Actualitate
FOTO: Fructe de pădure „bio” la export din Munţii Apuseni. Inspecţie germană la Centrul de colectare din Bistra, pentru certificarea produselor
O echipă de la o companie din Germania a făcut, joi, o vizită la Centrul de colectare de fructe de pădure din Bistra. Scopul vizitei a fost de verificare a modului în care se colectează produsele și cum se păstrează, pentru ca ulterior să fie eliberat certificatul bio, necesar pentru a livra fructele la export.
Cel mai mare centru de colectare de fructe de pădure din județ, din localitatea Bistra și-a deschis joi porțile pentru o inspecție a reprezentanților firmei ”Ceres” din Germania. Firma are punct local și în România, mai exact în județul Mureș și se ocupă cu vizite anuale pe teren pentru a vedea cum se culeg fructele de pădure și cum ajung la centru de colectare, urmând să decidă dacă le acordă sau nu certificat bio.
Ce presupune obținerea certificatului bio?
Cei care doresc să își certifice fructele de pădure pe care le achiziționează în fiecare an trebuie să primească inspecția celor cu care Ocolul Silvic are contract pentru a vedea zonele de unde aceștia își colectează fructele de pădure. Pe baza inspecției făcute și a actelor aferente, se eliberează un certificat care să ateste că produsele sunt ecologice, iar o dată la 4 ani se fac și analize să se verifice dacă într-adevăr nu există riscul de a fi vreo sursă de poluare în zona din care se culeg. Inspecția se face în fiecare an, la fel și recertificarea. Acest certificat se eliberează în aproximativ 2 săptămâni.
”Activitatea de producție și de comercializare a fructelor de pădure impune, ca standard european, ca firme autorizate și pe plan național și atestate bineînțeles de comunitatea europeană să asigure certificarea. Toți comercianții, toți solicitanții acestor fructe cer în primul rând această certificare, acest certificat bio fără de care ei nu pornesc încheierea nici unei afaceri. Chiar și în aceste zile când se face contractarea fondului de marfă, primul lucru cu care începem este acest certificat. El ne spune, după deplasarea în teren, după verificarea procesului de producție, a fazelor, că fructele noastre sunt recoltate din cadrul lor natural, din fond forestier, că nu suferă intervenții chimice, stropiri sau alte poluări de ordin industrial sau de orice altă formă și că procesul de producție pe trasabilitate ne arată că aceste fructe sunt culese, sunt conservate, sunt livrate în aceste condiții bio care le cere Europa”, a spus inginerul Mihai Palamaru, de la Direcția Silvică Alba.
Acum este sezonul afinelor negre, fapt pentru care sunt cele mai căutate fructe în străinătate. La centru de colectare din Bistra ajung zilnic aproximativ 10 tone de afine negre. Acestea sunt culese de pe munte, curățate de frunze, duse la punctele de colectare din localitate și ulterior transportate către centru. O persoană poate culege zilnic până la 20 de kilograme de afine şi primesc 7 lei pe kilogramul de fructe aduse la centru. Fructele sunt recepționate, refrigerate, congelate, depozitate și exportate.
Lunar, spre export pleacă 90% din producție, iar țările sunt Germania, Austria, Italia și San Marino.
Cristina NICOLA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News