Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Elevi de la Colegiul Economic din Alba Iulia, locul III la concursul „Şcoala fără violenţă”, organizat de Poliţie, la Oradea

elevi economic

Publicat

echipa Colegiului Economic Echipa de elevi de la Colegiul Economic “D.P. Marţian” din Alba Iulia a câştigat locul III la un concurs organizat în weekend de poliţiştii din Bihor. Tinerii au fost pregătiţi de poliţiştii prevenire din IPJ Alba şi de profesorul Ana Maria Scheau.

Sâmbătă, 20 mai, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Municipiul Oradea s-a desfășurat etapa regională a concursului cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă”, adresat elevilor de liceu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” şi cu Corpul Naţional al Poliţiştilor. Competiţia este înscrisă în Calendarul activităţilor educative interjudeţene şi regionale al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Prin intermediul acestui proiect educaţional organizatorii şi-au propus să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. În concursul regional au fost implicaţi peste 100 de copii şi cadre didactice din şase judeţe – Bihor, Alba, Maramureş, Cluj, Arad şi Satu Mare. Concurenţii au avut de parcurs patru probe, respectiv un moment artistic, realizarea unui eseu cu teme din domeniul prevenirii criminalităţii, o probă de dezbatere şi o probă de teorie cu întrebări din domeniul juridic.

În cadrul concursului, elevii, constituiți în echipaje a câte maxim cinci adolescenți, au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vis-a-vis de prevenirea manifestărilor violente. Prin intermediul acestui concurs, elevii au putut aborda problematici specifice propriei generaţii, devenind astfel mai conştienţi şi mai responsabili, atât faţă de propria conduită, cât şi la comportamentul colegilor sau prietenilor lor, fiind capabili să discearnă şi, astfel, să evite anumite riscuri.

Liceenii participanţi s-au implicat activ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le-au transpus pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi. În cadrul concursului „Şcoala fără violenţă”, elevii au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact cu privire la prevenirea manifestărilor violente. Prima probă, momentul artistic, a constat în demonstraţii de dans, muzică, sport sau scurte scenete, care au surprins efectele nocive ale cyberbulling-ul şi violenţa le au asupra adolescenţilor, indiferent de formele de manifestare. Cu multă creativitate, liceenii participanţi au identificat metode şi soluţii de a contracara aceste manifestări, atâît în mediul virtual, cât şi în viaţa de zi cu zi.

Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe. Emoționați, nerăbdători să urce pe scenă, dar și îmbrăcați spectaculos, elevii au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul.

Realizarea unui eseu preventiv a fost cea de-a doua probă în care au fost implicați elevii de liceu. În cadrul celei de a doua probe, liceenii au avut ocazia să îşi exprime în mod creativ părerile cu privire la formele de manifestare a violenţei, au reliefat cauzele producerii acestui fenomen şi au încercat să ofere soluţii, eseurile realizate de aceştia constituind adevărate lecţii pentru colegii lor.

Cea de-a treia probă, proba teoretică, a curprins un set de 10 întrebări formulate din Ghidul practic de prevenire a criminalităţii şi victimizării pentru orele de dirigenţie „Un antidot al violenței!”, partea a II-a, editat în 2015 de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor. Elevii au fost testaţi cu privire la modalitatea de a face faţă unor situaţii de risc, cunoaşterea unor reguli de comportament pe stradă, acasă şi la şcoală, s-au confruntat cu întrebări cu privire la prevederile Codului Penal referitoare la vârsta răspunderii penale a minorilor şi sancţiunile care se aplică minorilor în cazul săvârşirii de fapte penale.

În cadrul ultimei probe, cea de dezbatere, fiecare echipaj a delegat doi elevi care au trebuit să argumenteze pro şi contra pe o temă dată, respectiv „Vârsta răspunderii penale a minorilor este 14 ani”. Argumentarea probei a fost realizată în maxim cinci minute, iar elevii au folosit argumente de ordin moral, social, legal. În cadrul dezbaterii au fost urmărite abilitățile oratorice, exprimarea corectă în limba română, dar și argumentele cu privire la afirmația dată și cunoștințele acestora cu privire la vârsta răspunderii penale și cercetare, analiză și argumentare, cu privire la logica şi accesibilitatea informaţiilor oferite. Elevii au fost foarte bine documentaţi, folosind ca suport date statistice, opinii, citate, dovendind că şi-au însuşit cunoştinţele juridice cu privire la răspunderea penală a minorilor.

Concursul a fost urmărit şi evaluat de un juriu format din profesori, psihologi, coregrafi, avocaţi, reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Palatului Copiilor din municipiul Oradea și reprezentanţi ai unor O.N.G. – uri din Oradea.  Mesaje precum „Spune nu vilenţei!”, „Nu ştiu să plâng, aşa că dau cu pumnul!”, „Mesajul meu de pace”, „Cyberbulling-ul, o formă de violenţă”, „Matematica în limbajul violenţei”, „Forța e slăbiciune, nu putere!”, „Bătaia nu face legea!” ,,O persoană nu se folosește, se prețuiește!”, „Combaterea violenței? E în tine însuți!”, „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!” au fost promovate de elevi în cadrul concursului.

La concursul preventiv au fost prezenţi şi poliţişti de prevenire de la inspectoratele de poliţie ale judeţelor implicate.

În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a fost adjudecat de echipa Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea, locul II a revenit echipajului format din elevii Liceului Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea, iar echipajul de la Colegiul Economic „Dinonisie Pop Marţian” din Alba Iulia s-a clasat pe locul al III-lea.

Echipa de la Alba Iulia, formată din elevii Sergiu Curta, Paul Degan, Maria Alexia Fara, Ioana Gherghel, Kisgyorgy Andreea, coordonaţi de profesor Ana Maria Scheau, au prezentat sceneta „Și cuvintele lovesc!”.

Locul al patrulea a fost obţinut de elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Baia Mare, locul cinci a fost câştigat de elevii Liceului Teoretic „Mihai Veliciu” Arad, al şaselea loc a revenit echipei Liceului Teoretic nr.1 Dobreşti, locul şapte Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, locul opt a fost câştigat de elevii Colegiului Naţional „George Bariţiu” Cluj Napoca, iar cel de-al nouălea loc a revenit elevilor Liceului Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare.

Totodată, au fost acordate și trei premii speciale, pentru „Cel mai bun eseu”, obţinut de echipajul Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea, pentru lucrarea „Nu ştiu să plâng, aşa că dau cu pumnul”, scris de eleva Oana Hepuţiu. Cel de-al doilea premiu special la secţiunea eseu a fost câştigat de eleva Siladi Milena, de la Liceului Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea, cu lucrarea „Forţa e slăbiciune, nu putere!”, iar cel de-al treilea premiu special la secţiunea eseu a fost câştigat de eleva Erdei Denisa Ioana, din cadrul Liceului Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, cu lucrarea „Spune nu violenţei”.

Premiul special pentru „Cea mai bună interpretare” a fost obţinut de elevii Liceului Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea, cu sceneta „Bătaia nu face legea!”, interpretare Bogdana Bodog, Ioana Vidican, Dominika Borși, Danesa Moisi, Oana Hepuţiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate