Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Investiţie de 1,97 milioane euro la Sebeş. Cum va arăta complexul sportiv şi de recreere modern în Parcul Arini


Publicat

complex arini sebes terenuri sportLa Sebeş se pregăteşte o investiţie de 1,97 milioane de euro, prin care localnicii şi turiştii vor avea acces la un complex modern de petrecere a timpului liber. În zona Parcului Arini, se conturează o bază sportivă şi de recreere cu bazine de înot, terenuri de sport, spaţii pentru plajă şi relaxare.

Studiul de fezabilitate al proiectului a fost finalizat, iar marţi, 6 septembrie, de la ora 9.00, la sediul Primăriei din Sebeş va fi organizată o dezbatere publică, în care va fi prezentată documentaţia.

Vezi şi FOTO: Ștrand în zona Arini din Sebeş, cu două bazine, teren de volei, cafenele și spațiu de cazare

Complexul sportiv şi de recreere va asigura o capacitate maximă de 750 de persoane. Include două bazine, unul mai mare, cu jacuzzi, pentru adulţi, iar altul mai mic pentru copii, ambele deservite cu cabine de schimb şi duşuri. Vor fi două terenuri de sport, unul pentru volei şi celălalt pentru badminton. Localnicii şi turiştii vor avea acces la spaţii moderne pentru plajă, relaxare şi distracţie în aer liber.

Investiţia este calculată la valoarea de 1.970.000 euro cu TVA, respectiv 8.797.280 lei cu TVA şi ar urma să fie gata în 17 luni (din care 5 luni pentru proiectare).

Necesitatea investitiei a apărut ca urmare a lipsei unui complex în care să poată fi desfăşurate diverse activităţi de petrecere a timpului liber, pe fondul dezvoltării oraşului, se arată în proiect. Lucrarea “Complex Sportiv de Recreere din Municipiul Sebeş, jud. Alba” este inclusă în lista sinteză a complexurilor sportive propuse a fi finanţate şi eliberată de către Compania Naţională de Investiţii (CNI) SA.

De la ce se porneşte şi care este varianta de amenajare

complex arini sebes generalÎn varianta aleasă de primărie, dintre cele două prezentate de elaboratorul studiului de fezabilitate (Electroproiect Ada SRL Petroşani), cele două bazine vor avea contur liber şi tehnologii moderne (sistem de recirculare overflow). În cealaltă variantă, bazinele aveau contur rectangular şi tehnologii clasice.

Suprafaţa totală a amplasamentului este de 1.2130 mp, iar suprafaţa construită este de 12.030 mp.Terenul care urmează a fi ocupat permanent sau temporar de lucrare aparţine Primariei Municipiului Sebeş, nefiind nevoie de exproprieri.

Durata estimată a realizării investitiei efective, adică lucrările de proiectare tehnică, avizare şi constructii-montaj se estimează la 17 luni după obţinerea tuturor avizelor, autorizaţiei de construire şi emiterea ordinului de începere a lucrărilor (5 luni pentru proiectare, 12 luni pentru execuţia lucrărilor).

În prezent, în Parcul Arini, pe lângă baza sportivă, motel, terenuri de fotbal, există un ştrand în aer liber aflat în stare avansată de degradare, ca urmare a faptului că nu a mai fost utilizat de peste 10 ani.

Astfel, pe suprafaţa pusă la dispoziţie pentru realizarea complexului sportiv există unele construcţii (cabine de duş, clădirea portarului şi împrejmuirea), ce nu sunt cuprinse în inventarul Municipiului Sebeş. Se propune ca aceste construcţii să fie dezafectate şi să fie făcute terasamente. De asemenea, acum, în zona vizată nu există reţele de apă, canalizare menajeră, canalizare pluvială şi gaze naturale, alimentarea cu utilităţi a complexului fiind descrisă în acelaşi proiect.

Cum va arăta complexul

bazine arini sebes complex strandÎn studiul de fezabilitate sunt descrise în detaliu construcţiile şi lucrările.

Cea mai mare construcţie din proiect este bazinul de înot în aer liber pentru adulţi şi tineret. Va fi împărţit în două zone, una cu adâncime de 1,4 m în partea de nord, respectiv 1,1 m în partea de sud, cu patru scări de acces cu bare de inox. Pereţii vor fi din beton armat cu grosimea de 25 cm. Suprafaţa ocupată de bazinul pentru adulţi este 2.140 mp, cu un volum de apă de 2.782 mc.

În bazinul de 1,1 m adâncime, va fi un jacuzzi, pe partea de vest, cu o adâncime de 0,7 m, iar pe partea de est va fi un tobogan cu 3 slide-uri, cu acces din afara bazinului.

Trecerea între cele două bazine se va face pe două trepte ce respecta forma bazinului de 1,1 m. Va avea şi doua cascade de apă.

În partea de acces principal, vor fi şase duşuri solare. Pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi în bazin se va achiziţiona un elevator mobil.

Pentru întreţinerea bazinului pe timp de iarnă, s-a prevăzut dotarea acestuia cu prelată împotriva îngheţului.

bazin copii complex arini sebesSeparat, va fi bazinul pentru copii cu vârste mici. Va fi rotund, cu încă un cerc incorporat, cu adâncimile de 0,7 m şi 0,575 m. Suprafaţa ocupată de bazinul pentru copii mici este de 314 mp, cu un volum de apă de 184 mc. Bazinul va fi dotat cu o ciupercă cu apă şi doua tobogane. S-a prevăzut placarea cu placi antiderapante.

Pe marginile bazinelor vor fi şezlonguri.

Se vor amenaja un teren de badminton şi unul de volei, în zona de sud al complexului, în apropiere de accesul secundar si pavilonul de servicii. Suprafaţa pentru terenul de badminton  este de 124,74 mp (8,1 m x 15,4 m) şi pentru cel de volei 360 mp (15 m x 24 m).

Terenurile vor fi dotate cu echipamente, iar gazonul va fi artificial. În apropiere de terenuri vor fi montate trei duşuri solare.

Va mai fi amenajată o scenă fixă, la accesul principal, în partea stangă, în interiorul complexului. Suprafaţa este de 72 mp. Structura acoperişului este realizată integral din metal, tip pergolă şi va fi dotată cu sistem audio propriu.

Pentru circulaţie si zona de şezlonguri vor fi amenajate alei care vor face legătura între diferitele zone ale complexului. Zona pietonală principala va avea o suprafata de 2.160 mp, cu plăci de granit, iar zona de plajă şezlonguri va avea o suprafaţă de 2297, cu plăci din travertine şi drum de incintă 180 mp

Va fi amenajat şi un pavilion de servicii pentru spaţii comerciale, zona de duşuri şi grupurile sanitare, zona de prim ajutor, spaţii administrative. Băile, duşurile, cabinele de schimb şi punct de prim ajutor sunt poziţionate pe partea dreaptă şi au o suprafaţă de 220 mp + 47,87 mp.

Duşurile de femei au suprafata de 29 mp, grup sanitar femei, cu suprafata de 38.47 mp, mama si copilul, cu suprafata de 16.40 mp, prim ajutor si salvamar, cu suprafata de 16.40 mp, duşuri barbati, cu suprafata de 29 mp, grup sanitar barbati, cu suprafata de 33.48 mp, grup sanitar persoane cu dizabilitati, cu suprafata de 13.80 mp si dus persoane cu dizabilitati, cu suprafata de 5.71mp.

Cabine de schimb (vestiare) sunt de tip modular şi vor permite accesul unui număr de 75 de persoane.

Camera tehnică este prevăzută la subsolul corpului cu funcţiune de duşuri, băi şi va avea o suprafaţă de 220 mp.

plan bazine arini complex sebesAccesul principal al vizitatorilor se va face prin poarta de acces amplasată în partea de nord a amplasamentului. Va avea două corpuri de clădire, doi turchineţi verticali cu acces magnetic şi poarta de acces pietonal.

În complex vor fi şi spaţii verzi, cu arbori ornamentali, arbuşti şi gazon. Vor fi bănci circulare din lemn şi coşuri de gunoi.

Complexul va fi dotat cu sistem de antiefracţie, antiincendiu, supraveghere video, sonorizare ambientală.

Amenajarea zonei de agrement si strand presupune crearea unor mai multe zone distincte care sa satisfaca atat toate categoriile de vizitatori dupa grupa de varsta cat si dupa preocupari . Vor fi realizate zone unde se realizeaza odihna pasiva, zona pentru copii cat si zona de sport, se mai arată în documentaţie.

Suprafata total amenajată va fi de 1213 mp, astfel:

-suprafata totala luciu apa: 2454mp;

-suprafata pietonala principală pavaj granit: 2160 mp;

-suprafata plaja sezlonguri: 2297mp;

-suprafata spatii verzi: 3505 mp.

-suprafata terenuri de sport: 485mp

-suprafata construita: 621mp;

-suprafata scena fixa: 72mp.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Medalii pentru sportivii de la CS Unirea Alba Iulia, la cele mai puternice competiții de judo din țară

Publicat

CS Unirea Alba Iulia a obținut, prin sportivii Bogdan Laura Alexia și Sibișan Alexandru, trei medalii de bronz la două puternice competiții naționale, desfășurate la Poiana Brașov.

Astfel, la Campionatul Național Ne Waza U21, desfășurat în 23-24 octombrie, Bogdan Laura Alexia a obținut locul 3, sportiva concurând la categoria – 52 kg.

Același loc a fost obținut de către judoka Bogdan Laura Alexia la Cupa României U 21, desfășurată în perioada 22-23 octombrie, unde a concurat la categoria de greutate – 48 de kilograme.

La rândul său, Sibișan Alexandru a obținut medalia de bronz la Cupa României la Judo U 21. Sportiv cu dublă legitimare (CS Unirea Alba Iulia/CSM Pitești), acesta a concurat la categoria – 90 de kilograme.

Antrenorii secției de judo de la CS Unirea Alba Iulia sunt profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian. Rezultatele sportivilor sunt mai meritoase în contextul în care au concurat la categorii de vârstă superioare vârstelor lor.

”În calitate de director al clubului, când văd că rezultatele nu contenesc să apară, nu îmi rămâne decât să fac tot ce ține de mine pentru ca toți sportivii să aibă tot ce le trebuie, să beneficieze de cele mai bune condiții de pregătire.

Dacă talentul nu este însoțit de ore întregi de muncă nu va fi încununat de succes. Îi felicit pe sportivi, cât și pe antrenori, pentru ceea ce au realizat”, a spus directorul CS Unirea Alba Iulia, Corneliu Mureșan.

Bogdan Laura Alexia și Sibișan Alexandru sunt componenți ai loturilor naționale de judo și participă la programele centralizate de pregătire, conform calendarului Federației Române de Judo. Bogdan Laura Alexia este componentă a Centrului Olimpic Cluj, în vreme ce Alexandru Sibișan este component al Centrului Olimpic Pitești.

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia este o structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înființată în 1974 ca instituție publică în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, având ca obiect principal de activitatea obținerea performanțelor sportive: selecția, pregătirea, participarea la competiții interne și internaționale, respectiv câștigare de medalii pe plan național și internațional.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Urmările unei bătăi între doi frați din Râmeț: Unul reținut de polițiști, altul are nevoie de îngrijiri medicale

Publicat

Un bărbat de 57 de ani din Râmeț a fost reținut pentru 24 de ore, de polițiști, după ce și-a bătut fratele. 

Potrivit la data de 26 octombrie 2021, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au fost sesizați de către un bărbat, de 46 de ani, din comuna Râmeț, cu privire la faptul că a fost agresat de către fratele său.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că, în noaptea de 25/26 octombrie 2021, bărbatul ar fi fost agresat de către fratele său, în vârstă de 57 de ani, din Aiud, în timp ce se aflau la locuința părintească, din comuna Râmeț.

În urma incidentului, victima a suferit leziuni pentru care, potrivit certificatului medico – legal prezentat, necesită un număr de 16-18 zile de îngrijiri medicale.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de agresor, polițiștii au emis un ordin de protecție  provizoriu, pentru o perioada de 5 zile.

Totodată, față de acesta a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie și a fost luată măsura reținerii, pentru  24 de ore.

Cercetările sunt continuate de către polițiști.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite

Publicat

Două persoane au fost grav rănite și una și-a pierdut viața într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

UPDATE ora 10:00 – Potrivit IPJ Alba, la data de 27 octombrie 2021, în jurul orei 06:30, pe Drumul National 1, la km 390, în dreptul localității Sântimbru, un tânăr de 20 de ani, din comuna Ponor, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, în direcția Alba Iulia – Teiuș, a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 45 de ani, din comuna Galda de Jos, județul Alba.

În urma accidentului, conducătorul primului autoturism a decedat, un tânăr de 20 de ani, din comuna Ponor, pasager în autoturismul condus de acesta a fost rănit grav, iar conducătorul celui de-al doilea autoturism a fost rănit ușor.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Stimați conducători auto, pentru prevenirea accidentelor rutiere recomandăm:

  • Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.
  • Evitați acţionarea bruscă a volanului şi a frânei şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.
  • În condiţiile unui trafic aglomerat, păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile!
  • Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
  • Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

UPDATE ora 7:25

Victime au fost predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la UPU Alba.

Știrea inițială:

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii de gimnaziu și de liceu vor avea o vacanță de iarnă mai scurtă. Când revin la școală și când dau tezele

Publicat

Elevii de gimnaziu și de liceu vor avea o vacanță de iarnă mai scurtă.

Aceștia vor reveni la școală în 3 ianuarie 2022, a anunțat la Digi24 ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu.

Este o propunere a elevilor, cu care ministerul e de acord.

Vezi și: MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Vor fi două săptămâni în care aceștia ar urma să se dea tezele aferente semestrului 1, cu prezență fizică, a spus ministrul.

„Este o propunere a Consiliului Național al Elevilor, pentru a recupera cele două săptămâni de vacanță suplimentară. În ianuarie va fi școală cu prezență fizică.

Cei din învățământul primar și cei de grădiniță vor veni tot în 10 ianuarie, pentru că ei nu au de recuperat decât o săptămână din acestea două de acum.

În 14 ianuarie se va încheia în semestrul 1.

Așadar, în ianuarie elevii de gimnaziu și de liceu vor merge la școală cu prezență fizică. Până atunci, convingerea mea este că vom încheia al patrulea val pandemic.

În acele două săptămâni din ianuarie se vor da teze cu prezență fizică.

Semestrul 2 va avea tot 20 de săptămâni. Datele examenelor naționale rămân la locul lor”, a spus ministrul.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate