Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | FIFE Zlatna 2013: Pelicula „Sânvăsâiul la Galda de Jos”, în regia Marinelei Baba, a primit „Premiul Publicului”. Vezi celelalte distincţii

Publicat

Duminică, în ultima zi a Festivalului Internațional de Film Etnografic de la Zlatna, au fost premiați atât concurenții care s-au înscris cu cele mai bune plicule, care au avut ca subiect promovarea culturii și a tradițiilor românești, cât și toate satele care aparțin orașului. Membrii juriului FIFE au acordat 10 premii aflate în concurs şi două premii speciale, respectiv Premiul pentru „Atitudine” și Premiul „Păcală”. Reprezentantul juriului din partea Radio România Internațional a acordat un premiu special, pentru „Cea mai originală muzică de film”.

Stadionul din Zlatna a fost aproape neîncăpător datorită asistenţei care a participat la această ultimă zi a festivalului. Festivalul Internaţional de Film Etnografic Zlatna a început duminică cu discursul primarului din Zlatna, Silviu Ponoran, care a mulţumit cetăţenilor oraşului pentru implicarea deosebită în cadrul evenimentelor festivalului. S-au acordat diplome pentru toate satele aparţinătoare oraşului, care au participat alături de preoţi la parada portului popular, iar o diplomă specială au primit soţii Elena şi Gabriel Boholţ, pentru efortul deosebit depus în organizarea şi derularea festivalului.

Programul artistic a cuprins un moment artistic„decorat cu umbreluţe” pregătit de preşcolarii Grădiniţei „Peştişorul de Aur” din Zlatna, pe acordurile celebrei melodii „Singing in the Rain”. A urmat rapsodul local Aurelian Plăcintă, acompaniat de ansamblul Casei de Cultură „Horia Popescu”, din Zlatna. În acordurile muzicii antrenante a urmat un moment al copiilor din ansamblul „Mugurelul” din satul Feneş, pregătiţi de Felicia Bălşan, cunoscută interpretă de muzică populară din Zlatna. Tot din satul Feneş a încântat apoi asistenţa Mihaela Gherman. Căluşarii din zonă, reuniţi într-un singur mare ansamblu, au pe jucat pe iarba stadionului, fiind aplaudați la final de întreaga asistenţă. Feneşul a deţinut supremaţia, mai ales că pe scenă a încântat auditoriul cu ritmurile zlătnene şi Felicia Bălşan. Cei prezenţi s-au bucurat de fiecare moment al festivalului, cel mai aşteptat moment fiind decernarea premiilor festivalului.

În cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Film Etnografic Zlatna, juriul alcătuit din Geo Saizescu (preşedinte), Al. G. Croitoru, Călin Căliman, Horia Barna, Sebastian Papaiani, Claudia Motea, Marian Stere, Marcel Negruți, Nicolae Clonța, Mălina Dragnea, Horia Tanislav, a stabilit următorul palmares:

1. Premiul pentru cel mai bun film etnografic, „Marele premiu” : „De la spicul de grâu, la pictură” / „Od zrna do slike” – producător: – HRT – Televiziunea croată, Olimp şi Atlanta, scenariu şi regia: Branko Istvancic

2. „Premiul juriului”: „Mehedinţi – From legend to present” / „Mehedinţi – din legendă în prezent”, producător executiv: Radu Tora, director de proiect : Constantin Gherghe, director de imagine: Raoul Ventel, editor film: Florian Ardelean, muzica: Robert Precup, Alexandru Parocescu

3. „Premiul publicului”: „Sânvăsâiul la Galda de Jos”, regia: Marinela Baba, imagine și montaj: Vali Ciontea

4. Premiul pentru „Cel mai bun film străin”:  „Ruse”, Bulgaria, regizor: Branimir Popov

5. Premiul pentru „Cea mai bună regie a unui film românesc”:  Cristi Toporan pentru filmul „Pâinea la test”

6. Premiul „Păcală”: – „Drumul spre Europa”, regizor Valeru Ciurea

7. Premiul pentru „Cea mai bună imagine a unui film românesc”: „Tălmaciu”, realizator Rodica Pavel

8. Premiul pentru „Atitudine”:  „Imposibila întoarcere”, realizator Valeru Ciurea, imagine: Maria Ciurea

9. Premiul pentru „Cea mai bună coloană sonoră a unui film românesc”:  „Drumul spre Europa”, realizator Valeru Ciurea

10. Premiul pentru „Cel mai bun montaj de film”: „Maramureş”, realizator Gabriela Dima

11. Premiul pentru „Cel mai bun film etnografic 3D”: „Culegătorii de folclor”, regia: Gabriel Boholţ, scenariu Elena Boholţ

12. „Premiul Junior”: „Mugur de tradiţie”, realizator: absolvenţii cursurilor de operatorie, regie şi montaj din cadrul Centrului artelor vizuale Zlatna

13 . Premiul Radio România Internaţional pentru „Cea mai originală muzică de film”:  „Mehedinţi – From legend to present” / „Mehedinţi – din legendă în prezent”, – producător executiv: Radu Tora, director de proiect: Constantin Gherghe, director de imagine: Raoul Ventel, editor film: Florian Ardelean, muzica: Robert Precup, Alexandru Parocescu.

Foto: Lili GhirişanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

CÂMPENI

O porțiune de 2 kilometri dintr-o stradă din orașul Câmpeni va fi asfaltată printr-o investiție de peste 5,6 milioane de lei

Publicat

Un tronson de 2 kilometri dintr-o stradă din orașul Câmpeni, ce face legătura cu DN 75, spre Mihoiești, urmează să fie modernizat și asfaltat. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 5,6 milioane de lei, fără TVA. 

Primăria Câmpeni a lansat marți, 5 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de modernizare a străzii Horea – drum Mihoiești, din cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Câmpeni”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 5.695.941,58 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, lucrarea vizează modernizarea unei porțiuni de 2 km din strada Horea, de la km 1+275 până la km 3+275. Strada are originea în intersecția străzii Calea Turzii cu strada Revoluția 1848 – DC 96 și a fost modernizată anterior de la km 0+000 până la km 1+275.

Tronsonul strada Horea – drum Mihoiești urmează să fie asfaltat, soluția tehnică proiectată fiind următoarea:

 • lățimea părții carosabile: între 4 și 5,5 metri
 • ampriza medie a străzii: 7,2 metri
 • accese auto: 531 mp
 • lățimea trotuarelor: între 0,3 – 2 metri
 • zid de sprijin din beton armat: 18 metri
 • parapet direcțional semigreu: 453 metri
 • parapet pietonal: 254 metri
 • fundație adâncită de parapet: 160 metri
 • podețe: 3 bucăți cu lungimea între 6,2 și 6,3 metri, cu diametrul de 600 mm
 • rigolă carosabilă: 13 metri

Pentru evitarea exproprierilor, traseul străzii existente se păstrează în plan. Acesta este alcătuit dintr-o succesiune de aliniamente și curbe, viteza de proiectare luată în calcul fiind de 25 km/h.

Structura rutieră propusă este următoarea:

 • 4 cm strat de uzură BA16
 • 6 cm strat de legătură BAD22,4
 • 16 cm strat de bază din piatră spartă
 • 30 cm strat de fundație din balast
 • 7 cm strat de nisip cu rol de separație și anticontaminant

Se propune realizarea de trotuare, pe ambele părți ale străzii, unde este posibil. Acestea urmează să fie separate de partea carosabilă prin borduri de beton.

Structura trotuarului este următoarea:

 • 6 cm strat de uzură din pavele autoblocante
 • 4 cm strat de egalizare din nisip
 • 10 cm strat din piatră spartă
 • 15 cm strat de balast

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

De astăzi: Noi norme pentru autovehicule, în Uniunea Europeană. Ce este obligatoriu

Publicat

Noul Regulament privind siguranța generală a vehiculelor se aplică de miercuri, a anunțat Comisia Europeană. Acesta introduce o serie de sisteme avansate obligatorii de asistență pentru șofer și stabilește cadrul juridic pentru omologarea vehiculelor automatizate și complet autonome în UE.

Potrivit unui comunicat al CE, noile măsuri de siguranță vor contribui la o mai bună protecție a pasagerilor, a pietonilor și a bicicliștilor din întreaga UE, salvând, potrivit estimărilor, peste 25 000 de vieți și evitând cel puțin 140 000 de vătămări grave până în 2038.

De asemenea, CE anunță că va prezenta în această vară norme tehnice pentru omologarea vehiculelor complet autonome, care vor contribui la creșterea încrederii cetățenilor, la stimularea inovării și la îmbunătățirea competitivității industriei europene a autovehiculelor.

Începând de miercuri, noile măsuri care introduc funcții de siguranță pentru asistarea conducătorului auto includ:

pentru toate vehiculele rutiere (și anume, autoturisme, camionete, camioane și autobuze): asistență inteligentă pentru controlul vitezei, avertizare la mersul înapoi cu cameră sau senzori, avertizare cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto, dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele, precum și semnal de oprire de urgență;

pentru autoturisme și camionete: funcții suplimentare, cum ar fi sistemele de menținere a benzii de circulație și frânarea automată;

pentru autobuze și camioane: tehnologii pentru o mai bună recunoaștere a posibilelor unghiuri moarte, avertizări pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni sau bicicliști și sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.

Normele se vor aplica mai întâi noilor tipuri de vehicule, începând de miercuri, și ulterior tuturor vehiculelor noi, începând cu 7 iulie 2024. Unele dintre noile măsuri vor fi extinse pentru a fi aplicate mai multor tipuri de vehicule rutiere până în 2029.

„Tehnologia ne ajută să îmbunătățim nivelul de siguranță al autoturismelor noastre. Noile funcții avansate de siguranță obligatorii vor ajuta în continuare la reducerea numărului de victime ale accidentelor. Totodată, astăzi facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura că normele noastre ne permit să introducem în condiții de siguranță vehiculele autonome în UE, într-un cadru care pune siguranța persoanelor pe primul loc”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă și comisar responsabil cu o Europă pregătită pentru era digitală.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Clădirea noului liceu tehnologic din Sebeș prinde formă: a fost turnat planșeul peste subsol. Cum va arăta la final

Publicat

Noul liceu tehnologic de la Sebeș prinde formă, anunță reprezentanții administrației locale. Miercuri a fost turnat planșeul peste subsol, estimându-se că până la finalul anului vor fi încheiate lucrările de zidărie, astfel încât, în sezonul rece să se poată interveni pentru amenajările interioare.   

Este unul dintre cele mai mari proiecte finanțate din fonduri europene derulate de : 27.308.048,99 lei (prin Programul POR 2014-2020).

Conform contractului adjudecat prin licitație publică de compania Lincoln Plus, termenul de finalizare este 30 noiembrie 2023.

Va rezulta o clădire nouă și modernă pentru Liceul Tehnologic Sebeș, care va cuprinde: 34 de săli de clasă, 3 laboratoare de informatică, un laborator de fizică, un laborator de mecanică, un laborator de chimie, o sală profesorală, o sală de festivități, o sală de sport, realizarea sistemului de încălzire centralizat, amenajarea curții și a terenului aferent liceului, amenajarea terenului de sport în curtea liceului, branșamentele la rețelele de utilități.

Așa va arăta noul liceu tehnologic din Sebeș

De noua clădire vor beneficia cei 777 de actuali elevi, urmând ca unitatea școlară să crească până la numărul de 900 de elevi.

„În mod simbolic, la temelia noii clădiri am zidit memoriile academicianului Dorin Pavel, «Arhitectura apelor», ca un omagiu adus părintelui hidroenergeticii românești, o mare personalitate a acestor locuri, urmând ca acesta să fie și mentorul generațiilor de tineri care vor studia la noul liceu tehnologic de la Sebeș”, a transmis primarul Dorin Nistor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Alba Iulia, trimis în judecată pentru purtare abuzivă, după ce a lovit cu capul o altă persoană. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un bărbat din Alba Iulia a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă, după ce l-a lovit pe un alt bărbat, cu capul în zona feței. A fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă deoarece era angajat al unui magazin și se afla în timpul lucrului. 

Momentan dosarul a fost înregistrat în data de 5 iulie 2022, pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, dar nu a primit încă un prim termen de judecată.

”În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reţinut următoarea stare de fapt:

În data de 31.05.2021, inculpatul G., angajat al unui magazin situat în municipiul Alba Iulia, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a lovit-o pe persoana vătămată cu capul în zona feței și cu un obiect din lemn în zona antebrațului mâinii stângi, provocându-i astfel leziuni ce au necesitat, pentru vindecare, un număr de 3-4 zile de îngrijiri medicale.

Precizăm că întocmirea rechizitoriului este o etapă a procesului penal, reglementată în Codul de procedură penală, care reprezintă finalizarea anchetei penale şi trimiterea dosarului la instanţă, spre judecare, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat al procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax