Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Expoziție de carte veche brâncovenească la Muzeul de Artă Sacră ”Reîntregirea”. Carte de predici tipărită la Alba Iulia

Publicat

Muzeul de Artă Sacră ”Reîntregirea” din Alba Iulia și-a deschis porțile joi, 4 septembrie, pentru iubitorii de artă. Cei care au trecut pragul muzeului au avut ocazia să vadă 20 de cărți religioase vechi din vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu. Expoziția a fost organizată deoarece anul acesta Biserica Ortodoxă l-a decretat ca și an omagial al sfințiilor brâncoveni, la împlinirea a celor 300 de ani de la moartea acestora. Printre cărțile expuse, pe lângă penticostare, ceaslov și evanghelii se află Biblia lui Șerban Cantacuzino sau Biblia de la București, Evanghelia Greco-română, o carte de predici tipărită chiar la Alba Iulia.

”Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2014 ca an omagial, euharistic și an comemorativ al sfințiilor martiri brâncoveni. Expoziția la al cărui vernisaj participăm astăzi (n.r. – joi, 4 septembrie) este un eveniment din ciclul de evenimente organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia în memoria domnitorului martir. Am încercat în această expoziție să aducem o parte din atmosfera vremii lui Constantin Brâncoveanu aici la Alba Iulia și să le-o oferim participanților. Se dorește a fi această expoziție un omagiu adus personalității marelui domnitor și în egală măsură, un pelerinaj pentru memoria acestul mare domnitor”, au spus organizatorii.

Prezent la vernisajul expoziției, ÎPS Irineu, consideră că „evenimentul ce are loc astăzi în incinta sacră a Catedralei noastre Arhiepiscopale este un omagiu meritat adus slăvitului Domnitor martir Constantin Brâncoveanu. E binevenit acest omagiu și mai ales la acest eveniment acum în anul 2014, an dedicat martirilor brâncoveni și apoi și datorită faptului că acest voievod valah a avut o legătură strânsă și iubitoare cu Cetatea Alba Iulia. El este considerat un ocrotitor generos al Bisericii Transilvaniei ce își avea aici sediul sprijinind pe de-o parte credința ortodoxă a românilor transilvăneni, iar pe de altă parte sprijinind cultura românească. Domnitorul Român Constantin Brâncoveanu a trimis la Alba Iulia pe tipograful Mihai Ștefan, care a fost școlit la Snagov de Sfântul Mitropolit Antim Ivireanu și sub îndrumarea acestuia s-a tipărit aici Bucovna, primul abecedar care a pus bazele învățământului românesc în Transilvania…”.

„Constantin Brâncoveanu a patronat deci tipografia Bălgradului și Instituția Sacră Mitropolitană acordându-i anual 6.000 de dale, diverse obiecte de cult și chiar o moșie din ținutul Argeșului”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

Județul Alba se poate mândri și cu alte cărți valoroase: „Aceste cărți sunt doar o mică parte din bogăția pe care județul Alba îl deține în materie de carte brâncovenească. Suntem păstrătorii a 62 de exemplare tipărite între anii 1688-1714, anii de domnie ai lui Constantin Brâncoveanu, iar pe lângă aceste exemplare tipărite în tiparnițele de la București, Buzău, Snagov, Râvnic și Târgoviște, mai păstrăm 60 de exemplare ale Chiriacodromionului tipărit aici la Bălgrad în 1699 care îl are ca patron pe Domnitorul Brâncoveanu”, a spus Bogdan Avram, organizator al expoziției.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax