Actualitate
FOTO: Elevi şi studenţi din Alba au învăţat să ţeasă şi să coasă tradiţional în clasa de meşteşuguri populare de la Bucerdea Vinoasă
Pentru a treia oară, clasa de meşteşuguri populare de la Bucerdea Vinoasă a fost, joi, spaţiul în care s-au ţinut cursuri de ţesut-cusut tradiţional pentru elevi, şi în premieră, pentru studenţi ai Facultăţii de Filologie şi istorie a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Dincolo de meşteşugul în sine, tinerii filologi şi posibili viitori etnograf, au fost introduşi în obiceiurile şi tradiţiile satului. Acest proiect a fost iniţiat în anul 2010, printr-un parteneriat între Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, respectiv Facultatea de Istorie şi Filologie, şi Asociaţia „Tradition Group”, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba.
Elevii şi studenţii care au „absolvit” cursul de ţesut şi cusut tradiţional au trecut printr-o mulţime de momente caracteristice vremurilor trecute din această regiune. Aceştia au „încins” o şezătoare tradiţională, au învăţat să folosească diferite obiecte şi instrumente tradiţionale, cum se procesau fibrele textile, şi-au însuşit câţiva termeni tehnici necesari pentru folosirea instrumentarului din atelier, au citit legende şi poveşti cu superstiţii şi credinţe populare legate de anumite momente ale anului. În plus, stundeţii şi elevii au învăţat cum se formulează fişa unui exponat, care este semnificaţia clară a noţiunii de „patrimoniu” şi care sunt coordonatele etnografice ale unui obiect tradiţional.
Într-un articol de specialitate, profesorul coordonator, lector univ. dr. Georgeta Orian, preciza: „În condiţiile societăţii actuale, contextul informal pare să fie o soluţie complementară în învăţământul universitar, mai ales în cazul unor discipline care, prin conţinut şi metodologie, comportă şi o latură practică, aşa cum este cazul disciplinei Etnologie şi folclor, studiată în anul I la specializările cu profil filologic. Obiectivul principal a fost organizarea unor ateliere aplicative care să suplinească zona aplicativ-practică a cursului de Etnologie şi folclor, oferind o alternativă, stimulând creativitatea şi curiozitatea”.
Expoziţia cu imagini din timpul întâlnirilor, obiectele realizate, au transformat spaţiul în care s-au desfăşurat activităţile într-unul de sărbătoare, cu povestea drumului pe care firul de lână îl parcurge până la produsul final şi alte istorioare interesante. Activitatea s-a încheiat cu înmânarea diplomelor, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel şi a directorului Centrului de cultură “Augustin Bena” Alba, Coriolan Honcaş. Momentul festiv de înmânare a diplomelor, grăbit de începerea sesiunii, i-a adus aproape şi pe cursanţii mai mici ai clasei, respectiv elevii şcolii din localitatea Bucerdea Vinoasă, care s-au alăturat celor mari urmând îndemnul de a deveni „mici meşteşugari”.
Desfăşurate şi cu susţinerea Parohiei Ortodoxe Bucerdea Vinoasă, având drept însemn „Trăind cu tradiţiile”, atelierele săptămânale au venit să suplinească zona aplicativ-practică a cursurilor: „deoarece valoarea lucrului făcut manual a început să pălească în faţa produselor în serie, deoarece am uitat să mai creăm noi ceva cu mâna noastră, deoarece ne îndepărtăm de tradiţia noastră, deşi poate nici nu o cunoaştem sau nu o înţelegem…. îi felicităm pe toţi cursanţii pentru interesul cu care au participat la descoperirea spaţiului etnografic şi interesul pentru meşteşugul ţesutului din zonă”, au transmis organizatorii evenimentului.
[nggallery id=236]
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News