Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Grevă de avertisment la ITM Alba. Solicitările angajaților din instituțiile subordonate Ministerului Muncii

Publicat

Angajați ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Alba au protestat, miercuri dimineața, sub forma unei greve de avertisment, pentru a atrage atenția asupra condițiilor de muncă și salarizare. Protestul s-a desfășurat la instituții subordonate Ministerului Muncii, din județ și din țară.

Greva de avertisment s-a desfășurat miercuri, în intervalul orar 8.00-10.00.

De la ITM Alba, la manifestare au participat peste 30 de angajați, circa 80% din salariații instituției, a precizat reprezentantul angajaților, Radu Corb, pentru alba24.ro.

Angajații, nemulțumiți de salarii și condițiile de muncă

”Ne-am întâlnit în fața instituției, cu pancarte prin care ne-am exprimat nemulțumirile.

Revendicările noastre se referă la salarizare, solicităm să ajungem la nivelul salarizării familiei ocupaționale, de exemplu APIA, ANAF sau sectorul sănătate.

Din 2018, nu au mai fost făcute modificări din punctul de vedere al salarizării pentru angajații ITM.

Mai atragem atenția asupra necesității de optimizare a programelor informatice cu care lucrăm, acestea au rămas în urmă față de cerințele actuale. Solicităm condiții mai bune de muncă”, a precizat reprezentantul sindical.

Potrivit sursei citate, dacă solicitările angajaților nu sunt luate în considerare, din 27 noiembrie își rezervă dreptul de a demara greva generală pe termen nedeterminat.

În cazul unei greve generale, ”nu mai facem controale, nu mai înregistrăm contracte de muncă, nu mai operăm extrase Revisal. Practic, va fi o blocare a activității”, a menționat sursa citată.

Proteste similare au fost anunțate și la alte instituții subordonate Ministerului Muncii, precum AJOFM, AJPIS.

Protest la Casa Județeană de Pensii Alba

Și angajați de la Casa Județeană de Pensii Alba au fost protestat miercuri.

Greva de avertisment a fost pentru a atrage atenția asupra diferențelor salariale și a condițiilor de muncă.

Un angajat al instituției, aflat la gradaţia şi vechimea maximă de peste 25 de ani, are un salariu net de 4.800 de lei. Munca este una complexă, cu un consum mare de efort, de resurse intelectuale şi psihice, spun protestatarii, potrivit Agerpres.

Revendicările angajaților din instituţiile subordonate Ministerului Muncii

„1. Salarii echitabile

Salarii egale cu ale angajaților din alte instituții (ANAF, sănătate, APIA etc). Diferențe considerabile între noi și colegii din aceeași familie ocupațională „Administrație”. Precizăm că în tot acest timp convenit de două luni, pentru colegi din aceeași familie ocupațională au fost identificate și adoptate acte normative menite să le suplimenteze veniturile. Solicităm ferm ca și pentru noi, angajații instituțiilor Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, să fie adoptate măsuri imediate.

Dorim eliminarea inechităților salariale generate de clasa politică!

Cerem respect și tratament echitabil din partea guvernanților și a factorilor decizionali. Soluționarea imediată a acestei discrepanțe și asigurarea unei remunerări corespunzătoare contribuției noastre la societate constituie o necesitate imperioasă.

2. Condiții de muncă optime

Formulăm cerința fermă de a asigura un mediu de lucru sănătos și sigur, însoțit de alocarea resurselor adecvate pentru desfășurarea activităților în condiții normale.

3. Deficit de personal

Solicităm alocarea unui personal suficient pentru a face față volumului de muncă. Blocarea ocupării posturilor, decizia de anulare a posturilor vacante au condus la o suprasolicitare a personalului existent în instituții care este nevoit să facă față activităților mult peste o distribuire a activităților într-un program normal de lucru de 8 ore.

4. Plata orelor suplimentare

În instituțiile noastre sunt efectuate ore suplimentare de ordinul miilor, datorită imposibilității recuperării prin timp liber, destinat refacerii capacității de muncă, am solicitat alocarea resurselor pentru plata acestora.

Alte revendicări: stabilitatea locurilor de muncă

5. Stabilitatea locurilor de muncă

Solicităm asigurarea stabilității locurilor de muncă pentru angajații Ministerului Muncii și Solidarității Sociale împreună cu o analiză menită să asigure o dimensionare corectă, astfel încât activitatea să se desfășoare în condiții normale de lucru.

6. Optimizarea aplicațiilor informatice

Dorim asigurarea aplicațiilor informatice în vederea susținerii activității pe care o desfășurăm, aplicații care să satisfacă toate cerințele legislative din domeniul de activitate, aplicații cu un timp de răspuns ridicat, software compatibil cu echipamente fiabile.

7. Statut inspector de muncă/inspector social:

Adaptarea reglementărilor la nevoile actualelor realități.

Toate aceste revendicări, cât și scăderea semnificativă a puterii de cumpărare ca urmare a creșterilor generalizate a prețurilor și a ratei inflației, au condus spre o puternică nemulțumire în rândul membrilor noștri” – Sindicatul Național al Salariaților din Ministerul Muncii.

Explicații de la Federația sindicatelor din minister

La acțiunile de protest au participat angajaţi din toate instituţiile Ministerului Muncii, respectiv: Casele Judeţe de Pensii, Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, cât şi Inspectoratelor Teritoriale de Muncă.

„Una dintre cele mai importante revendicări este referitoare la faptul că ne confruntăm cu un deficit de personal foarte ridicat în toate instituţiile Ministerului Muncii.

Schema de personal nu este actualizată şi a condus la efectuarea unor ore suplimentare mult peste capacitatea umană.

Cu toată dăruirea pe care o avem, efectiv nu se mai poate. Aceste ore suplimentare nu se mai pot recupera prin timp liber din cauza lipsei de personal”, a declaraț preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii (FSMM), Mihaela Dună, pentru Agerpres

„În ceea ce priveşte orele suplimentare, noi am solicitat în nenumărate rânduri să ne fie plătite”, a adăugat reprezentanta FSMM.

Diferențele salariale

Ea a subliniat că salariul mediu în instituţiile Ministerului Muncii este de 3.775 de lei, cu vechime în muncă de peste 20 de ani.

Ca venituri, în ansamblu, se merge către o medie de 4.500-4.600 de lei, deoarece se adaugă unele „elemente variabile”, respectiv indemnizaţie de hrană, spor pentru condiţii vătămătoare.

Potrivit acesteia, diferenţele salariale faţă de alţi angajaţi încadraţi în aceeaşi familie ocupaţională – Administraţie – este de peste 2.000 lei net pe lună.

„Nu înţelegem de ce, făcând parte din aceeaşi familie ocupaţională – Administraţie, diferenţele între noi şi alte categorii de colegi sunt de mai bine de 2.000 lei net pe lună.

Ne considerăm nedreptăţiţi şi, din acest motiv, solicităm şi identificarea unei soluţii în acest sens, cu atât mai mult cu cât noi nu am mai beneficiat de nicio majorare din 2018. Şi pentru noi au crescut preţurile, şi noi avem familii acasă”, a mai spus Mihaela Dună.

Probleme în desfășurarea activității

De asemenea, reprezentanta FSMM solicită „condiţii de muncă normale”, făcând referire la actualizarea aplicaţiilor informatice care reprezintă „un punct esenţial în tot acest proces de desfăşurare a activităţii”.

Totodată, ea a subliniat că pentru angajaţii care desfăşoară activitate de control este nevoie de adaptarea unui statut atât al inspectorului de muncă, cât şi al inspectorului social la realităţile din acest moment.

„Colegii noştri sunt supuşi ameninţărilor în acest act de control pe care îl efectuează şi, cumva, aceste acte au nevoie de actualizări.”, a adăugat aceasta.

Astfel, Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii solicită găsirea unor soluţii imediate.

„Organizaţia sindicală a făcut apel la dialog, iar noi tot timpul primim răspunsuri: Nu sunt bani, nu sunt bani!

Această activitate a noastră se adresează unor beneficiari, unui segment sensibil. Noi, de fiecare dată, înainte de a lua decizii în privinţa unor astfel de proteste, ne-am gândit la beneficiari, pentru că este un segment social şi înţelegem acest lucru. În acest moment chiar nu se mai poate”, a punctat reprezentanta Federaţiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement