele Găina a fost construită în 1924, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea eroului naţional Avram Iancu, iar monumentul a fost sfinţit în acel an chiar în timpul Târgului de Fete în prezenţa Regelui Ferdinand I.

11737812_891067190981608_6697115694532636652_n Duminică programul Târgului de Fete cuprinde şi un târg al meşterilor populari dar şi un spectacol folcloric cu nume mari ale muzicii populare româneşti precum Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Traian Jurchelea, Mirela Mănescu şi Ancuţa Matei. Spectacolul folcloric va dura câteva ore şi în cadrul acestuia îşi vor da concursul şi ansambluri reprezentative din judeţele Alba, Cluj, Hunedoara, Bihor şi Arad (zone din care în vechime veneau participanţii la Târgul de Fete de pe Găina).

„Ne bucură numărul mare al oamenilor care au venit în acest an la Târgul de Fete şi pentru noi este o dovadă că românii apreciază tradiţiile autentice. Este atât o sărbătoare populară care dăinuie peste ani dar şi încercarea noastră de a susţine şi promova meşteşugurile tradiţionale prin târgul meşterilor populari, portul popular românesc prin parada care deschide an de an Târgul de Fete dar şi muzica populară autentică prin numele mari ale folclorului românesc invitate la fiecare ediţie. Târgul de Fete de pe Muntele Găina este pe drept cuvânt un brand al tuturor românilor” a spus Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. contribuabilu`

    luni, 20.07.2015 at 00:51

    Iancule, Iancule…..ce-au facut astia din tine ? Chiar si slujitorii sasului se dau mari patri…hoti !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax