Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Elevi din Alba Iulia au interpretat ”Rapsodia Română” cu instrumente neconvenționale, în Polonia

elevi alba iulia polonia

Publicat

Elevi de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Alba Iulia au interpretat, în Polonia, „Rapsodia Română” de George Enescu și Imnul Uniunii Europene, cu boomwhackere, instrumente neconvenționale de percuție – drumstick. A fost o inițiativă inedită atât pentru gazde, cât și pentru ceilalți participanți.

Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului Pupils Teach Pupils,  din programul ERASMUS+, în perioada 22-26 mai.

Elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia realizează, în cadrul unui proiect inedit, un schimb intercultural cu școli din peste 6 țări: Olanda (coordonator principal), Turcia, Spania, România, Polonia și Germania. Proiectul este în derulare, în această săptămână având loc a treia mobilitate, în Wyszków, un oraș aflat la 50 de km de Varșovia.

elevi alba iulia polonia

Fiecare școală parteneră participă cu câte 6 elevi și 3 profesori și pregătesc câte o lecție din ariile curriculare principale: științe, artă/muzică, științe sociale, poezie/literatură, istorie. La mobilitatea din Polonia, elevii din România au avut de pregătit de acasă lecția de muzică. Îndrumați de profesorii lor – Gabriel Bucur, Diane Popa și Simona Florea, elevii au pregătit un recital din opera lui George Enescu: „Rapsodia Română” (1) și un fragment din „Oda Bucuriei” de Beethoven, (Imnul Europei) pentru a promova identitatea noastră culturală și artistică.

elevi alba iulia polonia

Pentru a se documenta cu privire la opera și viața lui George Enescu, elevii și dascălii lor au vizitat Casa Memorială „George Enescu”, Muzeul Național „George Enescu” și Ateneul Român din București.

Inedit pentru gazde și pentru ceilalți participanți a fost faptul că elevii români au performat aceste melodii cu ajutorul boomwhackere-lor, instrumente neconvenționale de percuție fiecăreia fiindu-i atribuită câte o notă muzicală. Astfel se poate „cânta” chiar și de către amatori ai muzicii melodii asistate de partituri online.

Elevii participanți la mobilitate (14 ani) sunt: Florin Petric, Mara Oltean, Luca Moldoveanu, Matei Muntean, Rotaru Denis și Denis Hagea care pe durata șederii în Wyszków au fost găzduiți de elevii școlii Szespol Szkol nr. 1 im Marii Sklodowskiej-Curie Wyszkowie, din Wyszkow, (Polonia).

Pe lângă activitățile derulate în cadrul programului aceștia au participat și la vizite de documentare, la orele de curs din această școală, deplasări în Varșovia și în imprejurimi, dar și la Palatul Wilanowa, Palatul construit de Regele Jan Sobiescki III.

Următoarea mobilitate din cadrul proiectului va avea loc în România, la Alba Iulia, din 20-24 noiembrie, când elevii români vor avea de pregătit o lecție despre cultura și tradițiile din România.

Pentru a se realiza în condiții optime transferul cultural, elevii din cele 5 țări partenere vor fi găzduiți de familiile elevilor care au participat la mobilitățile anterioare din cadrul proiectului Pupils Teach Pupils (Elevii, mentori pentru elevi).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement