Actualitate
FOTO: Festivalul de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”. PREMIILE de la Ciugud. DUMINICĂ, ultima etapă, la Unirea, cu comunele din zona Aiud – Ocna Mureş
Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în Europa, va continua, duminică, la Unirea, cu ultima etapă de concurs în cadrul căreia comunităţile locale din zona Aiud – Ocna Mureş vor încerca să arate ce au mai frumos în materie de tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri populare, folclor şi gastronomie.
Evenimentul va începe la ora 13.00 şi va cuprinde concursul propriu-zis de folclor, gastronomie şi tradiţii dar şi un extraordinar spectacol al Ansamblului Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba cu interpreţii Roxana Reche, Cătălin Haşa, Nicolae Plută, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ. Conducerea muzicală este asigurată de Alexandru Pal, iar coregrafia este realizată de Alexandra Oargă şi Flaviu Mârza.
Etapa de la Unirea este ultima din concursul Festivalului de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, urmând ca marea finală să aibă loc în 9 iulie la Alba Iulia şi la aceasta să participe câştigătorii din cadrul fiecărei etape.
Etapa precedentă a festivalului a avut loc la Ciugud unde au participat comunele Sâncel, Roşia de Secaş, Şona, Berghin şi Mihalţ.
PREMIILE acordate la etapa zonală de la Ciugud:
Premiul pentru conservarea, promovarea şi valorificarea Patrimoniului Cultural material și imaterial din judeţul Alba a fost obţinut de comunele Mihalţ, Roşia de Secaş şi Şona.
Au obţinut clasarea pe locul I şi calificarea la etapa finală a Festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură”:
La secțiunea Obicei tradițional – comunele Berghin și Roșia de Secaș.
La subsecțiunea solist vocal – comunele Sâncel și Șona.
La subsecțiunea grup vocal – comunele Sâncel și Șona.
La subsecțiunea solist instrumentist – comunele Sâncel, Mihalț și Șona.
La subsecțiunea dans tradițional – comunele Mihalț, Berghin și Șona.
La sebsecțiunea minorități naționale – comuna Șona și Roșia de Secaș.
La secțiunea meșteșuguri tradiționale – comunele Șona și Mihalț.
La secțiunea gastronomie – comunele Șona și Mihalț.
De asemenea au fost acordate diplome de excelență autorităților locale care sprijină prin activitatea lor conservarea, promovarea și valorificarea Patrimoniului Cultural material și imaterial din Județul Alba (din Ciugud, Sâncel, Șona, Berghin, Mihalț și Roșia de Secaș)
Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa care îşi propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia şi tradiţiile autentice ale Albei astfel încât criteriile generale de evaluare în cadrul concursului sunt doar două respectiv autenticitate (cu o pondere de 90%) şi valoare artistică (cu o pondere de 10%). Începând din 2017 festivalul aduce şi o serie de noutăţi cum ar fi încurajarea comunităţilor locale să participe cu câte două reprezentanţii pentru fiecare secţiune şi/sau subsecţiune, dacă una dintre reprezentanţii este realizată de către comunitatea uneia sau mai multor minorităţi naţionale. Astfel începând cu ediţia din acest an a festivalului – concurs la secţiunea „Spectacol folcloric” a fost introdusă subsecţiunea „Minorităţi naţionale”. Ajuns la cea de-a XII-a ediţie, festivalul se desfăşoară în perioada 21 mai – 9 iulie la Negrileasa, Loman, Ciugud şi Unirea, iar finala concursului este programată la Alba Iulia în 9 iulie.
foto: Vasile Sârb – coordonatorul Clasei de Artă Fotografică din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News