Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Întâlnire organizată de Camera Agricolă Alba pentru impulsionarea producătorilor să cultive sfeclă de zahăr. Detalii despre cultură, subvenţii şi cheltuieli


Publicat

Camera Agricolă Judeţeană Alba a organizat, joi, o întâlnire a producătorilor agricoli şi  a cultivatorilor de sfeclă de zahăr din zona Lunca Mureş. Având în vedere că este cultura cel mai bine subvenţionată prin fonduri europene şi de stat, după cea de tutun, acţiunea a avut drept scop impulsionarea agricultorilor să investească în acest sens.

Gazda întâlnirii a fost inginerul Ioan Rusu, preşedintele asociaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr din judeţul Alba. Acesta a amintit că la nivel naţional suprafaţa agricolă ocupată cu sfeclă de zahăr a scăzut foarte mult, lipsa interesului agricultorilor pentru această cultură fiind legat de fărâmiţarea accentuată a terenului, slaba dotare cu maşini agricole performante, nerespectarea tehnologiei, reducerea numărului fabricilor de zahăr.

Inginerul Simona Gherasim de la Camera Agricolă Judeteană Alba a prezentat detalii legate de importanţa acestei culturi:

Sfecla de zahăr se foloseşte pentru extracţia de zahăr, acesta fiind folosit în alimentaţie. Din producţia secundară se obtine furaj pentru animale crud sau însilozat. Taieţeii de sfeclă completaţi cu concentrate proteice se recomandă în furajarea animalelor adulte puse la îngrăşat şi a vacilor de lapte. Melasa se foloseşte în furajarea animalelor în amestec cu fân şi paie sau în industria produselor alcoolice. Zahărul şi subprodusele din industrializarea sfeclei reprezintă materii prime pentru toată gama de produse zaharoase, drojdia de bere şi cea furajeră, băuturi alcoolice, diverşi acizi, butanol, betanina, în industria cosmetică etc. Sfecla de zahăr este bună plantă premergătoare pentru numeroase culturi agricole, lăsând terenul curat de buruieni şi într-o stare fizică bună.

Cultura necesită un asolament raţional şi nivel ridicat de fertilizare, pesticide şi maşini complexe pentru a satisface cerinţele unei tehnologii moderne. Legat de acest aspect, Ioan Rusu a prezentat tehnologia aplicată de el, precizând că sfecla de zahăr este o cultură grea, pretenţioasă, care necesită terenuri foarte bine lucrate. În toamnă s-a făcut erbicidare totală, scarificare la 40 cm adâncime, arătură, fertilizare cu îngrăşăminte cu potasiu 250 kg/ha, primăvara – fertilizare cu 300 – 350 k/ha îngrăşăminte complexe. Semănatul s-a executat în perioada 13 -16 martie.

Pentru a mentine cultura curată de buruieni, s-au făcut mai multe erbicidari, intervenindu-se în fiecare parcelă cu erbicide specifice în funcţie de buruienile prezente.

Rusu a subliniat în mod deosebit faptul că sfecla de zahăr este o cultură care presupune cheltuieli mari de producţie. Pentru a acoperi costurile pe un hectar, este nevoie de 32 tone de sfeclă de zahăr, în condiţiile în care digestia (conţinutul de zahăr) este mare. În mod obişnuit, sfecla se preia la o digestie de 18 – 22%.

În bani, cheltuielile pe hectar se ridică la aproximativ 5.500 – 6.000 de lei inclusiv recoltatul.

Dacă sunt condiţii meteo propice şi cultura de sfeclă se menţine într-o stare bună printr – o tehnologie corectă, la care se adaugă subvenţia care ar putea ajunge la aproximativ 600 euro/ha, se obţine beneficiu.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr încheie contracte cu fabrica de zahăr. În cadrul întâlnirii, s-a menţionat faptul că anul trecut au fost probleme la predarea sfeclei, legate de scăzămintele efectuate la cantitatea predată, care au fost  prea mari.

O problemă semnalată de către producătorii agricoli prezenţi a fost aceea legată de perioada de timp de la recoltare şi până la transportul şi predarea sfeclei. După recoltare, sfecla rămâne şi 2-3 săptămâni în stivă şi scade foarte mult în greutate.

Rusu a făcut precizarea că, pentru a evita această situatie, în acest an recoltarea se va face în etape. O altă problemă semnalată de către cei prezenţi a fost şi faptul că Fabrica de zahăr nu mai decontează transportul care este destul de costisitor.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021, modele de subiecte: Testele de antrenament, setul 10 la Istorie și disciplinele de la proba la alegere

Publicat

Modele de subiecte Bacalaureat 2021: Setul 10 de teste de antrenament (modele de subiecte) pentru examenul de Bacalaureat 2021 a fost publicat de Ministerul Educației.

Luni, au fost publicate testele din setul 10 la Istorie și disciplinele de la proba la alegere. Marți, 18 mai vor fi disponibile testele la Română, miercuri, 19 mai cele de Matematică și joi, 20 mai cele la Fizică. Bareme vor fi publicate vineri, 21 mai.

Examenul național de Bacalaureat va fi în perioada 28 iunie – 1 iulie, probele scrise. Primele rezultate vor fi publicate în 5 iulie, iar cele finale, în 9 iulie. Competențele (probele orale) se echivalează.

Vezi și Modele de subiecte pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației

TESTE de Antrenament / Modele de subiecte – BACALAUREAT 2021 – setul 10:

Modele de subiecte / Teste pregătire – ISTORIE – Bacalaureat 2021:

Test 10 Istorie

Modele de subiecte / Teste pregătire ANATOMIE – Bacalaureat 2021:

Test 10 Anatomie

Modele de subiecte / Teste pregătire BIOLOGIE – Bacalaureat 2021:

Test 10 Biologie

Modele de subiecte / Teste pregătire CHIMIE – Bacalaureat 2021:

Chimie Anorganică

Test 10 Chimie anorganică

Chimie organică

Test 10 Chimie organică

Modele de subiecte / Teste pregătire GEOGRAFIE – Bacalaureat 2021:

Test 10 Geografie

Modele de subiecte / Teste pregătire  INFORMATICĂ – Bacalaureat 2021:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scandaluri de weekend la Zlatna. Trei bărbați REȚINUȚI de polițiști, după două conflicte

Publicat

Trei bărbați din Zlatna au fost reținuți de polițiști, în urma a două scandaluri care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Polițiștii au întocmit dosare penale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și lovirea sau alte violențe.

Duminică, 16 mai 2021, polițiștii din Zlatna au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de doi bărbați, de 32 și 24 de ani, din Zlatna, pentru săvârșirea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în seara zilei de 16 mai, în timp ce se aflau pe terasa unui local din Zlatna, ar fi provocat un scandal și ar fi adresat injurii administratorilor societății, tulburând ordinea și liniștea publică.

Tot ieri, un alt bărbat de 46 de ani, din Zlatna, a fost reținut de polițiști, după ce, în seara zilei de 15 mai 2021, în timp ce se afla în incinta unei săli de jocuri din orașul Zlatna, unde lucrează soția sa, pe fondul unor neînțelegeri pe care aceasta le-ar fi avut cu un client, un bărbat de 39 de ani, l-ar fi agresat pe acesta din urmă.

Bărbatul l-ar fi lovit și pe un alt client, care ar fi intervenit să aplaneze conflictul.

În cursul zilei de azi, 17 mai 2021, reținuții vor fi prezentați în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Sursă: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Modele de subiecte pentru examen, clasa a VIII-a. Testele din setul 10 și 11 la Română și Matematică

Publicat

Ministerul Educației a publicat, luni, setul 10 și 11 de teste de pregătire (modele de subiecte) pentru examenul de Evaluare Națională 2021.

Examenul se desfășoară în perioada 22-25 iunie. Primele rezultate vor fi afișate în 29 iunie, iar cele finale în 4 iulie.

Vezi și Modele de subiecte EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: Toate testele de antrenament și baremele la Română și Matematică

Teste de antrenament (modele de subiecte) pentru Evaluare Națională clasa a VIII-a – setul 10 și 11:

Teste/modele subiecte – Limba și literatura ROMÂNĂ – Evaluare Națională VIII 2021:

Test 10 Română EN VIII 2021

Test 11 Română EN VIII 2021

Test 10 Română minorități EN VIII 2021

Test 11 Română minorități EN VIII 2021

Teste/modele subiecte – MATEMATICĂ – Evaluare Națională VIII 2021:

Testul 10 Matematică EN VIII 2021

Testul 11 Matematică EN VIII 2021

Teste/modele subiecte – Limba maternă – Evaluare Națională VIII 2021:

Test 10 Limba maghiară maternă EN VIII 2021

Test 11 Limba maghiară maternă EN VIII 2021

CALENDAR Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a 2020-2021:

7 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea națională
22 iunie 2021 – Limba și literatura română, probă scrisă
24 iunie 2021 – Matematică, probă scrisă
25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă, probă scrisă
29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

sursă: rocnee.eu (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație)

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021. Cum se face echivalarea probelor de competențe. Anul acesta, nu vor mai fi susținute de către liceeni

Publicat

Probele de competențe lingvistice de comunicare în limba română, cele de comunicare în limba maternă, de competențe digitale și într-o limbă străină din calendarul de Bacalaureat 2021 nu se vor mai susține în acest an.

Acesta vor fi echivalate, așa cum s-a întâmplat anul trecut, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației citat de edupedu.ro.

Vezi și MODELE de SUBIECTE pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației

„Pentru anul școlar 2020 – 2021, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal și probele de evaluare a competențelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Și anul trecut competențele s-au echivalat, iar metodologia de echivalare a fost publicată printr-un ordin de ministru (4.431/2020) care s-a bazat pe același text din Legea educației.

Echivalarea competențelor – modelul de anul trecut:

Competențele digitale:

Un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competenţă digitală conform următoarei grile:

 • nivelul “utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;
 • nivelul “utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;
 • nivelul “utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
 • nivelul “utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.

În certificatul de atestare a competenţelor digitale a fost scrisă la rubrica “punctaj” media aritmetică pe baza căreia a fost acordat nivelul de competenţă.

Dacă absolventul nu a făcut TIC/informatică în liceu

Candidaţii care nu au studiat disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor sau echivalente au susţinut proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) în baza unei proceduri făcute de Centrul Naţional de Examinare şi Evaluare.

Competențele de comunicare în limba română

Media aritmetică a celor 4 ani de liceu a mediilor de la limba și literatura română devine calificativ la proba orală de la Bac 2020 după următorul model:

 • mediile între 5 și 6,99 – ”utilizatori medii”
 • mediile între 7 și 8,49 – ”utilizator avansat”
 • mediile între 8.50 și 10 -”utilizator experimentat”

Media aritmetică este suma tuturor mediilor anuale împărțită la numărul anilor de liceu.

Competențele în limbă străină

 • nivel A1 – pentru media cuprinsă între 5 și 5,99
 • nivel A2 – pentru media cuprinsă între 6 și 6,99
 • nivel B1 – pentru media cuprinsă între 7 și 8,49
 • nivel B2 – pentru media cuprinsă între 8,50 și 10

sursă: edupedu.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate