Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Elevi de la Colegiul Economic din Alba Iulia, locul III la concursul „Şcoala fără violenţă”, organizat de Poliţie, la Oradea


Publicat

elevi economic

echipa Colegiului EconomicEchipa de elevi de la Colegiul Economic “D.P. Marţian” din Alba Iulia a câştigat locul III la un concurs organizat în weekend de poliţiştii din Bihor. Tinerii au fost pregătiţi de poliţiştii prevenire din IPJ Alba şi de profesorul Ana Maria Scheau.

Sâmbătă, 20 mai, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Municipiul Oradea s-a desfășurat etapa regională a concursului cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă”, adresat elevilor de liceu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” şi cu Corpul Naţional al Poliţiştilor. Competiţia este înscrisă în Calendarul activităţilor educative interjudeţene şi regionale al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Prin intermediul acestui proiect educaţional organizatorii şi-au propus să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. În concursul regional au fost implicaţi peste 100 de copii şi cadre didactice din şase judeţe – Bihor, Alba, Maramureş, Cluj, Arad şi Satu Mare. Concurenţii au avut de parcurs patru probe, respectiv un moment artistic, realizarea unui eseu cu teme din domeniul prevenirii criminalităţii, o probă de dezbatere şi o probă de teorie cu întrebări din domeniul juridic.

În cadrul concursului, elevii, constituiți în echipaje a câte maxim cinci adolescenți, au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vis-a-vis de prevenirea manifestărilor violente. Prin intermediul acestui concurs, elevii au putut aborda problematici specifice propriei generaţii, devenind astfel mai conştienţi şi mai responsabili, atât faţă de propria conduită, cât şi la comportamentul colegilor sau prietenilor lor, fiind capabili să discearnă şi, astfel, să evite anumite riscuri.

Liceenii participanţi s-au implicat activ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le-au transpus pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi. În cadrul concursului „Şcoala fără violenţă”, elevii au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact cu privire la prevenirea manifestărilor violente. Prima probă, momentul artistic, a constat în demonstraţii de dans, muzică, sport sau scurte scenete, care au surprins efectele nocive ale cyberbulling-ul şi violenţa le au asupra adolescenţilor, indiferent de formele de manifestare. Cu multă creativitate, liceenii participanţi au identificat metode şi soluţii de a contracara aceste manifestări, atâît în mediul virtual, cât şi în viaţa de zi cu zi.

Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe. Emoționați, nerăbdători să urce pe scenă, dar și îmbrăcați spectaculos, elevii au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul.

Realizarea unui eseu preventiv a fost cea de-a doua probă în care au fost implicați elevii de liceu. În cadrul celei de a doua probe, liceenii au avut ocazia să îşi exprime în mod creativ părerile cu privire la formele de manifestare a violenţei, au reliefat cauzele producerii acestui fenomen şi au încercat să ofere soluţii, eseurile realizate de aceştia constituind adevărate lecţii pentru colegii lor.

Cea de-a treia probă, proba teoretică, a curprins un set de 10 întrebări formulate din Ghidul practic de prevenire a criminalităţii şi victimizării pentru orele de dirigenţie „Un antidot al violenței!”, partea a II-a, editat în 2015 de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor. Elevii au fost testaţi cu privire la modalitatea de a face faţă unor situaţii de risc, cunoaşterea unor reguli de comportament pe stradă, acasă şi la şcoală, s-au confruntat cu întrebări cu privire la prevederile Codului Penal referitoare la vârsta răspunderii penale a minorilor şi sancţiunile care se aplică minorilor în cazul săvârşirii de fapte penale.

În cadrul ultimei probe, cea de dezbatere, fiecare echipaj a delegat doi elevi care au trebuit să argumenteze pro şi contra pe o temă dată, respectiv „Vârsta răspunderii penale a minorilor este 14 ani”. Argumentarea probei a fost realizată în maxim cinci minute, iar elevii au folosit argumente de ordin moral, social, legal. În cadrul dezbaterii au fost urmărite abilitățile oratorice, exprimarea corectă în limba română, dar și argumentele cu privire la afirmația dată și cunoștințele acestora cu privire la vârsta răspunderii penale și cercetare, analiză și argumentare, cu privire la logica şi accesibilitatea informaţiilor oferite. Elevii au fost foarte bine documentaţi, folosind ca suport date statistice, opinii, citate, dovendind că şi-au însuşit cunoştinţele juridice cu privire la răspunderea penală a minorilor.

Concursul a fost urmărit şi evaluat de un juriu format din profesori, psihologi, coregrafi, avocaţi, reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Palatului Copiilor din municipiul Oradea și reprezentanţi ai unor O.N.G. – uri din Oradea.  Mesaje precum „Spune nu vilenţei!”, „Nu ştiu să plâng, aşa că dau cu pumnul!”, „Mesajul meu de pace”, „Cyberbulling-ul, o formă de violenţă”, „Matematica în limbajul violenţei”, „Forța e slăbiciune, nu putere!”, „Bătaia nu face legea!” ,,O persoană nu se folosește, se prețuiește!”, „Combaterea violenței? E în tine însuți!”, „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!” au fost promovate de elevi în cadrul concursului.

La concursul preventiv au fost prezenţi şi poliţişti de prevenire de la inspectoratele de poliţie ale judeţelor implicate.

În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a fost adjudecat de echipa Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea, locul II a revenit echipajului format din elevii Liceului Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea, iar echipajul de la Colegiul Economic „Dinonisie Pop Marţian” din Alba Iulia s-a clasat pe locul al III-lea.

Echipa de la Alba Iulia, formată din elevii Sergiu Curta, Paul Degan, Maria Alexia Fara, Ioana Gherghel, Kisgyorgy Andreea, coordonaţi de profesor Ana Maria Scheau, au prezentat sceneta „Și cuvintele lovesc!”.

Locul al patrulea a fost obţinut de elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Baia Mare, locul cinci a fost câştigat de elevii Liceului Teoretic „Mihai Veliciu” Arad, al şaselea loc a revenit echipei Liceului Teoretic nr.1 Dobreşti, locul şapte Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, locul opt a fost câştigat de elevii Colegiului Naţional „George Bariţiu” Cluj Napoca, iar cel de-al nouălea loc a revenit elevilor Liceului Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare.

Totodată, au fost acordate și trei premii speciale, pentru „Cel mai bun eseu”, obţinut de echipajul Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea, pentru lucrarea „Nu ştiu să plâng, aşa că dau cu pumnul”, scris de eleva Oana Hepuţiu. Cel de-al doilea premiu special la secţiunea eseu a fost câştigat de eleva Siladi Milena, de la Liceului Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea, cu lucrarea „Forţa e slăbiciune, nu putere!”, iar cel de-al treilea premiu special la secţiunea eseu a fost câştigat de eleva Erdei Denisa Ioana, din cadrul Liceului Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, cu lucrarea „Spune nu violenţei”.

Premiul special pentru „Cea mai bună interpretare” a fost obţinut de elevii Liceului Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea, cu sceneta „Bătaia nu face legea!”, interpretare Bogdana Bodog, Ioana Vidican, Dominika Borși, Danesa Moisi, Oana Hepuţiu.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Femeie în vârstă de 50 de ani, găsită spânzurată în locuință, într-un cartier din Alba Iulia

Publicat

O femeie s-a sinucis joi după-amiaza, într-o locuință din municipiul Alba Iulia. Potrivit unor surse Alba24, femeia avea 50 de ani și locuia în zona cartierului Ampoi 3. 

Aceasta ar fi fost găsită spânzurată în locuință de către o tânără, care ar fi fiica concubinului femeii.

Tânăra a fost cea care a anunțat mai apoi Serviciul de Urgență 112.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Europarlamentar: Testare PCR COVID-19 GRATUITĂ pentru certificatul verde. Testele nu pot fi decontate din bani europeni

Publicat

Europarlamentarul Cristian Bușoi a vorbit despre testarea gratuită de tip PCR pentru COVID-19, necesară pentru certificatul digital al celor care nu s-au vaccinat sau care nu au trecut prin boală. 

„În discuțiile și dezbaterile din PE, în ceea ce privește regulamentul privind certificatul verde digital, certificatul COVID-19, a existat și componenta ca tot ceea ce înseamnă testare pentru a se adăuga informația în certificatul digital, să fie gratuită și pentru a nu face discriminări față de persoanele care, în mod gratuit, au beneficiat de vaccinare sau, în mod gratuit, au beneficiat de tratament” a spus europarlamentarul liberal Cristian Bușoi, pentru DCNews, în emisiunea „Din Culisele Europei”, realizată de Claudia Țapardel.

Tinerii, la coada vaccinării în țările vestice

Liberalul a precizat că-n multe țări europene, mai ales tinerii n-au avut acces la vaccinare, mergându-se pe criteriul vârstei. ”Majoritatea țărilor vestice sunt la vârsta de 50 de ani. Tinerilor probabil că-n cursul verii le va veni rândul” a spus Cristian Bușoi. ”Tinerii sunt cei mai dezavantajați, ei fiind și cei care au cele mai puține posibilități financiare pentru a-și plăti testele” a punctat europarlamentarul.

”E important ca tot ce înseamnă test pentru certificatul verde digital să fie gratuit” a subliniat Cristian Bușoi, în declarația făcută la DCNewsTV. ”Am extins apelul către statele membre de a face testarea gratuită pentru tot ce înseamnă lucrătorii din prima linie, din sănătate și educație” a continuat el.

Liberalul a precizat că testele nu pot fi decontate din fonduri UE: „Aceste teste nu vor putea fi decontate din bani europeni, cum nici vaccinurile nu sunt decontate din bani europeni”.

„Evident că guvernele au capacitatea de a negocia sau de a stabili un tarif maximal. Laboratoarele care se încadrează în tarif vor putea să deconteze pentru certificatul verde digital acele teste din banii Ministerului Sănătății”, a spus Cristian Bușoi despre procedură.

sursa: dcnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia: Taxele pentru autorizația de acces în zone cu restricții de tonaj din oraș, în consultare publică

Publicat

Primăria Alba Iulia stabilește taxele care trebuie să fie plătite pentru eliberarea autorizației speciale de acces în zonele cu restricții de tonaj pentru camioane, utilaje și transporturi agabaritice.

Proiectul este în consultare publică în perioada 7 mai – 18 iunie, iar ședința de dezbatere publică este programată în 18 iunie de la ora 10.00 în sala de ședințe a primăriei.

Proiectul modifică HCL nr. 341/2020 privind aprobarea nivelurilor impozabile, impozitelor și taxelor locale, alte taxe, taxe speciale și amenzile aplicabile în anul 2021.

”Începând cu 1 iulie 2021 taxele pentru eliberarea autorizației speciale de acces în zone cu restricții de tonaj sunt cele prevăzute în tabelul de mai jos:

Autocamion, autoutilitară cap tractor, utilaj autopropulsat:

între 5 și 7,5 tone inclusiv:

 • zona 0: 52 lei/auto/zi sau 405 lei/auto/lună

între 7,5 și 20 tone inclusiv:

 • zona 0: 114 lei/auto/zi sau 890 lei/auto/lună
 • în afara zonei 0: 67 lei/auto/zi sau 526 lei/auto/lună

între 20 și 40 de tone inclusiv

 • zona 0: 208 lei/auto/zi sau 1.619 lei/auto/lună
 • în afara zonei 0: 114 lei/auto/zi sau 890 lei/auto/lună

peste 40 de tone:

 • zona 0 – 311 lei/auto/zi sau 2.429 lei/auto/lună
 • în afara zonei 0 – 166 lei/auto/zi sau 1.295 lei/auto/lună

Remorcă, semiremorcă, utilaj fără propulsie proprie:

între 5 și 7,5 tone inclusiv:

 • zona 0: 52 lei/auto/zi sau 405 lei/auto/lună

între 7,5 și 20 tone inclusiv

 • zona 0: 104 lei/auto/zi sau 810 lei/auto/lună
 • în afara zonei 0: 36 lei/auto/zi sau 283 lei/auto/lună

între 20 și 40 de tone inclusiv

 • zona 0: 156 lei/auto/zi sau 1.214 lei/auto/lună
 • în afara zonei 0: 52 lei/auto/zi sau 405 lei/auto/lună

peste 40 de tone:

 • zona 0: 208 lei/auto/zi sau 1.619 lei/auto/lună
 • în afara zonei 0: 78 lei/auto/zi sau 607 lei/auto/lună

Transporturi agabaritice:

în afara zonei 0: 415 lei /zi

zona 0: 510 lei/zi

„Zona 0” include Cetatea istorică Alba Carolina și cuprinde străzile: Mihai Viteazul – sectorul cuprins între Poarta I a Cetății și bulevardul 1 Decembrie 1918, Unirii – sectorul cuprins între strada Aurel Vlaicu și strada Mitropolit Alexandru Șterca Șuluțiu, Păcii, Gabriel Bethlen, Mitropolit Andrei Șaguna, Mitropolit Alexandru Șterca Șuluțiu, Militari, Mitropolit Simion Ștefan, Aleea Sf. Capistrano, Aleea Sf. Eugeniu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: INCENDIU pe Autostrada A1 Sebeș – Sibiu. O mașină a ars ca o torță, pe viaductul de la Săcel

Publicat

O mașină a luat foc joi după-amiaza, în jurul orei 18:00, pe Autostrada A1, sensul Sebeș – Sibiu. Evenimentul s-a produs pe viaductul de la Săcel.

Pompierii au intervenit pentru stingerea flăcărilor.

Din cauza incendiului, traficul rutier în zonă a fost blocat.

sursa foto, video: Facebook – Info Trafic jud. Sibiu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate